Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

Sevgili okurlar... Bu hafta sizleri başarılı bir gazeteci ile tanıştırmak istiyorum: “İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabiri Derya Yetim.”

Haberin Devamı

Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

Sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında elinde fotoğraf makinesiyle haber peşinde görev yapıyor. Çektiği fotoğraflar dünyanın önemli yayın kuruluşlarında yer alıyor.
Derya Yetim’le birlikte gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında birçok kez yan yana görev yaptık. Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nde aynı yönetimde beş yıldır birlikteyiz.
Küçük yaştan beridir fotoğrafla iç içe olan, gazetecilik mesleğindeki yolculuğunu, “Zorlu görevlerde kimi zaman hem psikolojinizi hem bedeninizi zorluyorsunuz. Buna karşın en büyük güç kaynağınız ise mesleğe olan sevdanız” sözleriyle özetleyen Derya Yetim, şöyle devam ediyor:

Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

KÜÇÜK YAŞTA FOTOĞRAF STÜDYOSUNDA

“Fotoğraf, küçük yaşta hayatıma girdi. Amasya’da yaşarken ustam Tuncay Çuhadar’la tanışmamla fotoğrafı da tanıdım. Küçük yaşta işe girdiğim fotoğraf stüdyosunun ustası olan Tuncay Çuhadar, bana fotoğrafı öğretti. Fotoğraf stüdyosunun kapısından girdiğimde henüz 12 yaşındaydım. Orada stüdyo ve sokak fotoğraflarının inceliklerini öğrendim. Ben işe başladığım yıllarda stüdyolarda siyah-beyaz fotoğraflar çekiliyordu. Bugün fotoğrafta geldiğimiz noktaya bakınca, şimdilerde kullandığımız teknolojiyi hiçbirimiz hayal bile edemezdik. Teknoloji sayesinde birçok meslek değişti ve gelişti ama fotoğraf teknolojisi 2000’li yılların başına kadar yüz yılda yaşadığı gelişiminin yüz kat fazlasını son 20 yılda yaşadı. Bizi ayakta tutan teknoloji ile bağımızı koparmamak oldu.

Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

60’IN ÜZERİNDE ÜLKEDE GÖREV YAPTIM

Askerden döndüğümde 1996 yılıydı. İstanbul’a gittim, orada televizyonlarda kameramanlık yaptım ve 2000 yılında İhlas Haber Ajansı’ndan(İHA) aldığım teklifle memleketim Amasya’ya döndüm. 1986 yılında başlayan fotoğrafçılık hikâyesi 14 yıl sonra İHA ile gazetecilik mesleğine adım atmama sebep oldu. 21 yıldır aralıksız İHA’da görev yapıyorum. Gazetecilik mesleği ile ufkum değişti. Amasya’da başlayan gazetecilik hayatım, başarılarımın görülmesiyle önce Samsun ardından Ankara’ya tayin olmamla sürdü. Bugün İHA’da Cumhurbaşkanlığı muhabiri olarak görev yapıyorum. Dönüp baktığım zaman birçok farklı alanda birçok farklı ülkede görev yaptım. Bu meslek sayesinde 60’ın üzerinde ülkeye gittim. Suriye, Irak, Afganistan başta olmak birçok ülkede çatışmaları, savaşları izledim. Turuncu Devrim’de Ukrayna’daydım, darbede Tayland’daydım, devrimden sonra Tunus’taydım, F-35 savaş uçakları teslim edilirken ABD’de Texas’taydım... NATO, AB, G20, BM zirvelerini sayısız kez izledim. Seller, depremler... Türkiye’nin yaşadığı acılara yerinde tanıklık ettim. Zorlu görevlerde kimi zaman hem psikolojinizi hem bedeninizi zorluyorsunuz. Buna karşın en büyük güç kaynağınız ise mesleğe olan sevdanız.

Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

KASTAMONU’DA ÜÇ GÜN ARABADA YATTIM

İHA’da görev yaparken asıl alanım Cumhurbaşkanlığı elbette ama nerede bir olay olsa orada görevlendiriliyorum. Bu beni de meslekte daha dinç tutuyor. Örneğin, geçtiğimiz ay Kastamonu’da sel felaketini izledim. Türkiye’nin gördüğü büyük acılardan biriydi. Üç gün boyunca arabada yattım. O da yatmak denirse. Yalnızca birkaç saatlik uykular. Yatacak yeri bırakın, elektrik, temiz su bile sorundu. Dizlerimize kadar balçığın içerisinde görev yapınca eve ayaklarımda yaralarla döndüm fakat çektiğim fotoğrafların dünya gündeminde yer alması yaşadığım zorlukları unutturdu. Orada çektiğim kareler Washington Post’tan CNN International’a dünyanın birçok önemli yayın kuruluşunda yer aldı. Kastamonu’dan döner dönmez yine Cumhurbaşkanlığı muhabiri olarak görevime devam ettim. Bu yazı yayınlandığında ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı takip etmek üzere Birleşmiş Milletler Zirvesi için ABD’de olacağım. ABD’den döndükten sonra ise Afganistan’daki gelişmeleri izlemek için oraya gideceğim. Kısaca haber neredeyse Türkiye’de ya da dünyanın herhangi bir coğrafyasında oradayım. İşimiz fotoğraf ve haber.”

Fotoğraf stüdyosundan çıktı haber peşinde 60 ülke gördü

DERYA YETİM KİMDİR?

Haberin Devamı

1974 yılında Amasya’da doğdu, eğitim hayatını yine aynı şehirde tamamladı. Küçük yaşta başlayan fotoğraf serüveni sayesinde 2000 yılında İhlas Haber Ajansı’na(İHA) adım attı. Aralıksız olarak 21 yıldır görev yaptığı İHA çatısı altında Türkiye’de ve dünyada pek çok önemli olaya tanıklık etti. 2017 yılından bu yana Türkiye Foto Muhabirleri Derneği yönetiminde önce Genel Sekreter ardından ise Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

Yazarın Tüm Yazıları