İhsan Yılmaz

Çocuklara merhameti öğreten yazar

12 Haziran 2024
İLKOKUL çağında okuyup en çok etkilendiğim yazarlardan biriydi Kemalettin Tuğcu. Ailesinden ayrı düşmüş, kimi kaçırılmış kimi evlatlık verilmiş, hayatın zor şartlarıyla mücadele etmek zorunda kalan ama bütün bu olumsuzluklara rağmen asla kötü tarafı seçmeyen, sonunda iyilerin kazandığı çocukların hikayelerini anlatırdı.

İçim ezile ezile, zaman zaman gözlerim dolarak okuduğumu hatırlıyorum. Ama mutlu olacağım bir sonun beni beklediğini bilirdim.

Onu okuyan pek çok kuşağın içindeki o arabesk tortunun kaynağı belki de o kitaplardı.

Usta yazar Füruzan, KE Dergisi’nin Kasım-Aralık 2020 tarihi sayısında bu duyguyu Ülkü Tamer’in ‘merhamet’ olarak tanımladığını yazmış:

Değerli şair arkadaşım Ülkü Tamer’in Tuğcu için önemli, güzel bir açıklaması olmuştu. ‘Tuğcu çok değerlidir. Çocuklara merhameti öğretmişti.’ Nasıl da sevinmiştim bu saptamasına Ülkü’nün.”

Can Çocuk Yayınları, Kemal Tuğcu’nun üç romanını ‘Tekinsiz Ada’, ‘Bir Çırağın Öyküsü’ ve ‘Düşkün Çocuk’, yeğeni, yazar Nemika Tuğcu’nun danışmanlığında, çocuk edebiyatının usta illüstratörlerinden Mustafa Delioğlu’nun resimleriyle yayımladı.

Herhangi bir kitabının, mesela yeni yayımlanan ‘Düşkün Çocuk’un konusunu okuduğunuzda bir Kemalettin Tuğcu romanının bütün şifrelerine sahip olursunuz:

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’ta Bocelli gecesi

10 Haziran 2024
Bir opera sanatçısının futbol stadyumunda 30 bin kişi tarafından nefesler tutularak izlendiğini görmek eşine az rastlanır bir mucizeye tanık olmak gibiydi. Önceki akşam BJK Tüpraş Stadyumu’ndaki Andrea Bocelli konserinde yaşanan tam da buydu.

Dünyanın en popüler ve en sevilen tenoru İtalyan sanatçı Andrea Bocelli. Çok özel bir ses. İstanbul’da verdiği konserine Türkiye’nin dört bir yanından hayranları ve İran, Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Yunanistan gibi yakın coğrafyadan müzikseverler büyük ilgi göstermişti.

İki bölümden oluşan konser programında bis hariç toplam 20 parça seslendirildi. Beş kez bis yapan sanatçının konseri yaklaşık 2 saat sürdü.



Marcello Rota’nın şefliğini üstlendiği İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Opera Korosu’nun eşlik ettiği Bocelli ile birlikte soprano Serena Gamberoni, kemancı Anastasiya Petrysak, bariton Faik Mansuroğlu, pop sanatçısı Red ve dansçılar Angelica Gismondo ile Francesco Costa da belli parçalarda sahne aldı.

Sanatçı,

Yazının Devamını Oku

İstanbul Modern’de sürpriz karşılaşmalar

7 Haziran 2024
Orhan Veli, “Gemliğe doğru / denizi göreceksin / sakın şaşırma” diye yazmıştı, hayatın rutini içinde bizi mutlu edecek sıradan karşılaşmaları anlatırken.

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un İstanbul Modern’de bugün başlayan sergisi “Senin beklenmedik karşılaşman” da benzer bir duyguya vurgu yapıyor.

Günümüzün en dikkat çekici sanatçılarından biri olarak kabul edilen Eliasson’un sergisinde, yeni üretimler de dahil olmak üzere 40’a yakın yapıt yer alıyor. Sanatçının odaklandığı su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konuların izlenebileceği serginin küratörlüğünü, müzenin küratöryel ekibinden Öykü Özsoy Sağnak, Nilay Dursun ve Ümit Mesci üstlenmiş.

BEKLENMEYEN ŞEYLERLE KARŞILAŞMAYA HAZIR OLUN

Dün sabah, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah’ın da katıldığı basın toplantısında sanatçı Olafur Eliasson sergiye dair bilgiler verirken “Beklenmeyen şeylerle karşılaşmaya hazır olun” mesajını verdi.

Eliasson beklenmeyen şeylerle karşılaşmak için müzelerin en doğru adres olduğunu belirtti:

Yaşamımızda her şeyi planlıyor, kontrol ediyoruz. Hep bir organizasyon içindeyiz. Ama o rutini kırdığımızda yeni bir şeylerle karşılaşırız. Sürprizlerdir bizi mutlu eden ve bilinmeyen şeyler de risk taşır. Müzeler risk alabileceğiniz en güvenli ortamlardır. Size yeni hikayeler anlatan sanat eserleriyle karşılaşacağınız yerlerdir müzeler. Belki hissettiğiniz ama dile getiremediğiniz şeyleri söyler size sanat eserleri. Ortak bir nokta yakalarsınız. Yeni bir şeyler öğretir size. Benim yapmak istediğim şey de tam olarak bu. Kollarınız ve gözlerinizi açın ve beklenmeyen şeylerle karşılaşmaya hazır olun.”

Yazının Devamını Oku

Biletleri yok satan Mozart konseri

5 Haziran 2024
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin ana sahnesi olan Türk Telekom Opera Salonu’nun kapasitesi 2 bin 40 kişi.

Bu yıl 52’ncisi gerçekleştirilen İstanbul Müzik Festivali’nde burada yapılacak bir konserin biletlerinin tamamı önceden satıldı. Yani ‘sold out’ oldu.

Hem de klasik müzik repertuvarının ‘zor’ eserlerinin seslendirileceği bir konserdi.

“Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Mozart Requiem” başlıklı bu görkemli konserin repertuvarında, dâhi besteci Mozart’ın ölümüyle yarıda kalan eseri Requiem’in yanı sıra çağdaş besteci Arvo Pärt’ın Pilgrim’s Song adlı bestesi de vardı.

2 Haziran Pazar günü Şef Carlo Tenan yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Macar Ulusal Korosu’na ve genç kuşaktan dört yıldız soliste eşlik ettiği konser tüm salonda tam anlamıyla nefesler tutularak izlendi.



Yazının Devamını Oku

Plácido Domingo’yla yüzüncü yıl buluşması

31 Mayıs 2024
Opera dünyasının en önemli ve popüler isimlerinin başında gelen İspanyol tenor Plácido Domingo salı akşamı şarkılarıyla binlerce izleyicinin kalbini fethetti.

Volkswagen Arena’da, Türkiye İş Bankası’nın 100. yılına özel Gala Konseri’nde Plácido Domingo ile dünyaca ünlü tenorumuz Murat Karahan ve başarılı soprano Elena Stikhina’ya, şef Carlo Tenan’ın yönettiği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik etti.



Orkestra ve solistler opera repertuvarının popüler parçalarının seçildiği konser programında solo performanslar ve düetlerle izleyicilere benzersiz bir müzik şöleni sundular. Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Jacques Offenbach, Umberto Giordano, Manuel De Falla, Pablo Sorozábal, Johann Strauss II ve Franz Lehár’ın, operanın farklı tarz ve dönemlerini yansıtan eserleri seslendirildi.

Türkçe eserlerin de yer aldığı programın sürprizleri ise Karahan’ın seslendirdiği Şehrazat parçası ‘Kıyamam’, ‘Yaralı Gönül’, Domingo’nun Karahan’a eşlik ettiği ‘Senede Bir Gün’ ve tüm solistleri sahnede bir araya getiren ‘Baba’ film serisinin tema şarkısı ‘Parla Più Piano’ oldu.

DAHA ENERJİK

Yazının Devamını Oku

Akdeniz’in caz kapısı

29 Mayıs 2024
Eşsiz konumdaki sahnesi ve programlarıyla 7 yıldır Akdeniz’in müziğe açılan kapısı oldu Antalya Akra Caz Festivali. Dünyanın tüm seslerine açık bir kapı bu.

Festival 24 Mayıs Perşembe akşamı Latin, salsa, swing ve caz melodilerinin hakim olduğu parçalara hayat veren Dany Brillant’ın konseriyle başladı.

Yekta Kopan’ın açılış sunumundan sonra sahneye çıkan Brillant, Küba, Porto Riko, Akdeniz ve Fransız ritimlerini cazla harmanladığı, canlı ve bir o kadar duygu yüklü şarkılarıyla yükselttiği muhteşem enerjiyi seyircisini de geçirdi. Romantik ve nostaljik parçalarla duygu dolu anlar yaşatırken haraketli şarkılarda izleyicileri de sahneye alarak birlikte dakikalarca dans etti.



NEFESLİLERİN GECESİ 

Festivalin 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ikinci konserinde sahnede trompetin önde gelen isimlerinden Lübnan asıllı Fransız müzisyen

Yazının Devamını Oku

Türk resminin en ünlü yüzü kime ait

24 Mayıs 2024
İSTİKLAL Caddesi üzerindeki Casa Botter’de (Botter Apartmanı) Türk resim sanatının usta isimlerinin solo sergilerini hazırlıyor küratör Levent Çalıkoğlu. Solo Botter adını verdiği ve Selma Gürbüz ile başladığı bu seriye Nuri İyem’le devam ediyor.

Küçük bir retrospektif niteliğindeki Nuri İyem sergisinin açılışı çarşamba akşamı yapıldı.

Kronolojik olarak sanatçının belli dönemlerine odaklanan sergide bu dönemlere ait en karakteristik eserlerine yer verilmiş. Böylece sade ama doyurucu, konsantre bir Nuri İyem solosu izleme fırsatı buluyorsunuz.

Nuri İyem denince ilk akla güçlü Anadolu kadınının farklı duygularını yansıtan yüzleri gelir. En karakteristik, adeta imzası olmuş eserleridir bunlar.

Peki belli birinin portresi midir bu yüz, çıkış noktası kimdir? 

ABLASININ GÖZLERİ

Levent Çalıkoğlu’na göre klasik ve Batılı anlamda portre resim geleneğindeki yetkinliğine rağmen, Anadolu kadınına ait olduğunu düşündüğü bir arketip yaratmasındaki ihtiyacı özellikle erken yaşta yitirdiği ablasının hayali yüzüne ve sıcaklığına kavuşma arzusu olarak tarif ediyor.

Annesinden çok sevdiği ve yüz resimlerinin ilham kaynağı olan ablasıyla ilişkisini anlatıyor bir söyleşisinde Nuri İyem:

“Benim hayatımda bir kadının çok büyük rolü var. O kadın annem değil, ablam. Annem yaşlı bir kadındı. Son çocuğuydum ben. Ablam bana baktı. O kadar ki, ben annemi pek sevmezdim açıkçası. Ama ablama bayılırdım. Beni dayaktan, her türlü fırtınadan korurdu. Evde bir şey kırdım diyelim, ablam koşar gelir dayaktan kaçırırdı beni. Korkunç şekilde seviyordum onu, her zaman onun peşindeydim. Örneğin Cizre’de tropikal sıtmaya tutuldum. Gün aşırı gelirdi nöbet. Anne diye bağırmazdım, abla diye bağırırdım. O nöbet sırasında beni kucağına alırdı. Uyandığım zaman bir bakardım, gözleri üstümde. [...] On dokuz yaşında evlendi, ilk çocuğunu doğururken de öldü. Ve bir suçluluk duygusu var bende şimdi. Sanki ben ablamı kurtarabilirdim. Buna benzer tuhaf şeyler yaşadım ben. Resimle uğraşmaya başladığım zaman hep bir kadın vardı.”

Yazının Devamını Oku

Vladimir Putin bu fotoğrafta ne arıyor

22 Mayıs 2024
FOTOĞRAFI ressam Erol Akyavaş’ın eşi Ilona Akyavaş paylaştı sosyal medya hesabı Instagram’dan, altına “Rusya, 1990” yazarak.

Erol Akyavaş, konuştuğu biri ile poz vermiş, hemen yanında sohbete dahil olan bir üçüncü kişi daha var. Henüz 38 yaşındaki Vladimir Putin.

O zaman kimsenin dikkatini çekmemiş, merak da edilmemiş kim olduğu. Belli ki bir açılışta ya da törendeler.

Merak ettim fotoğrafın hikayesini.

1990 yılında Putin ne yapıyordu diye baktım önce. Sovyetler Birliği’nde 16 yıl boyunca KGB dış istihbarat subayı olarak çalışan ve yarbay rütbesine yükselen Putin 1991’de istifa ederek St. Petersburg’da siyasi kariyerine başlamış.

Başkan Boris Yeltsin’in yönetimine katılmak üzere 1996 yılında Moskova’ya taşınmış, Yeltsin’in istifasının ardından, 2000 yılında başkan vekili, dört aydan kısa bir süre sonra da ilk kez devlet başkanı seçilmişti.

Sonrası malumunuz, halen aynı görevde.

Biz dönelim fotoğrafa. 

Yazının Devamını Oku