Hande Fırat

Milli Savunma Bakanı terörle mücadelede son durumu ve dış gelişmeleri anlattı

29 Eylül 2023
MESLEK hayatının tamamı terörün her türlüsüne karşı mücadele ile geçti.

Şimdi Milli Savunma Bakanı. Üstelik bakanlar arası illerin sorunları açısından yapılan paylaşımda, bir zamanların terörle mücadele konusunda en yoğun iki ilinden sorumlu, Hakkâri ve Şırnak... Sevgili meslektaşımız Anadolu Yayıncıları Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın ev sahipliğinde bir grup gazeteci Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya geldik. “Yıllarca terörle anılan Hakkâri ve Şırnak gibi güzide illerimizin bende özel bir yeri var” dedi. Güler, 1992-1994 yılları arasında Tabur Komutanı olarak Şırnak’ta görev yapmıştı. Gözlemlerini şöyle paylaştı:

‘BÖLGE HALKI MUTLU’

◊ “Bölge halkı tüm sorunlarına rağmen terör belasından kurtulmaktan ve bölgenin geleceğinde terör olmayacağına olan inançlarının artmasından dolayı mutlu.

◊ Bölge terörden temizlendikçe, güvenlik ve huzur temin edildikçe, hükümetimiz tarafından yürütülen hizmet siyasetiyle ulaştırmadan sağlığa, eğitimden spora, tarımsal kalkınmadan hayvancılığa, çevre-şehircilikten turizm ve kültüre kadar her alanda büyük yatırımlar hayata geçirildi, geçirilmeye devam ediyor.

◊ Gabar’daki petrol ciddi bir boyuta ulaştı. Şimdi Cudi var, Kato’da çok daha büyük bir rezervin olduğu değerlendiriliyor. Hakkâri’de de petrol arama faaliyetine başlandı. İnşallah oradan da ümitliyiz. Şimdi Siirt’e, Van’a da bakılıyor.

◊ Hakkâri’de Süper Lig’de oynayan kadın futbol takımımız, Yüksekova’da da birinci Lig’de oynayan ayrı bir futbol takımımız var. Şırnak’ta da aynı şekilde Birinci Lig’de oynayan bir kadın futbol takımımız var.

◊ Tabur Komutanlığı’mdan bu yana ‘Oradaki insanların sorunlarına nasıl çare olabiliriz’ diye çalışmış ve bölge insanı ile içten bir ilişki kurmuş biri olarak bu konuda içim oldukça rahat. Oradaki insanlar sizin samimiyetinizden emin olursa endişe edilecek hiçbir şey yok.”

Yazının Devamını Oku

Bahçeli’nin Soylu çıkışının şifreleri

27 Eylül 2023
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sosyal medya hesabından eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili yaptığı açıklamalar siyasi kulisleri hareketlendirdi.

Bahçeli’nin bu çıkışı neden yaptığı merak konusu oldu. Bunun nedenlerine geçmeden Bahçeli’nin çıkışını hatırlayalım. MHP Lideri şu mesajları vermişti:

*Özellikle bir adli vakıa üzerinden devamlı surette eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve bakanlık dönemine ilişkin mesnetsiz iddialarda bulunanların potansiyel bir rövanş alma gayesine heves ettikleri elbette dikkatli ve uyanık gözlerden kaçmamaktadır. Sayın Soylu 2016 yılından 2023 yılına kadar üstlendiği bakanlık sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmiş bir devlet ve siyaset insanıdır.

* Terörle mücadelede üstün başarılara imza atması vesilesiyle muarız cephede birikip de kuyruk acısı olanların şedit ve şekavet tonu ağır saldırılarına maruz kalmaktadır. FETÖ, PKK ve gayri meşru çevrelerle derin bağ ve bağlantıları tevsik veya teyit edilmiş köksüzlerin Sayın Soylu’yu orantısız ve onursuz suçlamaları geçmişte ne kadar doğru işlerin yapıldığını aynısıyla belgelemiştir.

* Hakkında pek çok iddianın bulunduğu bir şahsa karşı icra edilen operasyonun hitamında Sayın Soylu’nun sözde irtibat ve illiyeti bahanesiyle töhmet altında bırakılması, sürekli tahrik ve taciz cenderesinde tutulması hem şerefli bir davranış olmayıp hem de adil, hukuki ve hakkaniyetli bir muamele değildir.

* Bilmeyenler için tekrar ifade etmeliyim ki, Sayın Süleyman Soylu, Türk milletine mal olmuş, bakanlığı döneminde koltuğunda bir saniye oturmayarak dağ tepe demeden dolaşmış, bölücü terör örgütüne kök söktürmüştür. Bu itibarla Milliyetçi Hareket Partisi vefanın ve siyasi ahlakın bir gereği olarak Sayın Süleyman Soylu’nun sonuna kadar arkasındadır.”

SİYASİ PROGRAMLARI KAÇIRMAZ

Yazının Devamını Oku

Dünyanın dikkati bu gezide

26 Eylül 2023
Geçen hafta gündemin en önemli maddesi olan ve 24 saat süren Azerbaycan’ın Karabağ’daki terör operasyonunun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve kalabalık bir bakan heyetiyle Nahçıvan’dayız.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetiyle yapılan günübirlik çalışma ziyaretinde birçok önemli açıklama ve anlaşma gündeme geldi. Önce izlenimlerle başlayalım:

* Resmi karşılama töreninin ardından Yüksek (Ali) Meclis’in iç bölümünde iki ülkenin bakanları, liderleri tek tek selamladı.

* Erdoğan görüşmeye geçmeden, uçak heyetindeki gazetecileri de Aliyev’e sundu.

* Ziyaretin ana teması Son Karabağ operasyonuydu, yüzler gülüyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir önceki 44 gün sürmüştü, bu kez bir günde tamamlandı” derken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Alivey ise tebrikleri kabul etti.

* Özellikle Karabağ operasyonu ve Ermenistan’daki karışıklığın hemen ardından yapılan ve Azerbaycan’a Türkiye’nin desteğini bir kere daha net biçimde gösteren ziyaretin bölge ve dünya tarafından da dikkatle izlendiğine şüphe yok.


Yazının Devamını Oku

Daha 17 mi? Sorun sadece bu mu?

22 Eylül 2023
Kimine göre 17 yaşında bir çocuk tutuklanmamalı. Kimine göre tutuklanmasından daha doğal bir şey yok.

Allah aşkına, mesele sadece tutuklanıp tutuklanmamasından mı ibaret? Önce şunu söyleyeyim, hukuk kuralları herkes için geçerlidir, geçerli de olmalıdır. Hukuk işlemelidir nokta. Ancak konunun sadece “tutuklanmalı, tutuklanmamalı, rehabilite edilmeli” boyutuyla tartışılması, bana sorarsanız fazlasıyla sığ! Bununla sınırlı kalan bir tartışma “sorunun” büyüklüğünü de gerçekliğini de örtüyor. Atatürk’e resmiyle ve çok ama çok çirkin bir şekilde hakaret eden 17 yaşındaki gencin videosunu izlemeyenler, önce bir açın, izleyin!

HER ŞEYDEN ÖNCE AHLAKI ÖĞRENMEMEK!

* Görüntüler tek kelimeyle çirkin ve ahlaksız. Güzel ahlakı, iyi ahlaklı olmayı öğrenmekte olduğunu varsaydığımız bir gence asla ve asla yakışmıyor.

* Bu hakaretin Atatürk’e yapılması konunun bir boyutu. Bu gencimiz bugün o sınıfta Atatürk, silah arkadaşları ve O’na ve onlara inanmış bir millet sayesinde okumakta olduğunu öğrenmiştir değil mi? En azından öğretilmiş olduğunu düşünüyorum.

* Olayın bir başka boyutu, o resim Atatürk’ün resmi olmasaydı, başka birinin resmi olsaydı da aynı şekilde “rezillik” derdim.

* Bitmedi, o video sınıfta çekiliyor. Arkada oturan başka öğrenciler görünüyor. Kimse “Arkadaş akıl sağlığını mı yitirdin, ne yapıyorsun?” diye sormuyor.

17 yaşındaki gençte akıl sağlığı açısından ciddi bir hastalık olduğu yönünde bir bilgi yok. Buradan hareketle 17 yaşındaki bir genç ve etrafında “Arkadaşım ne yapıyorsun?” demeyen diğer gençlerin nefreti, cehaleti, ahlak eksikliği nereden kaynaklanıyor? Kimse kusura bakmasın! Öğretmenden okul yönetimine, ailelerden yetkililere bu konu üzerinde herkes oturup bir düşünsün. Eğer gençlere tarih, saygı, sevgi, ahlak öğretemiyorsak, burada çok büyük bir sorun vardır. O sınıflarda, ellerinde o cep telefonlarıyla, bu kadar rahat kimler sayesinde bulunuyorlar, önce bunu bir öğrenmeleri gerekiyor. Sonra da “ahlak, saygı” kelimelerinin anlamlarını ve bu iki kavramı hayatlarına nasıl yerleştireceklerini...

YENİ İÇTÜZÜĞE NEDEN İHTİYAÇ VAR?TBMM

Yazının Devamını Oku

Ekonomide temel amaç rezerv güçlendirmek, TL’ye değer kazandırmak

19 Eylül 2023
Ekonomide ana verileri düzeltmek, rezervleri güçlendirmek, TL’yi değerlendirmek, yabancı yatırımcıyı çekmek için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Bir yandan gözler bu hafta Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararında, bir yandan da TL mevduatı destekleyecek adımlar dikkatle izleniyor.  Merkez Bankası, vatandaşın Türk Lirası’nda kalmasını ve TL cinsinden tasarrufunu cazip kılacak yeni ve güçlü kararlar aldı. Bu çerçevede;

* Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2.5’a yükseltildi.

* TL’ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4, TL’ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

* Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

* Aynı zamanda Merkez Bankası ihracatçı ve KOBİ’lerin rahat nefes almasını sağlayacak başka bir düzenlemeyi de hayata geçirerek, fatura muafiyet sınırını 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkardı.

TL’Yİ CAZİP KILACAK ENSTRÜMANLAR DEVAM EDECEK

Peki tüm bu adımlarla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası nasıl bir yol haritası belirledi, amaç ne? Gelinen noktayı tek bir cümle ile özetleyecek olursak; “TL’yi cazip kılacak enstrümanlara devam edilecek.” Ayrıntılara geçersek;

* Enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor.

Yazının Devamını Oku

Cumhurbaşkanlığı’nda yenilenme ve kurullarda güçlenme dönemi

15 Eylül 2023
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı başdanışmanlarıyla yollarını ayırdığı bilgisi haberlere yansıdı.

Herhangi bir açıklama yapılmadı ama yaklaşık 15 isim istifa etti. Bu kararın nedenleri ve gerekçeleri ve bundan sonraki yol haritasına ilişkin edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.

GÖREVDEN ALMA YERİNE İSTİFA

* Görevleri sona eren isimlerin çoğu 65 yaş ve üstündekiler.

* Tek tek arandılar, “Gençleşme ve değişim” ifadelerinin ardından “Bir aile olunduğunun” da altı çizildi.

* Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarının görevden alınması kararname ile oluyor. Bu yöntem yerine önceden konuşularak, istifa mekanizması harekete geçirildi.


Yazının Devamını Oku

Sevgili okurlarım

1 Eylül 2023
Yoğun geçen bir yılın ardından sizlerden kısa bir mola rica ediyorum.

Eylül ayının ikinci yarısından itibaren kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Sağlıcakla kalın...

 

Yazının Devamını Oku

Hakan Fidan’ın Ukrayna ziyaretinin şifreleri ve Rusya temaslarına hazırlık

29 Ağustos 2023
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan sürpriz bir şekilde Ukrayna’ya gitti.

Başta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dahil Başbakan, Askeri İstihbarat Başkanı, ulusal güvenlik danışmanı gibi birçok aktörle bir araya geldi.

YENİ DÖNEMİN YÖNTEMİ: TÜM TARAFLARI VE AKTÖRLERİ DİNLEMEK

Irak’ta gördük. Dışişleri Bakanı Fidan özellikle sorunlu bölge ya da sorun yaşayan ülkelerde tüm aktörlerle bir araya gelerek, dinliyor. Bir anlamda nabız tutuyor. Türkiye’nin tezlerini anlatıyor. Bu nedenle aynı yöntemi Ukrayna’da da uyguladı. Şimdi gelelim Ukrayna’da Dışişleri Bakanı’nın yaptığı görüşmelerin ana maddelerine.

TAHIL ANLAŞMASI

Rusya tahıl anlaşmasından 17 Temmuz günü çekildi. 20 Temmuz’dan itibaren ise Ukrayna limanlarına giriş ya da çıkış yapan tüm gemileri askeri hedef sayacağını ilan etti. O günden sonra bir buçuk yıldır Odessa Limanı’nda bekleyen Hong Kong bandıralı 300 metrelik konteyner gemisi Romanya ve Bulgaristan kıyılarından ilerleyerek Türkiye’ye geldi ve Boğazlardan geçti. Bundan sonra ne olacağına ve görüşmelerde karşılıklı olarak ne mesajlar verildiğine de bakalım:

UKRAYNA MEVCUT HALİYLE ANLAŞMAYA DÖNMEK İSTEMİYOR

- Ukrayna mevcut tahıl koridoru anlaşmasına dönmek istemiyor. Yeni bir anlaşmaya ise soğuk değil.

Yazının Devamını Oku