Mustafa Denizli

En değerlisi 3 puan

21 Ağustos 2015
Türk takımlarının Avrupada tur atlaması ne kadar önemliyse, bir Yunan takımına karşı tur atlaması 5 kat daha önemli. Çünkü Avrupa’da Türkiye’nin en ciddi rakibi Yunanistan.

İLK YARI:


İlk yarı Fenerbahçe’yi nasıl buldunuz?
FENERBAHÇE’nin rakibinin stadını görünce ne kadar mütevazı bir takım olduğunu zaten anlamıştık. Sahaya çıktıklarında ise daha net fark ettik. Fenerbahçe, hiç beğenmediğimiz Eskişehir maçında, ilk yarının sonundaki gollere kadar neredeyse hiç pozisyon bulamamıştı. Dün ise en az 3-4 fırsat yakaladı ama gole çeviremedi.
Ben bu maça şu açıdan bakıyorum. Türk takımlarının Avrupa kupalarında tur atlaması ne kadar önemliyse, bir Yunan takımına karşı tur atlaması 5 kat daha önemli. Avrupa’da puanlamaya baktığımızda Türkiye’nin en ciddi rakibi Yunanistan. Geçen sene Beşiktaş’ın bir Yunan takımını elemesi önümüzdeki yıllar için ne kadar önemliyse, Fenerbahçe’nin de Atromitos’u yenerek elemesi o kadar önemli. İlk 45 dakika itibarıyla da bakıldığında Fenerbahçe bu maçı kazanmazsa yazık olur. Böyle bir rakibe karşı Fenerbahçe galibiyet elde edemezse dönüp kendini sorgulamalı.


İkinci yarı kazanmak için ne yapmalı Fenerbahçe?

Yazının Devamını Oku

Skoru futbolundan daha güzeldi

15 Ağustos 2015
10 kişilik Eskişehir’e karşı F.Bahçe düşündüğü kadar pozisyon üretemese de lige kazanarak başlamak hem taraftar hem de takım adına önemli. F.Bahçe hem bireysel hem dem takım olarak kazanım dönemini yaşıyor.

İLK YARI:

- Ligin ilk 45 dakikasında F.Bahçe nasıldı?


Son 4 dakika goller vardı. Aslında maç öncesi eşit olmayanların mücadelesi nasıl olur diye düşünüyordum. Bir tarafta hem maliyet hem de kalite olarak bu ligin üstünde bir Fenerbahçe, diğer tarafta imkanlarını zorlayarak lige hazırlanan Eskişehir vardı. Maç öncesi, Fenerbahçe’nin farklı kazanacağını öngörmüştüm. Ama dakikalar ilerledikçe Fenerbahçe zorlandı. Oyun başında Fırat Aydınus’un, Ali ile Fernandao’nun mücadelesinde verdiği devam kararı doğru. Fernandao bu sezon hakem ile taraftarı çok karşı karşıya getirecek gibi.
Bu pozisyon dışında karşılıklı cılız ataklar vardı. Devre böyle biter mi diye düşünürken Diego, Nani ve Hasan Ali süren, Sow’la biten güzel bir gol izledik. Birkaç dakika sonra Diego’nun harika asistinde Fernandao’nun golü geldi. Fernandao ve Sow önde ikili oynuyor ama bu maçın sonucu ne olursa olsun ilerleyen dönemde Fenerbahçe bu ikili ile zorlanır.


- Eskişehir beklediğiniz gibi miydi?


Yazının Devamını Oku

Bireysel tepkileri çözmeli

9 Ağustos 2015
Sezona kupayla başlamak da bu sorunların üstünü örtmez.

Gözüken bir tablo var. Bu kupa bir maçta alınıyor. Galatasaray geçen seneki çifte kupalı görüntüsünde değil. Maçı kazanması yada kupayı kazanması bunu değiştirmez.


İLK DEVRE

Geçen sezonun iyi futbol oynayan iki takımının mücadelesinde ilk yarıdan memnun kaldınız mı?
Çok memnun kaldığımı söyleyemem. Esasında oyun tempolu başladı ama bir süre sonra bu tempo yerini durağan bir futbola bıraktı. Bu görüntünün içerisinde ataklar var, gol var ve Muslera’nın iki tane üst üste yaptığı harika kurtarış var. Yani ilk maçtan mesajın şu olduğunu söylersek yanılmış olmayız: Muslera ‘Bu yıl yine bana çok iş düşecek” dedi.


-Galatasaray’ı nasıl buldunuz?

Yazının Devamını Oku

Sow atar Volkan tutar diye düşünmüştüm

6 Ağustos 2015
Shakhtar’ın iyi bir kontraatak takımı olduğunu söylemiştik. Fenerbahçe’nin yediği goller, bunun kanıtı gibiydi.

F.bahçe ilk yarıda neden oyun kurmakta çok zorlandı?

Pereira ya kendi takımının ya da Shakhtar’ın analizini iyi yapmamış. Bu oyun anlayışı ve bu kadroyla Fenerbahçe, kendi evinde 45 dakika hiçbir şey yapamadı. Yine bunda ısrar etmek çok akılcı bir iş değil. Fenerbahçe özellikle önde Nani, Fernandao ve Sow’la yerleşemiyor. Çizgileri kapatamıyor ve sanki birbirlerinin koşu alanlarını engelliyorlar. Bir de Fenerbahçe gereksiz koşular yapıyor. Özellikle Meireles, Nani, Diego... Alınması zor toplara depar atıp kendilerini tüketiyorlar. Fenerbahçe’de ilk yarıda benim gördüğüm Fernandao ile bu oyun anlayışında gidilmesi zor. Shakhtar’ın pas trafiğini kesmezsen, ki kesemiyorlar orta sahayı teslim edersin. Orta sahada sayısal olarak mutlak bir Shakhtar üstünlüğü var. Bu üstünlük onlara pas üstünlüğü de getiriyor. Fenerbahçe organize atağa çıkmakta zorlanıyor.

İlk yarıda aklınızda kalan pozisyon oldu mu?

Bir Caner’in Fernandao’ya, bir de Meireles’in Sow’a attığı çok güzel toplar ve Meireles ile Nani’nin şut denemeleri var. Yani kanat topları Fenerbahçe için etkili olabilir. Bunun sinyallerini verdi Fenerbahçe. Sow, son bölgede yalnız oynarsa, sağdan soldan gelecek toplara rakipten daha çabuk hareket etme ve vurma imkana sahip. Fernandao bu toplarda ağır kalıyor. Kısacası Fenerbahçe’nin ilk yarıdaki oyun anlayışı ve tercihleri Shakhtar için yeterli olmadı.

Yazının Devamını Oku

Bu skor F.Bahçe'nin şansı

29 Temmuz 2015
Fenerbahçe çok pozisyon vermiş olsa da savunmacıları bireysel müdahaleleriyle son derece başarılı bir maç çıkardı.

Pozisyonların nedeni takım savunmasının kötü olmasıydı. 90 dakikanın özetini ise şöyle yapabiliriz: Bu skor Fenerbahçe için şanstır. Möncesi ne kadar şansı vardıysa, aynı oranda da devam ediyor.

İLK DEVRE

İlk yarı F.Bahçe fark yiyebilirdi. Neden bu kadar çok pozisyon verildi?
GÖKHAN’ın sakatlığı ve Şener’in cezalı olması maç öncesi F.Bahçe’nin şansızlığıydı. Shakhtar, maça etkili başladı. Henüz 3’. dakikada Alves, kart görmesine rağmen ilk yarının en doğru müdahalesini yaptı. Hem mutlak golü önledi, hem de devamında barajda topa müdahale ederek, yeni bir gol şansının doğmasını engelledi.


SAHA İÇİ DİLİ EKSİK


Yazının Devamını Oku

Podolski: Burak ile müthiş olur

6 Temmuz 2015
“Nani, takımın yanı sıra özellikle de Fernandao’ya önemli katkı yapacak. Podolski, Burak ve Yasin ile alan sorunu yaşamazsa, müthiş bir hücum gücü olur. Demba Ba, yeri dolmayacak biri değil ama doldurulamazsa da ileride büyük sorun yaşanır.”

EN HEYECANLI VE EN UMUTLU

Transferin en hareketli takımı Fenerbahçe. Yabancı kontenjanını şimdiden doldurdu. Yaşanan bu radikal kabuk değişikliğini nasıl yorumluyorsunuz?

Fenerbahçe’deki büyük kabuk değişikliği iki manada önemli. Birincisi, Fenerbahçe’nin güçlenmesi, dolayısıyla Aziz Yıldırım’ın güçlenmesi anlamına gelir. Fenerbahçe güçlü oldukça Yıldırım da ondan istifade edecektir. İkincisi, geçen sezon tribünlerin hali ve camianın umutsuzluğu, Fenerbahçe’yi bu yeni stratejiye mahkum etmiştir. Bu anlamda benim için sürpriz olmadı değişim...

Takımın baştan aşağı yenilenmesi uyum sıkıntısı doğurur mu?

Uyum süreci, bir futbolcunun kendisinden kaynaklanır. Daha da önemlisi çevresinden; yani takımdan... Takımdaki diğer futbolculara yakınlık veya uzaklık durumu, uyum sürecini kısaltır veya uzatabilir. Baş aktör, gruba dahil olandır. Camiasını yeni sezona heyacanlı ve umutlu bir şekilde başlatan, mevcut gündem itibarıyla Fenerbahçe...

ŞAMPİYONDAN BEKLENTİ YÜKSEK

Hamzaoğlu’nun işi bu sezon daha mı kolay olacak, yoksa daha mı zor?

G.Saray, sezona şampiyon unvanıyla başlayacak ve bunu korumak isteyecektir. Hamzaoğlu’nun bu kez sezon başı itibarıyla işe sıfırdan başlayacak olmasının avantajlı yanı da var dezavantajlı yanı da. Takım önemli bir değişime uğramayacak. Sadece, geçen sezonki sıkıntıları bertaraf etmek mecburiyetinde. Şampiyondan beklenti hep daha yüksektir.

Yazının Devamını Oku

2. Kupa Burak’la geldi

3 Haziran 2015
Sarı kırmızılılar önce şampiyonluğunu ilan edip sonra kupa finalini oynamanın sıkıntısını yaşadılar. Ama neticede bireysel yıldızlarının performasnıyla istedikleri sonuca ulaşabilecek bir takım Galatasaray ve bunu yaptılar.

Şampiyonluk sonrası Türkiye Kupası finaline çıkmak sizce Galatasaray’ı etkiledi mi?

Galatasaray ilk yarıdaki görüntüsüyle her şeyi pazar akşamı Türk Telekom Arena’da bırakmış gibiydi. Esasında böyle maçları oynamak gerçekten zordur. Şampiyon olmuş bir takım, boşalmış bir futbolcu grubu, karşısında biraz dirençli bir rakip bulunca, istediğini ortaya koyamayabiliyor.

DİRENÇ YOKTU

Galatasaraylı futbolculara da bu oldu. Sahada istediklerini yapamayınca birbirlerine sinirlenmeye başladılar.

Tabii bu görüntü ters olsaydı, yani Galatasaray önce kupa finalini sonra da lig şampiyonluğu maçını oynasaydı, böyle bir görüntü ortaya çıkmazdı.

İlk yarıda gözüken dağınık bir Galatasaray, kendi evinde ayağına gelen fırsatı kaçırmak istemeyen bir Bursa vardı.

Yazının Devamını Oku

Galatasaray fırsatı tepmedi

25 Mayıs 2015
İkinci yarı Beşiktaş üstünlüğüyle geçti. Ama üstünlüğü sonuca çeviremezsen, karşında çok tecrübeli ve yetenekli oyuncular var. Golü bulamayınca en ufak hatanda bunu affetmeyen bir ayak çıkıyor karşına. Ve düğümü çözüyor.

Beşiktaş farklı oyuncu tercihi, Galatasaray da klasiğe yakın 11’iyle sahadaydı. İlk yarıyı bu çerçevede nasıl değerlendirirsiniz?

SON haftalarda grafikleri ters yönde hareket eden iki takım. Galatasaray ne kadar yükselişteyse, Beşiktaş o kadar ivme kaybetmiş durumdaydı maç öncesinde. Dün de kadro ve saha dizilişleri beklenenden biraz farklıydı. Üstelik müthiş bir taraftar baskısı da vardı. İlk yarıda Beşiktaş, saha yerleşiminde ve hücum organizasyonunda zorlanan bir görüntü çizdi. Üstüne Yasin’in bireysel çabasıyla geliştirip golle sonuçlandırdığı atak, tribünün desibelini daha da yükseltti. Yine de Beşiktaş, son haftalardan daha canlı bir görüntü çizdi.

Ama ilk 45 dakika boyunca üretme zorluğu yaşadı.

MAÇ YÜKSEK TEMPODA BAŞLADI

NETİCEDE bir derbi oynandı dün. Neyin, ne zaman değişeceği belli olmayan maçlardır bunlar. Galatasaray ligde yakaladığı büyük avantajı son haftaya taşımak istiyor. Beşiktaş ise bir derbi kazanmanın mücadelesini veriyor. İşte bu şartlarda bir Demba Ba kafası, ama direk gole müsaade etmedi. Her şeye rağmen temposu yüksek bir derbi oynandı ilk yarıda. 45 dakikada görünen Galatasaray’ın kadro tercihi ve saha dizilişinin daha akılcı olduğu...

İlk devre heyecanlı diyebileceğimiz bir görüntü verdi. Tabii tribünlerin de tamamen dolu olması karşılaşmaya ayrı bir görüntü kattı.

BEŞİKTAŞ HÜCUMDA ÇOĞALAMADI

İLK yarının sonu için şunu söyleyebiliriz. Beşiktaş hücumda çoğalamadı. Bu, onlar adına bir sıkıntı. İkinci yarı ne olabilir, kimleri kullanabilir, Olcay var, Cenk var, Oğuzhan var... Beşiktaş, ilk yarıdaki görüntüsünü değiştirmezse 90 dakika büyük ölçüde kullanacağı korner, frikik gibi duran toplara kalabilir. Ancak yine de şunu unutmayalım. Neticede bir derbi oynanıyor ve derbilerin nelere gebe olduğunu, nasıl değişebileceğini yıllardır yaşıyoruz. Sadece Galatasaray’ın oyunun içinde çok hırslı, istekli ve kazanma arzusunun biraz daha yoğun olduğu izlenimi var.

Yazının Devamını Oku