Yedi tane Yorkshire terrier’i vardı, tecrübelerini kitap yaptı

Tam bir Yorkshire tutkunu olan Selmin Akdağ, bu cins bir köpek almadan önce bilmesi gerekenleri öğrenebileceği bir adres bulamayınca, en azından başkalarına yardımcı olabilmek için iki yıl önce bir internet sitesi kurdu.

Beş yıldır bu ırk üzerine yaptığı araştırmaların ve yedi tane Yorkshire terrier beslemenin verdiği tecrübenin ardından, bu yıl da "Yorkshire Terrier Bilgi Rehberi" isimli bir kitap çıkardı.

Selmin Akdağ, 2005 yılında, kendisine göre hayatının en doğru kararlarından birini verip bir Yorkshire terrier aldı. Almadan önce, aklındaki soruların cevaplarını bulabilmek amacıyla pek çok kaynak araştırdıysa da detaylı ve güvenilir bilgilere ulaşamadı. Bu minyatür köpek cinsi hakkındaki araştırmalarını artırdı. Bu ırkın yurtdışındaki platformlarını, farklı ülkelerdeki ciddi ve tecrübeli üreticilerini buldu. Fikirlerini ve yardımlarını aldı. Hala da yeni bilgiler edinmeye devam ediyor. Bu bilgilerin bir bölümünü, internet üzerinde açtığı forum sitesinde başka insanlarla paylaşıyor.

2006’da kurulan Yorkshire Türkiye’nin amacı, Türkiye’de bu ırktan köpek besleyen ve sevenleri bir çatı altında toplamak, bilgilendirmek. Açılışından bu yana ayda ortalama 75 üye katılıyor aralarına.

Üyeleri kaynaştırmak, bir araya getirmek amacıyla bugüne kadar pek çok organizasyon yaptılar. Geçen yıl, Yorkshire Terrier’nizi En Güzel Siz İfade Edin Bize Anlatın başlıklı kompozisyon yarışması düzenlendi. I. Yorkshire Türkiye Festivali, Ankara Buluşması, Yaza Veda Kokteyli gibi aktiviteler yapıldı. Bu sene ise II. Yorkshire Türkiye Festivali ile II. Yaza Veda Kokteyli’ni gerçekleştirdiler. Türkiye’de bir ilke imza atılıp Yorkshire Terrier Defilesi bile yapıldı.

www.yorkshireturkiye.com adresi ile başlayan yolculuk, 145 sayfalık Yorkshire Terrier Bilgi Rehberi ile devam ediyor. Kitapta, bir yorki (Yorkshire terrier’in kısaltması) almayı düşündüğünüz andan itibaren ve birlikteliğiniz boyunca, ırkla ilgili bakım, beslenme, sağlık ve eğitim konularında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgiler, detayları ve resimli açıklamaları ile var.

APARTMAN İÇİN İDEAL HAYAT ARKADAŞI

Selmin Akdağ’a göre Yorkshire terrier, apartman hayatı için ideal bir seçenek. Evde oldukça aktif. Soğuğa karşı hassas. Yalnız kalmaya pek alışkın değil. Buna karşılık çantasına koyup her yere götürebileceğiniz ve gittiğiniz ortamda asla size sorun yaratmayacak ender bir ırk. Kemirme ve ısırma huyu yok. Akdağ, "Bu ırk çok iyi bir hayat arkadaşıdır. Oyuncu, hareketli, sportif, diğer köpekleri geride bırakacak kadar iyi bir yüzücü, avcıdır. Ancak 24 saat sahibinden ilgi bekler. Bu yüzden Yorkshire sahipleri köpeklerine mutlak bir sevecenlikle yaklaşmalı. Fakat sevecenliğinizin yanında sertliğinizi muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde bunu çok güzel kullanacağından emin olabilirsiniz. Ona kesin kuralları olan bir sahip gerekir" diyor. Şımartılan Yorki’ler isyankar, vurdum duymaz ve umursamaz olabiliyor.

DEZAVANTAJLARI

Baskın karakteri

Yanlış eğitilirlerse çok havlaması

Her şeye burnunu sokması

Çok hassas bünyeli oluşu

Kıskanç yapıda ve sahibine fazla bağımlı olması

Sahibi tarafından korunduğunu düşünerek, boyunun küçüklüğüne bakmadan, diğer köpeklerle ölümüne yol açacak kavgalara girebilmesi

Dişlerinin özel ilgi istemesi

Yalnız kalmayı sevmemesi

Tuvalet eğitiminin uzun sürmesi

Bebekli ailelere uygun olmaması (minik, hareketli ve yere yakın Yorkshire terrier’in peluş oyuncak görüntüsü, emekleyen bebeklerin ilgi odağı olacaktır. Bu ikili sürekli gözetim altında tutulmalıdır)

Yere yakın olduklarından zehirlenme yüzdelerinin yüksek olması

Hareketliliği

AVANTAJLARI

Gittiğiniz her yere götürebilmeniz

Küçük ve şirin olması

Akıllı, sevecen ve neşeli olması

Her ortama kolayca uyum sağlaması

Bakışlarındaki derinlik

İyi bir aile hayvanı olmasının yanında mükemmel bir can yoldaşı olması

Ağırlığı beş kiloyu geçmediğinden toplu ve hava taşıma araçlarında yanınızda seyahat edebilmesi

Yolculuk sürecinde sorun çıkartmaması

Az mama yediğinden maddi olarak bu konuda problem yaratmaması

Evde tuvalet eğitimi verildiğinde her gün sokakta gezdirme zorunluluğunun olmaması

Bakımının büyük köpeklere göre çok daha kolay olması

Kafes eğitimine kolayca adapte olması

Sağlıklı beslendiğinde ve bakımı yapıldığında yaşam süresinin büyük köpeklerden uzun olması

Koşmak ve oynamak kadar kucağınızda oturmaktan da zevk alması, canayakınlığı ve sadakati

Bir köpeğin dostluğunu isteyen yaşını almış kişilere kolayca uyum sağlaması

Tüy dökmemesi Deniz BİLİROĞLU

Köpeğiniz ishal olursa

Yavru ve yetişkin köpeklerde bir çok bakteri ve virüs türü ishal ile seyreden bağırsak hastalıklarına sebep olabiliyor. Bunların en yaygın olanları; parvovirüs, coronavirüs, rotavirüs, salmonella, gençlik hastalığı virüsü (distemper virüs). Bazıları sadece bağırsakta hastalık oluştururken, bir çoğu vücudun diğer organlarında da hastalık yapabiliyor.

İshal, bağırsak hastalıklarının en çok görülen belirtisi. Genellikle virüs enfeksiyonlarında, her zaman olmamakla birlikte vücut ısısında yükselme de ishalle beraber görülebilir. Dışkıda belirgin bir koku değişikliği fark edilebilir. Eğer enfeksiyon etkenleri bağırsak duvarında önemli düzeyde tahriş ve tahribata da yol açtıysa, dışkıda kan da görülebilir. Eğer bu tarz hasarlar bağırsağın ilk kısımlarında ise dışkıda bulunan kan son kısma gelene kadar sindirilir ve dışkının renginin siyaha yakın koyu renk olmasına sebep olur. Kanamalar son kısımlara yakınsa dışkıda doğrudan kırmızı bir renk ve kan görmek mümkündür.

Bağırsak enfeksiyonları köpeklerde son derece önemli ve ciddiye alınması gereken rahatsızlıklar. İyileşme, günler ve bazen de haftalarca sürebilir. Özellikle 6 ay ve daha altındaki yavru köpeklerde ishalle seyreden bağırsak enfeksiyonları ölümle dahi sonuçlanabilir. Yaşlı köpeklerde de aynı şekilde daha ciddi seyreder ve ölüme yol açabilir.

İshale yol açan bağırsak enfeksiyonu etkenleri genellikle son derece bulaşıcıdır. Çevredeki ve aynı evdeki diğer köpekleri de hasta edebilir.

Tedavi, hastalığın etkenine göre farklılık gösterebilir. Çok hafif seyreden ishaller, birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak orta düzeyde ve şiddetli olanlar hem hastalığa karşı hem de ishali durdurmaya yönelik tedavilere ihtiyaç duyar. Sıvı ve besin kayıplarının giderilmesine yönelik tedaviler son derece büyük önem taşır. Hastalık etkeni ve hastalığın şiddetinin yanı sıra köpeğin yaşı da uygulanacak tedaviyi etkileyen faktörlerden birisi. Hastalık tamamen iyileşene kadar, bağırsak enfeksiyonu ve ishal olan köpekler yakından takip edilmeli.

HAYVAN HAKLARI HAFTASI GÜZELLİK YARIŞMASIYLA KUTLANACAK

Dünya Hayvan Hakları Haftası, Ankara’da büyük bir şenlikle kutlanacak. Pazar günü (12 Ekim) saat 11:00’de Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri’nde gerçekleşecek 5. Geleneksel Hayvan Hakları Şenliği’nde, çeşitli eğlencelerin yanı sıra kedi ve köpekler en güzel olmak için yarışacak. Eğitimli köpeklerin gösterilerini sergileyeceği şenlikte, hayvan dostları klasik müzik dinletisi eşliğinde kedi veya köpekleriyle birlikte vakit geçirecek.

Pako pano

Annesiz büyüttüğümüz 2 aylık rengarenk, erkek ve dişi bebekler havalar soğumadan sıcak yuvalarını arıyorlar. İç ve dış parazit tedavileri ve aşıları yapıldı. Son derece sağlıklı ve oyuncular. Onlarla yuvasını paylaşacak aileler arıyoruz. İstanbul, tel: (543) 254 65 77.
Yazarın Tüm Yazıları