Hande Fırat

Bahçeli’nin İYİ Parti’ye ‘Komşu olalım’ çağrısının şifreleri... Bahçeli’den Akşener’e davet nasıl geldi

12 Ağustos 2023
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin doğrudan isim vererek İYİ Parti’ye yaptığı bu çağrı siyasetin gündemine deyim yerindeyse bomba gibi düştü. Şimdi sizlere hem bu önemli açıklamanın hikâyesini hem de şifrelerini paylaşacağım.

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi uzun yıllardır tanırım, başbakanlık muhabirliğim sırasında da üçlü koalisyonda bizzat hükümeti ve kendisini de takip eden muhabirlerdendim... MHP Lideri siyasette adeta satranç oynayan bir isimdir, ancak bu satrancın en büyük kuralı “ülke ve millet hassasiyetidir.”

1) AÇIKLAMA NASIL GELDİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 26 Ağustos tarihinde “çok önemli bir açıklama yapacağı” bir süredir Ankara’nın gündeminde. Cumhurbaşkanlığı seçiminde “kumar masası, kazanacak aday” gibi dikkat çeken çıkışlarla gündeme gelen Akşener’in 26 Ağustos’ta, kimilerine göre tarihin aynı zamanda Büyük Taarruz’un da yıldönümü olmasından hareketle, “Milliyetçi cephe kurulması ya da milliyetçileri tek çatı altında buluşturma” çağrısında bulunacağı konuşuluyordu. Doğal olarak CNN Türk’te Gece Görüşü Programı’nda tam da bu konu tartışılırken, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’den cep telefonuma özel bir açıklama geldi. Gözlerim büyüyerek, iki kere içimden okuduğum açıklamayı hemen İstanbul’a atarak, grafik olarak ekranlara yansımasını sağladık. Özdemir, MHP Lideri Bahçeli’nin “Sayın Genel Başkanımız, 1 Ağustos 2019 tarihinde Twitter üzerinden bir mesaj yayınlamış ve geçmişte MHP’de yer alıp, sonradan İyi Parti bünyesine geçen isimlere bir çağrıda bulunmuştu. Yine Sayın Genel Başkanımız, sizlere hürmetlerini sunarak, İYİ Parti’ye yeni bir çağrısını iletiyor ve saygıdeğer kamuoyuyla paylaşıyorlar. ‘Çağırdık Dönmediniz Yuvaya, Yerel İktidarda Komşu Olalım Ülke Hayrına’” mesajını paylaşıyordu.

Üstelik bu açıklamanın altında MHP Genel Başkanı’nın 2019 tarihli açıklaması da yer alıyordu.

2) BAHÇELİ 2019’DA NE DEMİŞTİ?

Bugünü anlamak için MHP Lideri Bahçeli’nin 2019 yılında yaptığı açıklamayı hatırlamak gerekiyor. O açıklamanın altı çizilmesi gereken bölümleri şöyleydi:

-“MHP tarih boyunca üç hilal kardeşliğin adı, kaynaşmanın adresi, kucaklaşmanın adaleti olmuştur.

Yazının Devamını Oku

Tahıl Koridoru çalışmaları ve Cidde toplantısının perde arkası

11 Ağustos 2023
Suudi Arabistan, Moskova ile Kiev arasındaki savaşı sona erdirmek ve ateşkesi sağlamak için başlattığı girişimi Cidde’de yaklaşık 40 ülkenin başta ulusal güvenlik danışmanları olmak üzere temsilcileri ile sürdürdü.

Türkiye’den bu toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katıldı. İlki Kopenhag’da düzenlenen zirvede savaşın diğer tarafı yani Rusya yine eksikti... Gelelim toplantıda nelerin yaşandığına:

Ukrayna, Cidde’de Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesi çağrısında bulunan 10 maddelik bir barış formülüne odaklanılmasını istedi.

UKRAYNA’NIN 10 MADDESİ İÇİN ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU

1- Nükleer güvenlik

2- Gıda güvenliği (Tahıl koridorunu kapsayan başlık)

3- Enerji güvenliği

4- Esirlerin ve sürgünlerin serbest bırakılması, takası

5-

Yazının Devamını Oku

Terör örgütleri ve arkalarındaki güçler

8 Ağustos 2023
“GÜVENLİK, huzur ve istikrara en büyük tehdit terör örgütleridir. Terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacağız, alan da bırakmayacağız, nefes de aldırmayacağız. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak’ta PKK ile olan işbirliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yeniliyoruz.”

Bu sözler uzun yıllar MİT Başkanı olarak görev yapan, sonra da Dışişleri Bakanlığı’na geçen Hakan Fidan’a ait. Fidan’ın ardından MİT Başkanı koltuğuna oturan İbrahim Kalın da teşkilatıyla birlikte terör örgütlerine karşı mücadeleyi aynı şekilde yürütüyor. Şimdi gelelim, PKK/YPG terör örgütü ve arkasındaki güçlere...

Bu harita Avrupa ve diğer ülkelerdeki PKK/KCK mensubu ve sempatizanlarının sayısını anlatan harita. Şimdi gelelim dört koldan yürütülen mücadelenin MİT bölümüne... Milli İstihbarat Teşkilatı, INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan PKK/KCK’nın yürütme konseyi üyesini, terör örgütü PKK’nın Özel Güç Hücresi sözde Kandil sorumlusunu, orman yangınlarının talimatını veren teröristi operasyonlarla etkisiz hale getirdi. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

ORTA VE ÜST DÜZEYDE 300 TERÖRİST MİT TARAFINDAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Son yıllarda, genellikle patlamış araç ve üniformalı PKK-YPG’li teröristlerin fotoğraflarıyla TV’lere düşen bu örnekler gibi son dakika açıklamalarını görüyoruz. PKK’ya yönelik sadece MİT’in 300 civarında orta ve üst seviyede teröristi imha ettiği söyleniyor.

Orta ve üst seviye demek, örgütün hafızası ve tecrübesi ile ilişki ağının yok edildiği anlamı taşıyor.

PEKİ, BU NASIL OLDU

- Kesinlikle rastlantı değil.

Yazının Devamını Oku

Açıklaması da kabahati kadar kötü

4 Ağustos 2023
FOX TV’nin bünyesinde bulunan Walt Disney’e ait bir platform olan ve Türkiye’de para kazanan Disney Plus tek kelime ile sınıfta kalmıştır.

Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğerek, ABD’deki Ermeni diyasporası Amerika Ulusal Ermeni Komitesi’nin (ANCA) destekçilerine Atatürk’ü ‘yücelten’ diziye karşı yürüttükleri kampanya için teşekkür ettirecek noktaya gelmiştir. Türkiye’deki tepkiler üzerine özrü kabahati kadar büyük bir başka skandal açıklamaya da imza atmıştır. Neymiş efendim, “Yapım FOX TV ekranlarında ve sinemalarda yayımlanacak, böylelikle Atatürk ‘çok daha geniş kitlelere ulaştırılacak’mış...” Türkiye’de ve tüm dünyada yaşayan Türklerin kalbinde Atatürk zaten onların aklının bile alamayacağı şekilde seviliyor, sayılıyor. Bu kitle zaten Atatürk’ün hayatıyla büyüyor. Kısacası kimi kime anlatıyorsun?

RTÜK BAŞKANI: RESMİ BİR YANIT GELMEDİ

Peki Ankara ne düşünüyor? RTÜK Başkan Ebubekir Şahin ile konuştum. RTÜK söz konusu platforma tepkisini hem sözlü hem yazılı olarak dile getirdi, üstelik bir de resmi yanıt beklediğini söyledi. Kamuoyuna meselenin özünden uzak bir açıklama yapan platform, bu satırların yazıldığı saatlerde henüz RTÜK’e resmi bir yanıt vermemişti. Gelelim Ebubekir Şahin’in mesajlarına:

- Tüm Türkiye’nin son derece hassas olduğu bir konuda resmi bir yanıt vermediler, nedenini söylemediler.

- Anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’ye bir söz vermişlerdi. Yaptıkları son açıklama tatmin edici bir açıklama değil.

- Toplumda büyük bir hayal kırıklığı yarattılar. Atatürk’ü Türkiye’ye değil, dünyaya anlatmak için yapılan bir anlaşmaydı. Kamuoyuna yaptıkları açıklamanın da bu nedenle tatmin edici hiçbir yanı yoktur.

‘OLASI İSTANBUL DEPREMİ MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR’

Yazının Devamını Oku

Nereye gidiyoruz

1 Ağustos 2023
Allah aşkına Teksas’ta mı yaşıyoruz?

Kimileri diyecek ki ABD ve Avrupa’da silahlanma oranları daha yüksek. Beni ikisi de ilgilendirmiyor. Hırsızlık, taciz, magandalar, eğlence olsun diye hava sıkılan silahlar, saçma düğün kutlamaları, mafyacılık. Açıkçası ben Amerika ya da Afrika’ya değil kendi yaşadığım ülkeye bakarım. İzlediğim görüntüler beni dehşete sürüklerse de yanlış bulduklarımı yazarım. Bu yazının nedeni tahmin ettiğiniz gibi Esenyurt’ta yaşananlar:



* Silah ruhsatı ve taşıma ruhsatları almak için bir dizi düzenleme var.

* Bu ruhsatları almak için bazı düzenlemeler acaba daha da mı zorlaştırılmalı?

* Mesele sadece ruhsatlı silahlar değil, ruhsatsız ve kaçak silah sorunu da işin başka bir boyutu. Bunun bir şekilde engellenmesi gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Gidenlere...

28 Temmuz 2023
BUGÜN politika yok, ekonomi yok, işimiz gereği izlediğimiz başka hayatlar yok... Bugün kendi içimizdeki acılarımız, kayıplarımız var.

Kadınların yürek sokakları geniştir. O sokakta binbir hallerimiz yaşar da yaşamasına, çoğu zaman hepsi güçlü görünmeye çalışır. Oysa güçlü görünen kadınlar kendi yüreklerinde o kadar da güçlü değillerdir. Bir gün bir kelebekle, bir gün onca ölümünün ardından gelen başka bir ölümle kadının kendi yüreğindeki halleri gözyaşlarını tutamaz. Hem bugünkü kaybına hem geçmişteki tüm kayıplarına ağlar, ağlar, ağlar... O güçlü görünen kimi kadının kalbinde kocaman bir kasa içinde kocaman bir çığ yaşar. Tüm eski acıları kaplayan ve yeni acılarla daha da büyüyen bir çığ... Ve o çığ işte o anda yürek sokağından yuvarlanmaya başlar.

GİDEN...

Onca kayıp yaşarsınız, en sevdikleriniz uçup gider bu dünyadan. Genç yaşta babasız kalırsınız, sonra aynı kaderi kızınız yaşar. Güçlü kalmaya çalışırsınız. Yanınızda sevdikleriniz vardır. Kimilerinin yanında da en sevdikleri arasında yer alan sessiz dostları vardır bir de... Her şeye şahit olurlar, her gözyaşınızı yalar, patilerini tam kalbinizin üstüne koyarlar. İşte ben bugün, dün kaybettiğimiz sessiz dostumu ve onun kaybıyla bir kere daha hatırladığım dersleri anlatacağım size. Belki gerçekten saçma sapan bir koşuşturmanın içinde yaşarken; insanlar başta tüm canlıları gerçekten sevmeyi öğrenebiliriz ve sevdiklerimize daha çok zaman ayırmayı unutmayız diye... Belki bir gün...

BİR GELİŞ...

Nehir küçücüktü... Büyük sorunlar vardı oysa hayatımızda, bir yemekte gelen bir telefonla kocaman bir sorun daha düştü masaya. Biliyor musunuz, bazen iş yemeğinde bile ağlarsanız. ATO Başkanlığı döneminden beri tanıdığım, benim için çok kıymetli Sinan Aygün; “Nehir’e hemen bir arkadaş alıyoruz” dedi. Hemen gittik,  Badi evimize üç aylıkken geldi. Küçücüktü, hep küçük kaldı, küçük gitti zaten. Ama kocaman bir kalbi, üzüntüleri gelmeden anlayan inanılmaz bir yüreği vardı. Nehir’in tüm çocukluğu Badi ile geçti. Hep yanımızda uyudu.

15 YILLIK SESSİZ TANIK

15 yıllık tüm acıların, güzel günlerin, kutlamaların, isyanların sessiz şahidiydi

Yazının Devamını Oku

Ekonomide zorlu süreç ve faiz artırımının süreceği mesajı

21 Temmuz 2023
Pandemi, savaş, deprem, izlenen farklı ekonomi politikası, cumhurbaşkanlığı seçimleri derken Türk ekonomisi büyük yara aldı.

Şimdi bir anlamda ekonomide tamir zamanı. Tamir deyip geçmeyin, zorlu bir sürece girildi. Zamların da peş peşe gelmesinin ardından; ciddi bir kemer sıkmayı gerektiren zorlu bir sürece girildi. TC Merkez Bankası, yüzde 15 seviyesinde olan politika faizini yüzde 17.5’e yükselterek piyasa beklentilerinin altında bir artış yaptı.

TCMB karar sonrası yayımladığı metinde:

- Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

- Kurul, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

- Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

- Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

TCMB NEDEN FAİZ ARTIRIMINI DÜŞÜK TUTTU

Öncelikle şunu söyleyelim, Cumhurbaşkanı

Yazının Devamını Oku

Eşzamanlı dış politika ve ekonomi adımları

15 Temmuz 2023
HEYECANLI, uzun ve yeni başlangıçların filizlendiği bir haftayı geride bıraktık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi için Litvanya’ya gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında yeniden yaktığı Avrupa Birliği (AB) ateşi ve Rusya endişesi nedeniyle üye olmak isteyen İsveç konusunda yaptığı açıklamalar daha uçak Litvanya’ya havalanmadan Batı başkentlerini hareketlendirmişti bile.

Türkiye için ciddi kazanımların olduğu, arka kapı diplomasisinin engelleri aştığı, Türkiye’nin yeniden AB ve ABD ile yeni bir dönemi açan zirvenin hem iç politika hem dış politika hem de ekonomi açısından göz ardı edilemeyecek sonuçları oldu.

GAME CHANGER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “game changer” olarak zirveye damgasını vurdu, bunun ayrıntılarını zaten hafta boyu uzun uzun kaleme almıştık. Zirvenin etkilerinin uluslararası boyutunu yeterince işledik. Bugün biraz da, geçtiğimiz günlerde yazdığım ekonomi yazısının devamı niteliğinde, yeni oluşan atmosferi de ekleyerek gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

EKONOMİNİN YENİDEN İNŞASI

Ekonomi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğini alarak ekonomiyi yeniden inşa etmeye çalışıyor. Tüm zorluklara, maliyetlere karşı bu yolda ilerlemeye de kararlı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vilnius Zirvesi’nden dönüşünde uçaktaki açıklamalarında, “Ekonomide göreve getirilen ehil ekibin çalışmalarının olumlu yansımalarını almaya başladık” dedi. Ayrıca, “Ekonomi programımızı, belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda tavizsiz uygulayacağız. Uluslararası rezerv birikimini artırmak için rasyonel politikaları hayata geçiriyor, uluslararası yatırımları ülkeye çekmek için çalışıyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı, uluslararası rezervlerdeki artışa da dikkat çekti. Artık eksilen değil, artan bir TCMB rezervi olacağını zaten daha önce söylemiştik. Önce Batı ile yeni ilişkilerin ekonomik getirilerini yaptığım görüşmeler çerçevesinde sizlerle paylaşmak isterim:

ABD İLE TİCARET HACMİNİN ARTMASI GÜNDEMDE

◊ ABD ile inişli-çıkışlı devam eden ilişkiler belli alanlarda artık iyileşme dönemine giriyor. Bununla F-16 gibi savunma alanındaki kazanımlarla ikili ilişkilerde ticaret hacminin artmasının yanı sıra ABD’den yatırımcıların yavaş yavaş Türkiye’ye geleceğini göreceğimiz bir dönem olacak.

Yazının Devamını Oku