Atık su kullandı doğal gazı azalttı

Boyama makinelerinden çıkan atık suyun ısısından faydalandılar. Bir depodan yararlanarak, bu ısıyı temiz suya aktardılar. Soğuk suyun yaklaşık 60 dereceye ulaşmasını sağladılar. Böylece yüzde 23,5 ile 30 arasında doğal gaz tasarrufu elde ettiler. Bu sayede hem rekabetçiliği artırıp, hem istihdamı geliştirdiler. Any Tekstil Sanayi Ticaret ve Pazarlama A.Ş. Finans ve Satın Alma Sorumlusu Derya Ay, yeni projelere odaklandıklarını belirterek, global bir marka olmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Atık su kullandı doğal gazı azalttıKurucusu Ahmet Necati Yılmaz’ın isminin baş harflerini taşıyan Any Tekstil, dokuma üzerine faaliyete başladı. İkinci kalem olarak boyahane ihtiyacı ortaya çıktı. Ürettiği malların boyanması konusunda entegre tesis kurmayı hedefleyerek, harekete geçtiler. Yıllar itibariyle büyümesini sürdüren işletme, ilerleyen süreçte farklı firmaların da boya işlemlerini gerçekleştirerek, ihtiyaca cevap verdi. Ahmet Necati Yılmaz’ın 2007 yılında vefat etmesinin ardından yerine kızı Nesrin Yılmaz geçti.
Firma içerisinde projeleri takip eden genç ve dinamik bir takım vardı. Bu süreçte BEBKA’nın açtığı konu başlıklarını gördüler. İçeriğini incelediler. Firmanın gider kalemleri arasında ilk sırada enerji yer alıyordu. Buradan elde edecekleri tasarruf da rekabet gücünü doğrudan olumlu etkileyecekti. Aynı zamanda farklı ve çeşitli üretim imkanına da kavuşacaklardı. Bunları da göz önünde bulundurarak, BEBKA’nın enerji verimliliği ile ilgili başlığına odaklandılar. Enerji ve verimlilik ile ilgili farkındalıkları bu proje ile başladı.

Haberin Devamı

GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ

Yaptıkları çalışmalar neticesinde 2015 yılında ‘Boyahane Enerji Geri Kazanım Projesi’ni sundular. Projede boyama makinelerinden çıkan atık suyu kanalizasyon veya geri dönüşüme atmayacaklardı. Bir depoda bu suyun enerjisini alıp, temiz suya nakledeceklerdi. Bu sayede atık sudan geri kazanım elde etmiş olacaklardı. Böylece kazanı 60 derece ısıya ulaştırmak için ekstra çaba gösterilmeyecek, enerji de tüketilmeyecekti. Aynı zamanda yüzde 23,5 ile 30 arasında doğal gaz tasarrufu sağlanacaktı.

FİRMANIN ÖNÜNÜ AÇTI

Atık su kullandı doğal gazı azalttı
Proje 747 bin 640 TL değerindeydi. Bunun yüzde 50’sini destek aldılar. Daha sonra da uygulamaya geçildi. Bu proje firmanın önünü açtı. Ardından başka projeler de bunu takip etti. Gerek rekabet gücü, gerek işletmedeki makinelerin yenilenmesi ve enerji tasarruflu modele dönüşmede bu proje etkili oldu. Bu farkı da üretime yansıttılar.

Haberin Devamı

200 KİŞİYE İSTİHDAM

Kendi üretimlerinin yanı sıra fason olarak da çalıştıklarını söyleyen Any Tekstil Sanayi Ticaret ve Pazarlama A.Ş. Finans ve Satın Alma Sorumlusu Derya Ay, dokuma fabrikası Reisoğlu Tekstil A.Ş. ile entegre faaliyet gösterdiklerini belirterek, iki işletmede 200 çalışanın istihdam ettiğini açıkladı.

23 ÜLKEYE İHRACAT

Şu anda ağırlıklı Avrupa olmak üzere 23 ülkeye ihracat yaptıklarını açıklayan Ay, bu coğrafya dışında Japonya’ya da ürün sattıklarını kaydetti. Üretimin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini belirten Ay, “Bu yıl ihracatımızın az olduğu hedef pazarlarımızın araştırmasına yoğunlaşıp, bu pazarlardaki payımızı ve satışlarımızı arttırmak istiyoruz. Doğa dostu yenilenebilir ve teknik özelliği olan kumaşlar üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSTİHDAMIMIZ VE REKABETÇİLİĞİMİZ ARTTI

Gerçekleştirdikleri tasarruf projesinin istihdama da katkısının olduğunu açıklayan Ay, “Enerji tasarrufuyla yeni yatırımlar yaptık. Yeni bölümler katmaya karar verdik. Yeni makineler de aldık. Orada da bir istihdam yaratmış olduk. Elde edilen tasarruf ile 30 kişilik yeni istihdam oluşturduk. Rekabet gücümüz arttı çünkü gider kalemlerimizi ne kadar aşağı çekersek bir o kadar da avantajlı fiyatlarla müşteriye ulaşma imkanımız oldu” diye konuştu.

GLOBAL BİR FİRMA OLMAK İSTİYORUZ

Atık su kullandı doğal gazı azalttı
Uzun yıllara dayanan bir işletme olmanın avantajını yaşadıklarını dile getiren Ay, “Yurtdışında iyi biliniyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ihracat oranını yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yurt içinde de belki daha fazla eğilmemiz söz konusu olabilir. Global bir marka olmayı istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TİTİZ DAVRANIYORLAR

Uzakdoğu’daki ülkelerin ürün alırken, çok titiz davrandıklarını da söyleyen Ay, kalite belgelerine önem verdiklerinin altını çizdi. Bu yeterlilikleri sağladıktan sonra o coğrafyaya ihracat yaptıklarını ifade eden Ay, “Bunu 30 yıldır sürdürebiliyoruz. Aldıkları güvenle bizi tercih ediyorlar. Koleksiyonlarımızda yenilikler yapıyoruz” dedi.

TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

Pandemi dönemi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Ay, aşının yaygınlaşması, kısıtlamaların gevşetilmesiyle 2021 yılının bir nebze daha iyi geçtiğini söyledi. Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evde daha çok zaman geçirmenin tüketim alışkanlıklarında değişime neden olduğunu belirten Ay, “Giysi gibi harcamalardan ziyade yaşam alanlarına has tüketim daha fazla önem kazandı. Bunun sonucu olarak da ev tekstili hareketlendi diyebiliriz. Ancak yine pandemi nedeniyle otel tefrişi gibi kontrat işlerinin ertelenmesi yüklü miktar siparişlerimizin maalesef ertelenmesine sebebiyet verdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

SADE VE DOĞAYLA BARIŞIK YAŞAM

Kısıtlamaların daha sade, daha minimalist, doğayla barışık ve saygılı bir yaşamı öğrettiğini vurgulayan Ay, bu bakış açısıyla koleksiyonlarını geliştirdiklerini ve sadeleştirdiklerini kaydetti. Yeni dönemin trendlerinden de bahseden Ay, “Yalın dokular, yeşil, mavi, gri, bej gibi toprak ve doğa renkleriyle beraber ki bu dışarıya çıkma arzumuzun bir yansıması sanırım; yılın rengi de umudun simgesi olan lila tonları… Bahar ve yazın gelişi de yaşam alanlarımıza canlı, parlak renkleri getirecek” diye konuştu.

BU TÜR PROJELERİ FİRMALARA TAVSİYE EDİYORUZ

Atık su kullandı doğal gazı azalttı
Enerji verimliliğine bundan sonraki süreçte de odaklandıklarını ifade eden Ay, “Projeden sonra enerji verimliliğine dikkat ederek, alacağımız makinelerde dahi ‘Enerji verimliliği ve tüketimi nasıl?’ buna dikkat ediyoruz. İşletmemizde, ‘Enerji verimliliği ile alakalı ne yapabiliriz?’ diye çok sorguluyoruz. Firmaların bu tür projelerden yararlanmalarını tavsiye ediyoruz. Bizim bir kalemde yüzde 30’a kadar tasarrufumuz oldu. Güzel projelerle birçok kalemde bu elde edilebilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları