Yeni yıla evde girecekler için Modern Türk Mutfağı mönüsü

Gelin bu yılbaşı gecesi soframızda bir değişiklik yapalım. Yıllardır fırına attığımız tavuk ya da hindiyi bir kenara koyup, alternatif bir Türk mutfağı mönüsüyle yeni yılı karşılayalım.

Bugün sizler için kendi tasarladığım yaratıcı yemek tariflerimden bir mönü oluşturdum. Mönüyü düzenlerken iki şeye dikkat ettim. Birincisi, her ne kadar bu özel bir günse de, toplam maliyeti düşük tutmaya çalıştım. Taze somon dahil tüm

malzemeler çok evin bütçesine uyacak türden. Bütçenizi zorlayacaksa o zaman somon gravlaks tarifimdeki malzemeleri örneğin yarıya indirip kullanabilirsiniz. İkinci dikkat ettiğim husus da yemeklerin kolay hazırlanabilir olmalarıydı. Tek dikkat etmeniz gereken, gravlaksın iki gün önceden hazırlanıp buzdolabına konması. Gerisi çok kolay. Afiyetler olsun, yeni seneniz mutlu ve sağlıklı geçsin.


Başlangıçlar:

7
Zencefilli fava, somon gravlaks ve kan portakalı sosuyla

(Şarap önerisi: Sauvignon Blanc)

Ana Yemek:

7
Bulgur pilavı risottosu üzerinde Türk meyveleri ile doldurulmuş tavuk sarma

(Şarap önerisi: Chardonnay veya Sauvignon Blanc)

Salata:

7
Bizim evin salatası

Tatlı:

7
Kabak tatlısı kompot, taze kaymak ile (Şarap önerisi: Safir)

Somon Gravlaks

Tarifi biraz bol malzeme ile veriyorum. Favada kullanmanız gerekenlerden arta kalan somon gravlaksı ince dilimler halinde doğrayıp bir servis tabağında masaya getirebilir ve böylece masaya ayrı bir çeşit daha koymuş olursunuz. Eğer gravlaksla uğraşmak istemiyorsanız, onun yerine hazır füme somon satın alıp favaların üzerinde bunları servis edebilirsiniz.

1/4 bardak tuz

1/4 bardak toz şeker

1 somonun dörtte biri (yaklaşık 750 gr. fileto)

10 dal yıkanıp kurulanmış taze dereotu

Taze çekilmiş karabiber

Somonu alabilecek büyüklükte bir Pyrex tepsinin içine dereotlarını yerleştirin. Tuz ve şekeri bir kasede karıştırın. Önce somonun bir yüzüne karışımın yarısını elinizle ovuşturarak yedirin, daha sonra ikinci yüzüne kalan yarısını yedirin. Derili yüz dereotlarının üzerine gelecek şekilde balığı tepsiye yatırın, üstteki yüze iri çekilmiş taze karabiber serpin. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında iki gün bekletin. Suyunu boşalttığınız gravlaksı bir kesme tahtası üzerinde somon füme gibi ince dilimler halinde keserek servis edin.

Bizim Evin Salatası

Bu, bizim evde kendimize en çok yaptığımız salata. Ama biz hiç bıkmadan ve her seferinde daha fazla özleyerek yapıyor ve yiyoruz (4 kişilik).

8 bardak kaşık marulu, sadece körpe yaprakları kullanılacak (ya da iki paket Akdeniz yeşillikleri)

20 adet soyulmuş yarım ceviz

4 çorba kaşığı tepeleme pişmiş mısır tanesi (konserve ya da donmuş)

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

1/2 bardak tane hardallı vinegret sosu

Cevizleri bir tava içinde orta-kısık ateşin üzerine oturtun ve karıştırarak 3-4 dakika kadar çok hafif kavurun. Kaşık marullarının iç kısımda kalan daha körpe yapraklarını bıçakla doğrayın. Mısırları da marullara katın ve karıştırın. Hardallı vinegreti yapmak için şu malzemeleri bir çırpıcı ile iyice çırparak karıştırın: 3/4 bardak sızma zeytinyağı, Ü bardak üzüm sirkesi, 1 tatlı kaşığı taneli hardal, 1 diş dövülmüş sarımsak, 1 küçük çay kaşığı toz şeker ve tuz-biber.

Tane hardallı vinegreti marullara karıştırarak yedirin. Büyük bir salata kasesine koyun ve üzerine cevizleri serpin. Hiç bekletmeden servis edin.

Zencefilli Fava Somon Gravlaks ve Kan Portakalı Sosuyla

Fava en sevdiğim Ege mezesidir. Ama mevcut yapılış tarzında içindeki baskın zeytinyağı kokusu bana ağır geliyor. Bunu gidermek için favanın iç yapısını aromatiklerle zenginleştirmeyi düşündüm. Birincisi, baklayı aromalı tavuk stokunda pişirdim. İkinci olarak içine limon rendesi ve taze zencefil ekledim. Son olarak bir sosla görsel ve lezzet olarak tamamladım. Geleneksel dereotunu sunumda kullandım. Bir de somon füme ilave ettim. Rafine bir başlangıç tabağı oldu. Eğer taze zencefil bulamazsanız onun yerine bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz (4 kişilik).

1 bardak kuru iç bakla, akşamdan bol suda ıslatılmış

5 bardak tavuk stoku (aromalı kemik suyu)

1 tatlı kaşığı taze zencefil, rendelenmiş

1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Tuz-taze çekilmiş karabiber

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 bardak kan (veya normal) portakalı suyu

1 çorba kaşığı zeytinyağı

4 dilim somon gravlaks

Akşamdan bol suda ıslatmış olduğunuz baklaları derin bir tencerede tavuk suyu, zencefil, limon rendesi, zeytinyağı ve tuz-biberle birlikte, baklalar püre olana dek pişirin. Tencerenin içindeki baklaları bir el blendırı ile çok ince öğütün. Derince bir cam tepsinin içine, kenarlara kadar yükselecek şekilde yağlı kağıt serin. Püre haline getirmiş olduğunuz baklaları tepsiye dökün. Soğumaya bırakın.

Sos için: Bir tavada portakal suyunu kaynatarak 1/3 hacme gelene dek koyulaştırın. Çay süzgecinden süzün. Bir tatlı kaşığı şeker ekleyin. Zeytinyağını karıştırın.

Servis için, 6-7 cm. çapında yuvarlak bir kurabiye kesicisi ile ya da bu çapta bir bardak ile soğumuş olan favadan yuvarlak kalıplar çıkarın. Resimde görüldüğü şekilde dekore edin.

Bulgur pilavı risottosu üzerinde Türk meyveleri ile doldurulmuş tavuk sarma

4 adet çok ince dövülmüş tavuk göğsü

1/2 ayva, minik küpler halinde kesilmiş

1 kuru incir, minik küpler halinde kesilmiş

2 kuru kayısı, minik küpler şeklinde kesilmiş

1 çorba kaşığı taze limon suyu

3 fincan şeftalili Lipton Ice Tea

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 bardak bulgur

1 orta boy domates, soyulup çekirdekleri çıkarılmış ve küp şeklinde doğranmış

1 orta boy soğan, ince doğranmış

1/2 bardak beyaz şarap

1/2 lt. + 1/2 bardak tavuk suyu

1 çorba kaşığı Riviera zeytinyağı

3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Tuz, taze çekilmiş karabiber

1 bardak tavuk ’jü’ sosu

Tavuk göğüslerini kasabınızda streç film arasında kağıt inceliğinde dövdürün. Doğradığınız incir ve kayısıyı bir kaseye koyun ve üzerlerine bir fincan buzlu çay döküp 10 dakika bekletin. Doğranmış ayvaları limon suyuyla ıslatın ve içinde tereyağını erittiğiniz tencereye alın. 3-4 dakika çevirerek pişirin. Buzlu çay ile birlikte diğer meyveleri de tencereye alın, yüksek ateşte karıştırarak suyunu uçurun. Kalan buzlu çayı ekledikten sonra ateşi kısın ve suyunu çekene dek meyveleri pişirin. Soğumaya bırakın.

Tavuk göğüslerinin içine meyve karışımından koyup yaprak sarması sarar gibi sarın. Yapışmaz bir tavayı iyice kızdırıp içine Riviera zeytinyağını koyun. Tavukların ek yerleri ilk olarak tavaya değecek şekilde kızgın tavaya yerleştirin ve her tarafı kızarana dek pişirin. Meyve suyunun tavaya akmamasına dikkat edin, yanar. Tavaya yarım bardak tavuk suyu dökün ve kapağını kapayarak kısık ateşte on dakika pişirin.

Bulgur risottosu için soğanları sızma zeytinyağında yumuşatın, bulguru ekleyip beş dakika birlikte kavurun. Yarım bardak beyaz şarap dökün ve karıştırarak suyunu tamamen uçurun. Ardından, tavuk suyundan iki kepçe tencereye ilave edip sürekli karıştırarak suyunu uçurun. Bu işlemi bulgurlar tamamen pişene dek sürekli tekrarlayın. Son beş dakikada domatesleri de ilave edip karıştırın. Bu arada hürriyetim.com’da bulabileceğiniz "Sos yapmayı nasıl öğrendim" isimli 20.03.2005 tarihli yazımdaki tarifte tavuk kemiği kullanarak tavuk sosunu hazırlayın.ısıtılmış tabaklara bulgur risottosunu koyun. Üzerlerine halka şeklinde kestiğiniz tavuk dolmalarını yerleştirin. Tavuk sosunu tabağın etrafına bolca gezdirin. En üste ince doğranmış frenk soğanı ile taze çekilmiş karabiber serpip servis edin.

Kabak Tatlısı Kompot

Kompot (compote), ’lüks’ püreye verilen isimdir. Bu tarifteki düşüncem, geleneksel kabak tatlısı üzerine hem içeriği hem de sunumu ile hoş bir çeşitleme geliştirmek idi. Ben geleneksel olanını da, bu halini de seviyorum. İnce belli çay bardakları içinde ve kahvehane tabakları üzerinde servis ediyorum (4 kişilik).

1/2 kg dış kabuğu soyulmuş ve küpler halinde doğranmış olgun bal kabağı

2 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı toz şeker

3 adet karanfil, dövülmüş

4 adet yarım ceviz

Taze kaymak

1 çorba kaşığı ince dövülmüş ceviz

Derin bir tencerede tereyağı ve şekeri birlikte eritin, kabakları ve dövülmüş karanfili tencereye ekleyin. Orta ateşte çevirerek beş dakika sote edin. Ardından, tencerenin çapı kadar büyüklükte bir mutfak tipi yağlı kağıdı elinizle buruşturup daha sonra açarak tencerenin üzerine bir kapak gibi kapatarak kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirmeye devam edin. Pişmiş olan kabakları bir el blendırı ile püre haline getirin. Dört adet çay bardağının içine birer adet yarım ceviz-içi atın. Kabak püresini çay bardaklarına paylaştırın. Soğumaya bırakın. Bardaklardaki soğumuş olan kompotların üzerlerine birer tatlı kaşığı taze kaymak (ya da krema) koyun ve ceviz içi serpiştirin.
Yazarın Tüm Yazıları