Bu skor F.Bahçe'nin şansı

Fenerbahçe çok pozisyon vermiş olsa da savunmacıları bireysel müdahaleleriyle son derece başarılı bir maç çıkardı.

Haberin Devamı

Pozisyonların nedeni takım savunmasının kötü olmasıydı. 90 dakikanın özetini ise şöyle yapabiliriz: Bu skor Fenerbahçe için şanstır. Möncesi ne kadar şansı vardıysa, aynı oranda da devam ediyor.


İLK DEVRE

İlk yarı F.Bahçe fark yiyebilirdi. Neden bu kadar çok pozisyon verildi?
GÖKHAN’ın sakatlığı ve Şener’in cezalı olması maç öncesi F.Bahçe’nin şansızlığıydı. Shakhtar, maça etkili başladı. Henüz 3’. dakikada Alves, kart görmesine rağmen ilk yarının en doğru müdahalesini yaptı. Hem mutlak golü önledi, hem de devamında barajda topa müdahale ederek, yeni bir gol şansının doğmasını engelledi.


SAHA İÇİ DİLİ EKSİK


Evet. F.Bahçe rakibe çok gol pozisyonu verdi. Burada enteresan bir görüntü var: Bu kadar pozisyon vermesine rağmen defansta görev yapan Kjaer, Alves, Caner ve Volkan’ın bireysel başarıları mutlak golleri önledi. F.Bahçe, bu kadar pozisyon veriyor ama defansta oynayanlar ise son derece başarılı hamlelerde bulunuyor. Bu bir tenakuz gibi gözükebilir ancak değil. Çünkü verilen pozisyonlar, takım savunmasının kötülüğünden kaynaklandı. F.Bahçe’nin orta saha ve önde oynayan üçlüsünün saha içi dilleri gelişmeye muhtaç. F.Bahçe’nin tur şansını devam ettirmesi için maçı gol yemeden bitirmeli. Bu net şekilde ortada.

Haberin Devamı


Hasan Ali değil de Caner sağ bek de tercih edilebilir miydi?
Çok fark etmiyor. Hasan Ali tercihi olanaksızlıktan geldi. Başka ne olabilirdi? De Souza, orta saha için gerçekten gerekli mi, onu zaman gösterecek. Sağ bekte başlayabilir miydi, öyle bir tercih de olabilirdi. Elbet Hasan Ali’nin Gökhan’ın işini görmesi çok zor.

İKİNCİ DEVRE

F.Bahçe avantaj için ikinci yarı neler yapmalı?
İlk yarının sonunda şunu söyleyebiliriz: F.Bahçe, 2. yarıda hücum alternatiflerini mutlaka geliştirmeli. Ve futbolun vazgeçilmez kurallarından biri olan “Atamayana atarlar” kuralının işlemesi.


ORTA SAHA SIRITTI


Tabii burada Sow, Fernandao ve Nani’nin bazen birbirlerine çok yakın oynamaları da Shakhtar’ın geriden ve orta sahadan rahatlıkla hücuma çıkmalarına olanak verdi ama ilk yarıda F.Bahçe’nin sıratan bölgesi orta sahaydı. Ne hücum ne de defansta takım bütünlüğü ve uyumu gösteremedi.

Haberin Devamı

Maç golsüz bitti. Bu sonuç Fenerbahçe için bir avantaj içeriyor mu?
Maç öncesi F.Bahçe’nin ne kadar şansı vardıysa aynı şansı şimdi de devam ediyor. Maçın özetini de şöyle yapsak yanlış olmaz: İki farklı kalitenin mücadelesine tanık olduk. Bir tarafta daha hazırlık sürecini tamamlayamamış, bireysel kalitesiyle sonuç almaya çalışan F.Bahçe, diğer tarafta takım kaletisiyle sonuç almaya çalışan bir Shakhtar.
Esasında maçın bu skorla bitmesi F.Bahçe’nin şansı. Çünkü evinde gol yememesi önemli bir hadise, kaldı ki rakibine bir çok gol fırsatı da verdi.


Geçmişin bankolarından Topal, oyundan alınan ilk isimdi. Bu ne anlama geliyor?
F.Bahçe’de yapılan değişiklikler, bir ölçüde hocanın ilerleyen haftalardaki düşüncesi olacaktır diyebiliriz. Burada hocayı en fazla meşgul eden futbolculardan birisi Mehmet Topal olacak diye düşünüyorum. Aslında ilk onu oyundan alması ilerleyen haftaların Mehmet Topal’ın işinin biraz zor olacağını gösteriyor.

Haberin Devamı


İDEAL KADRO DEĞİL


Esasında F.Bahçe’nin oyuna başlayan kadrosu, hocanın kafasındaki ideal kadro değil. Günün şartlarında görev yapan bir kadro. Bir kaç hafta önce sezon değerlendirmesi yaparken, F.Bahçe’nin Shakhtar maçının kendisi açısından biraz erken olduğunu söylmemiştim. Bu normaldir. 3-4 hafta sonra ortaya çıkacak F.Bahçe’nin daha iyi olacağını söylemek falcılık olmaz.

Van Persie oyuna girince tribünler de ayaklandı. Onu nasıl buldunuz?
F.Bahçe adına maçın en önemli ve belki de turu getirecek pozisyonu, Stoch’un mükemmel pasına Van Persie’nin hazır olmamasından kaynaklandı. Bu pozisyonda Van Persie, “Şu anda sezona da pozisyona da hazır değilim” dedi...

Haberin Devamı

NANI, KATKI SİNYALLERİNİ VERDİ


Kenardaki Pereira için değerlendirmeniz...


Öncelikle ilk yarının ilginç görüntülerinden birisi de Pereira’nın 3 metre önünde oynayan Diego’ya bir kaç cümleyle anlatacağı şeyleri yazılı not olarak yollamasıydı.


Nani hazır mıydı?
Nani, “Zamanla F.Bahçe’ye çok önemli katkı sağlayabilir” düşüncesinin gerçekleşeceğinin sinyallerini, zaman zaman, az da olsa verdi.

FERNANDAO VE SOW’DA YERLEŞİM SIKINTISI


Fernandao 18’in dışına çıkınca etkisizleşiyor mu?

Beklediği yan toplar gelmedi veya o buluşamadı. Bu maçı kıstas almamalı. F.Bahçe bu oyuncu yapısıyla Fernandao’dan bir hayli istifade edebilir diye düşünüyorum. Hazırlık maçlarının yıldızı Sow, neden etkisiz kaldı? Hazırlık maçları her zaman yanıltıcı olur. Ama Sow, F.Bahçe için önemli bir silah. En arayışçı ismi. Sıkıntısı, yerleşimden kaynaklanıyor. Emenike ile yaşadığı bu sorunu Fernandao ile yaşayabilir. F.Bahçe diğer çizgiye de ikinci bir Nani bulursa, Sow ve Fernadao birlikte önde çok önemli işler yapabilir. Ama böyle üçlü oyunda zorlanır...

Yazarın Tüm Yazıları