Uğur Meleke

Almanya’da birinci torbada olabiliriz

19 Kasım 2023
Berlin’de hazırlık maçı görünümlü bir eleme müsabakası oynadık adeta.

Dün Berlin’de hazırlık maçı görünümlü bir eleme müsabakası oynadık adeta. Nagelsmann için Flick sonrası bir şeylerin değiştiğini ispat maçıydı; o da üçlü savunmayla başlayarak, Havertz ve Sane’yi kanat bek oynatarak güçlü bir iddia koydu ortaya. Ancak bu tez, top sizdeyken cazip. Top Türkiye’deykense bu iddialı seçimin bedelini ödediler. Oyunu genişlettiğimizde Almanlar büyük açıklar verdiler. İlk gol Ferdi-Sane eşleşmesinden geldi. Kenan’ın golünde de rota hemen hemen aynıydı.

OLAĞANÜSTÜ UMUT VERiCi

İki takımın da boylarının neredeyse 30’ar metreyi geçmediği, iki ekibin de savunmalarının sık sık orta çizgiye bastığı, geriden ısrarla topla çıkılan, kalabalık hücum presli çok eğlenceli bir maç izledik Berlin’de. İki taraf da kazanabilirdi, neticeyi küçük detaylar, bireysel performanslar belirledi. Kenan Yıldız’ın temposunun başrolde olduğu, finaller için olağanüstü umut verici bir geceydi bizim için.

GALLER’E 3 PUAN iÇiN GiTMELiYiZ

Salı akşamı Cardiff’te Galler, kendi futbol tarihi açısından çok kritik bir müsabakaya çıkacak. Galibiyetten başka şansları yok. Ancak bizim de o müsabakaya prestij için değil, yalnızca 1 puan ve grup liderliği için de değil, galibiyet için çıkmamız gerek. Sebebi de şu: Eğer grubu 19 puanla lider olarak bitirirsek, Euro 2024 kurasında birinci torbada olma şansımız var. Böylece ev sahibi Almanya’yla birlikte favoriler Fransa, İngiltere ve Portekiz’le büyük ihtimalle gruplarda eşleşmemiz olacağız.

BU HAYALiMiZ DE GERÇEK OLMALI

Finallere giden 24 takım kurada 4 torbaya ayrılacaklar. Birinci torbada ev sahibi Almanya’yla birlikte 10 liderden en iyi puana sahip beşi olacak. Kalan beş lider de ikinci torbada yer alacaklar. Yani Cardiff’te 1 puan alırsak liderliği ve ilk iki torba içinde yer almayı garantiliyoruz. Ancak Cardiff’te kazanırsak işte o zaman futbol tarihimizde ilk defa bir büyük turnuva kurasına birinci torbadan girmiş olacağız.

Çocukluğumda milli takımın bir büyük turnuvaya gitmesini hayal ederdim hep. 1996’da bu hayalimiz gerçekleşti. Şimdi Türkiye’yi bir turnuvada ilk torbada görmeyi hayal ediyorum. Eminim takımımız da bu hayalle gidecektir Cardiff’e.

Yazının Devamını Oku

Türk futbolundaki ‘Ülef Ligi’ hissi azaldı

13 Kasım 2023
Bir ara Basketbol Ligi’ne Ülker-Efes’in aşırı dominasyonu nedeniyle ‘Ülef Ligi’ diyorduk.

Bir ara Türkiye Basketbol Ligi’ni Ülker-Efes’in aşırı dominasyonu sebebiyle ‘ÜlEf Ligi’ olarak adlandırıyorduk. Bu sezon da futbol ligimiz öyle başladı, 13 Ağustos’la 3 Kasım arası Galatasaray-Fenerbahçe 20’de 20 yaptılar. Koptular ligin geri kalanıyla. Ancak son 10 günde tablo değişti, lig ÜlEf görünümünden çıktı: Önce Trabzon Fenerbahçe’yi, sonra Hatay Galatasaray’ı yendi. Dün de Adana’da oynanan maçtan sonra sanırım şunu söyleyebiliriz: Süper Lig geri döndü.

SON 8 GÜNDE 3. MAÇ

Adana Demir’in Fenerbahçe maçını ele alma biçimi, Avcı’nın Trabzonspor’undan bambaşka oldu. Onlar Onuachu’ya 60 metrelik uzun toplarla oynama yolunu seçmediler, geriden pasla çıkmaktan vazgeçmediler. Çıkabildiklerinde kanatlardan iki Yusuf’la zaman zaman etkili oldular. Ancak çıkamadıklarında da Fenerbahçe presine karşı koyamadılar. Fenerbahçe özellikle ilk 1 saatte defalarca önde top kazandı, yedisi isabetli 15 şut yolladı Adana kalesine. Ancak Fenerbahçe’de özellikle belli isimlere ekstra yük binmesi özellikle son bölümde yorgunluk ve düşüşleri beraberinde getirdi. Son 8 günde 3 maça başlayan Samuel, Zajc, Tadic’in yanı sıra sezon başından beri çok yüzdeli oynayan 37’lik Dzeko’da yorgunluk sinyalleri söz konusu.

REBiC iLK’DE BAŞLAYINCA...

Dün gündüz saatlerinde de sakatlıklarla/problemlerle boğuşan bir başka takımı, Beşiktaş’ı izledik Başakşehir’e karşı. Maça Bahtiyar sağ açık başladı, o sakatlanınca yerine Ghezzal girdi. Ghezzal de çıkınca sağ açıkta Tayfur bitirdi maçı!

Ancak oyunun hikayesini yazan esas adam sol açık Rebic oldu. Hırvat futbolcu ilk 11’de başlayınca, üstelik kendi pozisyonunda oynayınca Beşiktaş’ın tüm atak organizasyonunun kalbi olmayı başardı. Son 3 maça da 3 asist sığdırdı.

DUBOiS ASIL GÖREViNi UNUTTU

Beşiktaş'ın sol kanattaki başarısının yanına Başakşehir’in sağ savunma zafiyetini de kaydetmek gerek. Çağdaş Atan sağ beki Dubois’yı, Klopp’un Trent’i kullandığı gibi kullanmaya çalışıyor. Top onlardayken Dubois orta sahaya ekleniyor 6 numara rolünde. Ancak Dubois yan rolüne kendini kaptırıp esas rolünü (yani savunmayı) unuttu.

Yazının Devamını Oku

21 gün artı 90 dakika

12 Kasım 2023
Son 21 günde 6 maça çıkan G.Saray’da mental yorgunluklar göze çarptı.

Galatasaray’ın Mersin seyahatini, Münih sınavından bağımsız ele almak mümkün değil. Galatasaray son 21 günde 6 müsabakaya çıktı, bunların ikisi Bayern’le, birisi Beşiktaş’laydı; ikisi de Rize ve Hatay deplasmanlarıydı. Üstelik Okan Buruk bu 6 maçlık sert süreçte kadrosunu çok döndürmedi, ana iskeletini üç günde bir sürekli oynatmayı tercih etti. Ve Mersin’de belki fiziksel, belki mental yorgunluklar göze çarptı bence.

BUNDESLiGA iLE SÜPER LiG FARKI

Galatasaray iki tane Bayern Münih maçı oynadı, ikisinde de 75’inci dakikaya iyi futbolla ve beraberliklerle girdi. İkisinde de son bölümde Bundesliga ile Süper Lig arasındaki fizik kalite farkına mağlup oldu. Yıkıcı bir mağlubiyet alıyorsunuz, perşembe sabahı Münih’ten Adana’ya uçuyorsunuz. Cumartesi günü Mersin’de ligin en genç iki takımından biriyle karşılaşacaksınız. Ben Okan Buruk’un 24 yaş ortalamalı dinamik Hatayspor’a karşı neden Mertens, Bakambu gibi oyuncularını daha erken sahaya sürmediğini anlamadım doğrusu.

HEM UZUN BOYLU HEM KOŞUCU

Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel’in de planları Galatasaray’ın yorgunluğu üzerine kuruluydu ki maç öncesi şöyle konuştu mikrofonlara: “Maçın süresini olabildiğince uzatmak istiyoruz”...

Yani Demirel’in hedefi de Galatasaray’ı mümkün olduğu kadar koşturmak, yormak, fiziksel zafiyet göstermelerini beklemekti. Öyle de yaptılar. Hatayspor kadrosunun şöyle enteresan bir özelliği var:

Dadashov (1,88), Lamkel (1,92) ve Dele-Bashiru (1,87) hem uzun boylu, hem de koşucu futbolcular. Dolayısıyla Erce’nin ya da Hatay geri bloğunun attığı uzun toplarda hem havada etkililer, hem de kontra fırsatlarda. 14’teki golü Erce’nin uzun topu, 55’tekini de bir geçiş hücumuyla buldular zaten.

SOL BEKTE HEP SORUN VAR

Yazının Devamını Oku

Son iki maçta daha ciddi olmak lazım

10 Kasım 2023
Bildiğiniz gibi Ludogorets, Fenerbahçe’yle ilk maça çıkmadan önce yapmıştı teknik adam değişikliğini.

Dermendhzhiev’in ekibi ilk maçta da Fenerbahçe’ye güçlük çıkarmıştı, uzun toplarla ve Tekpetey’in kuvvetiyle tehditler yaratmışlardı. O günden sonra ligde üçte üç yaptılar, dün de iç sahada Fenerbahçe’ye karşı daha derli-toplu bir takımla, daha etkili bir futbol sahnelediler.

YUSUF'UN DİZİ TİTREMEDİ

Sarı-lacivertliler as/yedek karma bir takımla çıktı maça. 17 yaşındaki solak stoper Yusuf Ayçiçek’i tebrik ederim, dizleri hiç titremedi. Düzenli oynamayan diğer oyunculardan Kent, her Konferans Ligi maçında olduğu gibi yine dağınıktı. Batshuayi istekli ama bitiricilik konusunda problemli. Zajc-Crespo da Polonyalı merkez orta saha Piotrowski’ye karşı üstünlük sağlayamadılar. İki maçta da harika oynayan Piotrowski dün farkı yarattı zaten.

Fenerbahçe dün Razgrad’dan istediğini alamadı ama kalan iki müsabakada ciddiyetini koruyup grubu lider tamamlamalı. Böylece hem son 32 turunu pas geçmiş olacaklar, hem de Konferans Ligi’nde galibiyet başına 600 bin euro gibi ciddi bir ödül söz konusu.

BEŞİKTAŞ'TAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ YÖNETİM ZAFİYETİ

Kupadaki diğer temsilcimiz Beşiktaş’sa rahatlıkta 6-7 puan alabileceği Lugano-Bodo sürecini 0 çekerek tamamladı. Tabii ki siyah-beyazlıların düşüşünde ana başlık yönetim zafiyeti... Bir yönetim başarısız olduğu için gönderiliyor, ama ne hikmetse o ekipten Ahmet Nur Çebi yeni başkan oluyor. O yönetim de başarısız olduğu için gönderiliyor, yine o ekipten bir isim başkan adayı! Eğer Beşiktaş doğru yönetiliyorsa neden başkan değiştiriyor? Eğer doğru yönetilmiyorsa, neden başarısız yöneticiler başkanlıkla ödüllendiriliyor?

ISMAEL'İ KİM GETİRDİ?

Orta sınıf uzmanı Valerien Ismael’i tarihi boyunca şampiyonluk yarışı yapan Beşiktaş’a kim getirdi? Beşiktaş’ın geleceği Rıdvan-Serdar-Emirhan’ı 11 milyona satıp o parayla Ocak’ta Afrika Kupası’na gidecek 8 adam içeren bu kadroyu kim kurdu? Ayrıca Şenol Güneş’in ekibi başarısızsa niye onun yardımcısı göreve geldi? Bu teknik kadroların hamaset odaklı basın açıklamaları, Beşiktaş’ın tarihine-geleneğine yakışıyor mu?

Yazının Devamını Oku

Bundesliga: 2 Süper Lig:1

9 Kasım 2023
G.Saray’ın bu ritmi sürerse, Manu’yu da Kopenhag’ı da geçebilecek gücü var. 

Galatasaray’ın dünkü rakibini en iyi anlatan veri şu sanırım: 70’lerde, 80’lerde, 90’larda, 2000’lerde, 2010’larda ve 2020’lerde, yani son 6 dekatın her birinde Şampiyonlar Ligi’nde final gören tek bir takım var: Bayern Münih. Sadece bugünün değil, dünün de, her devrin de büyüğü.

EN iYi 3 TAKIMDAN BiRi 

Üstelik sadece tarihle-genetikle değil, bu yılki kadrolarıyla da çok ışıltılı bir konumdalar. Yakın zamanda Mattheus, bu Bayern kadrosunun tarihin en iyisi olduğunu iddia etmişti. O açıklamanın üzerine kadroya bir de Kane eklendi.

Şu an Bayern kadrosunda iki tane 100 milyonluk adam (Kane ve Musiala), iki tane 100 milyon adayı (Davies ve Kim), üç-dört tane de bir aralar o seviyeleri görmüş oyuncu var (Sane, Kimmich, De Ligt gibi). Zaten saygın otoritelere göre City ve Real’le beraber şu an yeryüzünün en iyi 3 takımından biri Bayern Münih.

BU KEZ DAHA DOĞRU OYNADI

Galatasaray, 1 milyarlık bu takıma karşı İstanbul’da muazzam bir 60 dakika oynadı. Bir ara şut istatistiği 16’ya 3, gol beklentisi de 2,15’e 0,42 idi. Belki o gün sol bekte Kazımcan başlamasa onurlu bir oyundan daha fazlasıyla da ayrılabilirdi sahadan Galatasaray. Temsilcimiz dün İstanbul’daki kadar dominant değil ama doğru bir futbol oynadı Münih’te. Rakibini haliyle üçüncü değil ikinci bölgede karşıladı.

42 ve 43’te Icardi ve Ziyech’le iki net fırsat buldu, faydalanamadı. 61’de yarım omuz farkla Torreira’nın golünden oldu. Her iki ayakta da 75’te skor dengedeydi ama maalesef son çeyreklerde bir çıplak gerçek çarptı yüzümüze: Bundesliga’nın temposu, ritmi, fizik kalitesi Süper Lig’in çok önünde. Bu iki maçta sadece Bayern’le Galatasaray arasındaki değil, Bundesliga ile Süper Lig arasındaki mesafeyi de gördük bence.

iNSAN GERÇEKTEN ‘KEŞKE’ DEMEDEN EDEMiYOR

Yazının Devamını Oku

Serdar Real’e karşı oynarken

6 Kasım 2023
Beşiktaş’ın haraç mezat sattığı genç stoperin yerine aldığı 3 Afrikalı şu an sakat.

Burak Yılmaz’lı Beşiktaş’ın ligde kazandığı ilk iki maçta rakiplerinin stilleri benzerdi. İstanbulspor da Gaziantep de oyunu kendi yarı alanlarında kabullenmiş, ön tarafa baskıya gitmemiş ve koşucu oyuncularıyla fırsat kollamışlardı. Gaziantep geçtiğimiz hafta dokuzlu bloğunu hemen hemen hiç bozmamış, Riascos’a attığı uzun toplarla yoklamıştı Beşiktaş kalesini. Ancak Yılmaz’ın takımı bu iki maçta da derin savunmaları çözüp galip gelebilmişti. Antalyaspor ise biraz daha farklı bir sınav. Bu sezon daha önce hem Fenerbahçe’ye hem de Galatasaray’a hücum presle zorluklar çıkardılar. Fenerbahçe kalesine 15 şut gönderdiler, 80’inci dakikaya da 2-2 ile girdiler. Galatasaray maçında da iki takımın rakip ceza alanında topla buluşma sayıları eşitti (21-21).

ÖZEL BiR HAZIRLIĞI YOKTU

Hatta teknik sorumluları Tralhao o akşamı “Maçı kaybettik ama karakterimizi kaybetmedik” diye özetlemişti. Antalyaspor dün Beşiktaş önünde geriye de düşse, karakterli oyununu sürdürdü. Ve Beşiktaş’ın dün Antalya’ya karşı özel bir hazırlığı olduğunu hissetmedim ben. Beşiktaş için ilk yarıda işler yolunda gibi görünüyordu ama bence özellikle ligin en formda oyuncularından Jehezkel’e iyi hazırlanmamışlar. Devrede Bailly’nin çıkışı sonrası yeni Beşiktaş savunma dörtlüsü yerleşene kadar Jehezkel maçı 3-1’e taşıdı zaten. İsrailli sağ açık, devrenin başında Saric’e golü attırdı, sonra da iki güzel soloyla çekti maçın fişini.

1.5 MiLYON EURO’YA SATILDI

Daha önce de değinmiştim, Beşiktaş kendi altyapı ürünü Serdar Saatçi’yi sadece 1,5 milyon Euro’ya Braga’ya sattı. 20 yaşındaki Serdar, şu anda Braga formasıyla Real Madrid’lere, Napoli’lere, Union Berlin’lere karşı Şampiyonlar Ligi’nde ilk 11 oynuyor. Beşiktaş’sa Serdar’ı haraç mezat satıp o bölgeye üç Afrikalı stoper birden almayı tercih ediyor. Şu anda üçü de sakat bu stoperlerin. Yine o dönem A milli takım forması giyen sol bek Rıdvan Yılmaz’dan sağlanan gelirle 4,5 milyona Zaynutdinov’u transfer etti siyah beyazlılar. Beşiktaş yönetiminin (ya da teknik kadrosunun) pek doğru bir strateji izlemediği ortada sanırım.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/3jsTjl_6D-A" title="Dusan Tadic mi, Wilfried Zaha mı, Ante Rebic mi? | Taraftar ne diyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Gökyüzüne çim döşeyen adam

5 Kasım 2023
Göklerin hakimi Onuachu, Trabzon’u havadan oynamaya teşvik ediyor.

Tanrı futbolu havadan oynamamızı isteseydi, gökyüzüne çim döşememize izin verirdi demişti Brian Clough... 1980’li yıllarda Nottingham Forest’ı iki kez Avrupa şampiyonu yapan İngiliz teknik direktör Clough’ın mantalitesi topa sahip olmaya, yerden pasla çıkmaya dayanıyordu. Ve bu anlayışıyla 80’li yıllarda tüm dünya futbolunu etkiledi kurt hoca. Brian Clough’ın ömrü dünkü maçı görmeye vefa etseydi, herhalde ufkumuzu açacak yeni bir şey söylemesi gerekebilirdi İngiliz teknik adamın(!)

ENTERESAN BiR ADAM

Göklerin hakimi Onuachu gerçekten enteresan bir adam. Belçika Ligi’nde tek devrede gösterdiği 16 gollük fantastik performans, onu Premier Lig’e götürdü. Ancak Premier Lig’in belki de en kaotik takımı Southampton’a geldiği ve küme düştükleri için kendini Trabzon’da buldu. Geldiği günden beri de Trabzon’u havadan oynamaya teşvik ediyor. Brian Clough’a göre adeta gökyüzüne çim döşüyor Onuachu! Sonuç da alıyor iki aydır.

iLK FIRSATTA DENGEYi BOZDU

Trabzon formasıyla ilk olarak Beşiktaş derbisinde sahaya çıktı. Golle tanışması sadece yarım saat sürdü. Hatay’a bir gol attı, diğerinde havada Aburjania’dan alan oydu. Pendik’e bir gol attı, ikincide frikiği kazandı. Alanyalı Aliti’yi kendi kalesine gole zorlayan oydu. Dün bulduğu ilk fırsatta dengeyi bozdu, üçüncü golde de Samet’ten kazanan o... Geldiği günden beri Trabzon’un attığı hemen hemen her golün içinde var Onuachu.

FRED’iN YOKLUĞU HiSSEDiLDi 

Dün Abdullah Avcı’nın oynattığı doğru oyuna karşı Fenerbahçe’nin karşılık verememesinin de birkaç nedeni vardı:

1- Samet-Oosterwolde, Onuachu’yu daha da verimli hale getirecek kadar geride karşıladılar. Öne çıkmadılar.

Yazının Devamını Oku

Zaha’dan bir Selhurst Park performansı

4 Kasım 2023
Eski takımı Crystal Palace’ın evindeki bazı maçlara iz bırakırdı, tıpkı dünkü gibi.

Dün akşam saat 19 sularında Galatasaray’ın 11’i açıklandığında akla gelen ilk şey şuydu: Okan Buruk, Münih deplasmanının provasını hayal ediyordu. Elbette Kasımpaşa, Bayern Münih’ten bambaşka bir takım. Ve bambaşka bir stratejiyle oynayacaktı Rams Park’ta.

BAZI OYUNCULARI TEST ETTi

Ancak Okan Buruk’un bazı kararları almak için önünde başka test imkanı yoktu. Savunma göbeğinde Nelsson-Davinson’u, sol bekte Abdülkerim’i görmek istiyordu. Ziyech’in son fiziksel durumu ve kaç dakika oynayabileceği merak konusuydu. Ve Münih’te belki de Galatasaray’ın en kritik adamı olacak Zaha’nın grafiğini yükseltmesi bekleniyordu. Zira Bayern Münih’in as sağ beki Mazraoui’nin sağlık problemleri var. O bölgede Bouna Sarr başlarsa, Zaha’nın ona bire birde üstünlük kurma şansı yüksek.

iLK YARIDA 6 DRiPLiNG, 5 ÇALIM

Zaha’yı Premier Lig’den yakından takip edenler zaten onun karakterini aşağı yukarı bilirler. Onu bir maçın ilk 10 dakikasında izledikten sonra sık sık o günün onun olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle Crystal Palace’ın evi Selhurst Park’ta bazı günlere çok aç başlar, her topu ister, meşin yuvarlağı her ayağına aldığında rakibinin üzerine gider. Ve genelde de bir iz bırakır o müsabakaya. Dün de maça öyle başladı Zaha. 15 dakika boyunca Winck’le boğuştu, ardından da yavaş yavaş üstünlük kurmaya başladı. İlk devrenin sonunda 6 dripling, 5 çalım başarısı vardı. 50’ye kadar da tabelaya ismini iki kez yazdırmıştı zaten.

SADECE BÜYÜKLERE KAYBETTi

Tabii ki dünün kaybedeni, ama sezonun ilk 11 haftasının kazananlarından Kasımpaşa’ya ekstra bir parantez açmak lazım. Bu sene Kasımpaşa maçlarına gidenler, bilet masraflarının karşılığını 11 maçta tam 37 golle aldılar. Ligin en eğlenceli takımlarından biri. Topla çok fazla oynamıyorlar ama rakiplerinin tamamlayamadığı hücumlarda üç koşucu Gomis-Ngoy-Fall ile etkili geçişleri var. 11 haftanın sonunda sadece Trabzon, Fenerbahçe ve Galatasaray’a kaybettiler. Topla %38 oynayarak İstanbul’u, %40’la Sivasspor’u, %27 ile Karagümrük’ü, %45’le Adana Demir’i mağlup ettiler. Ligin izlemeye değer takımlarından biri Kemal Özdeş’in Kasımpaşa’sı.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/3jsTjl_6D-A" title="Dusan Tadic mi, Wilfried Zaha mı, Ante Rebic mi? | Taraftar ne diyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku