Safsataya değil bilime güvenin

Kedi ve köpekleri öldürücü bazı viral hastalıklar ile paraziter kaynaklı hastalıklardan korumak aşı ve ilaçlarla mümkün.

Haberin Devamı

Yeni evcil hayvan sahiplenen, sahiplenme niyetinde olup fikir almaya gelenlere temel koruyucu sağlık uygulamalarıyla ilgili detaylı bilgi vermek temel prensiplerimiz arasında.
*
Bazen ne kadar uğraşsanız da fısıltı gazetesinin sesinizi bastırmasına engel olamıyorsunuz.
Karma aşısını yaptırdıktan bir süre sonra mantara yakalanan kedinin sahibi ‘karma aşı mantara yol açar’ düşüncesine kapılıp bu fikri yayabiliyor. Kulaktan kulağa oradan da sosyal medyaya düşen bu tezden etkilenip aşıdan kaçınanlar olabiliyor.
Oysa iki olay arasında sebep sonuç ilişkisi yok. Birbirinden bağımsız iki farklı durum...
*
Sırt bölgesinde deri altına enjeksiyon yapılıyor. Bir kaç gün sonra köpek topallamaya başlıyor. Suçlu hemen veteriner hekime ve yaptığı enjeksiyonla kesiliyor. Oysaki aralarında uzaktan, yakından ilişki yok.
Kansere yakalanan kedinin sahibi luekemia aşısı yaptırdığı için evcil hayvanının kanser olduğunu düşünerek hemen tuşlara basıyor.
*
Evcil dostlarımız sayısız hastalığa ömrü boyunca yakalanabilir. Emin olun bunlardan hiçbirine aşılar neden olmaz.
Aşıyla ilgili bu tip paylaşımlar tereddütlü insanların kafasını karıştırıyor. Viral hastalıklardan ölen hayvanların sorumlusu bu bilim dışı zihniyettir.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları