Kayağın tanıtım elçisi

Türkiye’de kış turizmi denince ilk akla gelen kent Erzurum ve elbette bu kentin uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan kayak merkezi Palandöken. Erzurum’un ve Palandöken’in tanıtım elçisi gibi görev yapan foto muhabiri Onur Sağsöz, çektiği fotoğraflar ve yaptığı haberlerle bölgenin tanıtımına katkı veriyor. Üstelik Erzurum’u dünya medyasına taşıyacak projelerde de görev yapıyor.

Haberin Devamı

Son olarak “Dünya’nın gözü Palandöken’de” sloganı ile Türkiye’nin alanında önemli foto muhabirlerini bir araya getirmeyi de başardı. Bu proje sayesinde Palandöken’den kareler Çin’den ABD’ye, Avusturya’dan Güney Afrika’ya dünyanın dört bir yanında yayınlandı.

Kayağın tanıtım elçisi

FOTOĞRAF MAKİNEM OLMADAN PİSTE ÇIKMADIM

Fotoğraf, kayak ve Palandöken aşığı Onur Sağsöz, “Yıllardır fotoğraf makinem olmadan pistlere çıkmadım. Kayak yaparken kolay hiç değil, fotoğraf makinemi ve lenslerimi üzerimde taşıyorum. Ama bu zorluğu Palandöken’e olan sevdam, kayak tutkum ve fotoğrafa olan aşkımla aşıyorum” diyor. Sohbetin konusu da elbette bu oldu ve Onur Sağsöz’le fotoğraf, kayak ve Palandöken’i konuştuk.

Kayağın tanıtım elçisi

FOTOĞRAF MERAKI ÇOCUKLUKTA BAŞLADI

“Annem, çocuk yaşımda fotoğraf makinesi almıştı. Böyle başladı fotoğrafa olan ilgim. Bu ilgi, 1993 yılında Tercüman Gazetesi’nin kapısından girdiğimde profesyonel bir boyuta taşındı. İlerleyen yıllarda Günaydın, İHA ve DHA ile mesleki serüven sürdü. Hayatım Erzurum’da geçti. Anadolu’da gazetecilik yapıyorsanız, bir alanda branşlaşmanız kolay değil elbette. Çok farklı yelpazede haberleri izledim. Ama ben Palandöken aşkımla kendimi bu bölge ve kayak sporu alanında yetiştirdim. Meslekte kayak ve kış turizmi denince akla gelen isimler arasında yer almamın sebebi bu.

Kayağın tanıtım elçisi

KAYAK BİLMEK, KAYAK FOTOĞRAFLAMAK İÇİN AVANTAJ

Palandöken, kış turizmi ve kayak sporuna ilişkin fotoğraflar çekiyor, haberler yazıyor, organizasyonlar yapıyorum. Böyle olunca hep kayak takımları üzerindeyim, sürekli kayak yapıyorum. Kayakta spor organizasyonlarını fotoğraflıyorsanız, kayak yapabilmeniz sizi birkaç adım öne geçiriyor. Örneğin 1.5 kilometrelik bir pistte kayak bilmiyorsanız tırmanmanız, yürümeniz, konum almanız çok zor. Ama ben bu alanda çok şanslıyım ve bu avantajı iyi kullandığıma inanıyorum.

Kayağın tanıtım elçisi

TÜRKİYE SAHİP OLDUĞU POTANSİYELİ GÖRMELİ

Üzülerek söylüyorum. Turizm denilince Türkiye’de akla hemen deniz, kum, güneş geliyor. Oysaki kış turizmi potansiyeliyle öne çıkan bir ülkeyiz. Türkiye’de 155 bin kilometrelik kayağa uygun alan var. Bu rakam Avrupa Alplerinde 190 bin kilometre. Düşünebiliyor musunuz, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli. Bugün Dünya’da yaklaşık 120 milyon kayak sporu meraklısı var. Avusturya, Almanya, İsviçre kış turizminde marka olmuş ülkeler turizm gelirlerinin önemli bir bölümünü bu sektörden elde ediyorlar. Türkiye’de yalnızca palandöken değil, kış turizmi biraz geride. Palandöken için çalışırken kayak ve kış turizmini tanıtıyoruz aslında. Yani kendi adıma dünyaya ‘Türkiye’de kayağın alası var’ diyebilmek için uğraşıyorum.

Kayağın tanıtım elçisi

ONUR SAĞSÖZ KİMDİR?

Onur Sağsöz 1976 yılında Erzurum’da doğdu. Gazetecilik mesleğinde ajans ve gazeteler için muhabirlik ile foto muhabirliği görevlerinde bulundu. Halen Erzurum Ajans’ta mesleğini sürdüren Sağsöz, palandöken.com sitesini kurdu. Palandöken’in ulusal ve uluslararası arenada tanıtımı için birçok projede görev aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen ‘Erzurum-Erzincan-Kars Kış Turizm Koridoru’ projesinde uzman olarak çalıştı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyesi, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Türk Kayak Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Sağsöz, Meleknur ile evli ve Efehan’ın babası.

Kayağın tanıtım elçisi
"Dünyanın gözü Palandöken'de" projesi kapsamında bir araya gelen foto muhabirleri.

Yazarın Tüm Yazıları