Erdem Cürgen

Fenerbahçe sezonun en önemli maçına çıkıyor

15 Şubat 2019
Yeni sezona yönetim başta olmak üzere büyük bir değişimle giren ve belki de tarihinin en kötü ilk yarı performansını geride bırakan Fenerbahçe için sezonun en önemli maçı geliyor.

Türkiye Kupasında alt lig takımı Ümraniyespor’a 2 maçını da kaybederek, gelecek sezon Avrupa Kupasına katılma hakkını da çok büyük ihtimalle kaybetmiş olan Fenerbahçe; iki Zenit maçı arasında Konyaspor ile karşılaşacak.

Haftalardır sosyal medyada konuşulan, Aykut Kocaman’ı protesto etme, Alex’i tribüne getirme planları yapılan maç nihayet geldi.

Ali Koç büyük vaatlerle gelip, büyük bir hayal kırıklığıyla devam eden döneminde, tribündeki baskın bir gruba adeta teslim oldu. Ersun Yanal’ı planlarında olmamasına rağmen getirmesi de bu yüzdendi, şimdi de Konyaspor maçında locasını Alex’e açarak, takıma, kulübe Zenit maçı öncesi nasıl bir katkı sağlamış olacak bunun merakındayım.

Geçen sezon benim de stadda olduğum Galatasaray maçında ki bana göre şampiyonluğun kaybedildiği maçlardan birisidir, Alex de Souza yine maça gelmiş, Sadettin Saran Beyefendi’nin locasında maçı seyretmişti. Seçim döneminde, kitabı çıkmışken, sezonun belki de en önemli maçıyken gayet anlaşılabilirdi maça gelmesi ama bu Konyaspor maçına bu denli anlam yüklemenin manasını bulmak gerekiyor.

Fenerbahçe’nin yeni dönemde ezeli rakibi Galatasaray değil Konyaspor gibi görünüyor; Fenerbahçe taraftarı eskiden Galatasaray, Beşiktaş maçlarını takip ederken, Aykut Kocaman göreve geldiğinden beri Konyaspor maçlarını takip ediyor.

Bazıları Konyaspor’un mutluluğundan aşırı mutluluk duyuyor, bazıları Konyaspor’un mutsuzluğundan aşırı mutluluk duyuyor, bu tuhaf cepheleşme her gün büyürken, yönetim bir tarafta yer alıyor ve bilinçli olarak bu kavgayı körüklüyor.

Kavga körüklendikçe; Aykutistler ve Alexistler birbirine sardıkça, kimse bu yönetimin büyük başarısızlığını, Cocu’yu, Comolli’yi, gol bile atılamayan Ümraniyespor maçlarını, yönetimimizde olmayacak denip 3 Temmuz günü yönetime alınan Sina Afra’yı, geçen sezon şampiyonluk kovalayan takımı desteklemeyin, stada gitmeyin tweetleri atan efsane başkan !!! Ali Şen’in oğlu yönetici Metin Şen’i konuşmuyor.

Fenerbahçe’nin yeni ezeli rakibinin Konyaspor olması bazılarının çok işine geliyor, Cumartesi akşamı Fenerbahçe sezonun en önemli maçına çıkıyor, olası bir Konyaspor galibiyeti bu kötü sezonu kurtaracak gibi görünüyor.

Yazının Devamını Oku

Avustralya Açık'la tenis yeniden başlıyor

11 Ocak 2019
Sezon sonu turnuvalarından sonra yaklaşık 40 gün üst düzey turnuvalara hasret kaldığımız Tenis’te, yeni yıl, yaz mevsiminin en güzel günlerinin devam ettiği Avustralya’da yılın 4 grand-slam turnuvasından ilkiyle başlıyor.

Avustralya Açık öncesi yaklaşık 2 haftadır gerek Avustralya gerek Yeni Zelanda’daki ATP ve WTA turnuvaları bir nevi bu turnuvaya hazırlık anlamı da taşıyordu.

Bu sene seyirci sayısının 750.000 sayısını geçerek rekor kırması beklenen turnuvanın bir başka özelliği de, Federer ya da Djokovic’in turnuvayı kazanması halinde, tek başına Avustralya Açık’ı en fazla kazanan tenisçi olma unvanını yakalayacak olması. Bu iki tenisçi amatör dönemden Avustralya’lı Roy Emerson ile beraber tek erkeklerde şampiyonluğu 6’şar kez kazanan isimler. Uluslararası bahis firmaları turnuvanın en büyük favorisi olarak Djokovic’i görüyor.

Federer’den 6 yaş daha genç olan Novak Djokovic, bu sene olmasa da eninde sonunda Avustralya Açık’ın kralı olacak gibi görünüyor.

14 Ocak Pazartesi günü ana tablo maçlarının başlayacağı turnuvanın elemelerinde mücadele eden tenisçimiz Cem İlkel bir sürprize imza atarak, ilk eleme turunu geçmiş olsa da, ikinci eleme turunda Portekizli rakibine karşı ilk seti tie-break’te kazanmasına rağmen, 3 set sonunda kaybederek Avustralya rüyasına veda etmek zorunda kaldı.

Tek Kadınlarda, turnuvayı en çok kazanan Margaret Smith Court (11) bu unvanını uzun bir süre daha koruyacak gibi görünüyor. O’na en yakın isim olan ve 7 Avustralya Açık şampiyonluğu bulunan Serena Williams’ın 37 yaşında olduğunu düşünürsek, bu yılki turnuvanın da en büyük favorilerinden olmasına rağmen 11 Avustralya Açık şampiyonluğuna ulaşması, hatta 4 Avustralya Açık turnuvasına daha katılabilmesi bile çok düşük bir ihtimal olarak gözüküyor.

Avustralya Açık bu yıl da Eurosport kanallarından canlı yayınlarla ekrana gelecek.

MICHAEL ERIC VE DARÜŞŞAFAKA’DAN BÜYÜK AYIP

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı Tahincioğlu Basketbol Süper Liginin 14.haftasının son maçında Darüşşafaka ile Türk Telekom İstanbul’da karşı karşıya geldi. İlk 3 çeyreğinin büyük heyecan ve çekişmeyle geçtiği maçın son periyodunun başında 10 sayı civarı bir avantaj sağlayan Darüşşafaka, maçın sonlarına kadar bu farkı sürdürdü. Maçın bitimine 3 dakika kala ve Darüşşafaka’nın 13 sayı önde olup, faul kazandığı bir anda Michael Eric’in önce kendisine faul yapan Ender Arslan’ın göğsüne topla vurup, sonra da Darüşşafaka’nın alt yapısından çıkmış, 6 yıl formasını terletmiş, Darüşşafaka’nın alt ligden, Süper Lig’e çıkmasında emeği olan Metin Türen’e kafa atmasını içime sindirebilmiş değilim.

Yazının Devamını Oku

Brand & Sport Summit 2 puana mı mal oldu?

22 Aralık 2018
Geride bıraktığımız haftanın Çarşamba günü (12 Aralık) Zorlu PSM’de artık gelenekselleşen Brand & Sport Summit’in 2018 toplantısı gerçekleştirildi.

Bundan önceki yıllara göre pek farklı bir şey yoktu. Biletleri 350TL’ye satılan bir etkinlikte, konuşmacılar kendi projelerini, markalarını, çalışmalarını anlatmaktan daha öteye geçmeliydiler. Ahmet Gülüm’ün sunumu dışında, tamamını seyretmesem de çok ufuk açıcı bir gün olmadığı kanaatindeyim.

Benim bu noktada eleştirmek istediğim konu ise sunumlardan öte, daha o gün tuhafıma giden başka bir ayrıntıydı.

Sabah 9:30’da başlayan panel çok iyi planlanmamış olacaktı ki; Fenerbahçe Kadın Voleybol Takım Kaptanı Eda Erdem Dündar’ın konuk olduğu oturum 16 civarında başlamıştı. 15-20 dakikalık kısa oturumlar yapılıyor olsa da; Fenerbahçe takım kaptanının; Zorlu PSM’deki oturumu bitince koşa koşa otoparka inip arabasına binse bile 17’de Dereağzı Lefter Küçükandonyadis tesislerinde başlayacak takım antrenmanına hazır olması pek mümkün gözükmüyordu.

Eda gibi bir oyuncu için 1-2 antrenman kaçırmak performans açısından bir gerilemeye neden olmayabilir ama takıma verdiği mesaj bana çok hoş gelmiyor. Cuma günü lig maçı oynayacak takım, Çarşamba günü takım kaptanını antrenman yerine, marka konferansında görünce nasıl hissetti bilmem mümkün değil. Yalnız ortada şu gerçek var ki; Cuma günü Fenerbahçe; bütçe, hedef, lig sıralaması olarak kendisine rakip olamayacak, normal şartlarda set bile vermemesi gereken Nilüfer Belediyesi’ne karşı hem de sahasında 3-2 kaybetti. Bu noktada Nilüfer Belediyesi’nin haklı galibiyetini küçümsemek asla söz konusu olamaz ama Başkan Ali Koç’un akaryakıt dağıtım firması Opet dışında isim sponsoru bulamayan Fenerbahçe Kadın Voleybol takımı yetkilileri markalara ve düzenleyecilere karşı bu kadar hoşgörülü olmamalıydı, en azından oturumun saatinin takım antrenmanını etkilememesi sağlanmalıydı. Böylece benim gibilerinin kafalarında böyle bir soru işareti kalmazdı.

EURO CUP’TA DİBE VURDUK

Yılın son günleriyle beraber; Futbol Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Liginde olduğu gibi, Basketbol Euro Cup’ta da ilk tur grupları sona erdi. Darüşşafaka’nın son şampiyon olarak bu sezon Euroleague bileti aldığı kupaya gönderdiğimiz 3 takım da (Tofaş, Galatasaray, Türk Telekom) gruplarında ilk 4’e giremeyerek Avrupa’ya veda ettiler. 24 takımla oynanan kupada takım sayısı 16’ya düşerken; elenen 8 takımın 3ünün Türk takımı olması son derece can yakıcıydı. Tofaş’ın geçen hafta Bursa’da kaybettiği Limoges maçı rahat çıkması gereken bir grupta elenmesine neden oldu. Türk Telekom için son maçta ipler kendi elinde olsa bile; zorlu Belgrad deplasmanından önceki hafta, Fransız temsilcisi Asvel’in sahasında Partizan’a karşı kendini pek sıkmadan kaybetmesi, Partizan’ın son maça iddaalı çıkmasına neden olmuştu. Hem Tofaş, hem de İtalyan temsilcisi Dolomiti’yi yenmesine rağmen Türk Telekom için işler zaten geçen hafta bir hayli zorlaşmıştı. Galatasaray için ise geçen hafta kaybedilen Ulm deplasmanı zaten zor olan grubu geçme ihtimalini, matematiksel olarak sıfıra indirmişti.

Umarım takımlarımız bir daha bu kadar kötü bir Euro Cup sezonu geçirmezler. Federasyon Başkanı Hidayet Türkoğlu da panellerde gezmek yerine, şapkasını önüne koyup, bu sezon Avrupa’da İspanya’ya rakip olabilecek tek lig olan ligimizin, neden 15 takımla oynanmak zorunda kaldığını, takımlarımızın Avrupa kupalarında Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes’i ayrı tutarsak neden başarısız olduğunu düşünmeli. Basketbol Liglerini ciddi bir yatırım yaparak satın alan Tivibu da, Trabzonspor’un ligden çekilmesi nedeniyle her hafta 1 maç eksik yayınlıyor, bu da bir sezonda parasını verip yayınlayamadığı 30 maç anlamına geliyor.

TBF şimdiden gelecek sezonun planlamasını yapmalı statüyü, yatırılacak katılım ücretleri, gösterilecek teminatları belirlemeli, bundan sonraki sezonlarda bir takım lig fikstürü belli olduktan sonra, ben bütçe bulamadım hadi eyvallah diyip elini kolunu sallaya sallaya ligden çekilememeli; böyle giderse ne Avrupa’da başımız yerden kalkacak, ne liglerde oynayacak takım kalacak.

Yazının Devamını Oku

Otobüs

14 Aralık 2018
Erdem Cürgen yazdı.

Bu hafta Akhisar deplasmanında ağır bir yenilgi alan Fenerbahçe’de Başkan Ali Koç maç sonrası soyunma odasına inerek, futbolculara İstanbul’a otobüs ile dönecekleri bilgisini verdi.

Panathinaikos Başkanı Giannakopoulos geçen sezon benzer bir cezayı Basketbol Euroleague’de Fenerbahçe maçını kaybeden oyuncularına vermiş, basketbolcular İstanbul’dan Atina’ya otobüsle dönmüşlerdi.

Fenerbahçe’nin yakın tarihine baktığımızda iki otobüs yolculuğu, sonuçları itibarıyla son derece dramatik sonuçlara yol açmıştı.

4 Nisan 2015 akşamı Rize deplasmanında 5-1 kazanılan maç sonrası liderliğe yükselen Fenerbahçe takımını havaalanına götüren otobüs Trabzon yakınlarında kurşunlanmış, belki de bu olayın yarattığı etki şampiyonluğun kaybedilmesine neden olmuştu.

Bir diğer otobüs yolculuğu ise 2001 yılının Nisan ayında gerçekleşmişti.

Galatasaray 1996-2000 arası 4 sezonu da şampiyon olarak tamamlamış, üstüne 2000 yılında UEFA Kupasını kazanmıştı. Bu büyük başarının üzerine Fatih Terim Fiorentina’ya gitmiş, Galatasaray’ın başına Lucescu getirilmişti. Avrupa’nın en iyi santraforlarından Jardel Cem Uzan’ın katkılarıyla transfer edilmiş, 2000-2001 sezonu da Real Madrid karşısında kazanılan Süper Kupa zaferiyle başlamıştı.

Fenerbahçe ise Euro 2000’de ev sahibi Belçika’yı gruplarda turnuva dışına atarak, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde ilk çeyrek finalimizi oynatan Mustafa Denizli’nin önderliğinde bu güçlü yapıyı devirme savaşındadır.

Son 8 haftaya girilirken bir maç eksiği olan Galatasaray ve Gaziantepspor’un 6 puan önünde olan, kalan haftalarda bu iki takımı da evinde ağırlayacak olan Fenerbahçe’nin şampiyonluk yürüyüşündeki en sert virajlardan birisi de 27 ve 28.haftalarda art arda oynayacağı 2 deplasman olan Denizlispor ve Ankaragücü maçlarıdır.

Yazının Devamını Oku

Yeni sezon başlıyor

9 Ağustos 2018
Dünya Kupasının bile sıcak yaz aylarında söndüremediği futbol susuzluğumuz; Cuma günü Türkiye Süper Ligi, 1.Lig, İngiltere Premier League, Fransa Ligue 1’in başlamasıyla nihayet dinecek.

İspanya La Liga 17 Ağustos, İtalya Serie-A 18 Ağustos, Almanya 1.Bundesliga ise 24 Ağustos’ta başlayacak ve böylece ülkemizde en merakla takip edilen 7 lige de kavuşmuş olacağız.

Süper Lig, 1.Lig, La Liga ve Ligue 1 geçen sezon olduğu gibi bu sezon da Digitürk (Bein Sports) kanallarından yayınlanacak.

Geçen sezon Tivibu Spor’da yayınlanan İtalya Serie-A’yı Bein Sports yayınlayacağını duyurdu, Tivibu ile ortak yayın olabileceği söylentileri devam etse de, Tivibu’nun bu konudaki sessizliği devam ediyor.

Geçen sezon S Sport ve Bein Sports’dan yayınlanan Premier League’de aynı şekilde ana maçlar S Sport’ta; Cumartesi 17, Pazar 18 ya da hafta içi 21:45 – 22:00 seanslarında ana maçlar S Sport, diğer maçlar ise Bein Sports kanallarında olmaya devam edecek.

Şu anda 6 tane spor kanalı bulunan Bein Sports’un (Bein Sports 1,2,3,4 Bein Sports Max 1,2) Bein Sports 5 ve 6’yı da hayata geçirerek bu sayıyı 8’e çıkartması bekleniyor.

Geçen sezon Türkiye’de yayınlanmayan Almanya Bundesliga için de bu yıl henüz bir anlaşma açıklanmadı.

Geçtiğimiz sezon NTV Spor’da yayınlanan Belçika Ligi ile Tivibu Spor kanallarında yayınlanan Hollanda ve Portekiz Liglerinin yayın hakları ise S Sport’da olacak, S Sport İngiltere Premier Ligini de yayınladığı için, çakışan bu ligler; eğer diğer platformlarla bir anlaşma olmassa, internet tabanlı ve ücretli olarak izlenebilen S Sport + tarafından yayınlanacak.

Yazının Devamını Oku

Türk Telekom Süper Lig'e çıktı yayın hakkını Tivibu aldı

5 Temmuz 2018
Türkiye’nin 3.büyük dijital platformu Tivibu 3 sezon boyunca Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarının yayın hakkını alarak ciddi bir çıkış yapmış, yaptığı kampanyalarla da bir çok yeni abone kazanmıştı.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin yanı sıra İtalya Serie-A, Portekiz ve Hollanda Liglerini yayınlayan Tivibu, S Sport ve NBA Tv’yi platforma ekleyerek; İngiltere Premier Ligi, NBA, Formula 1 yayınlarını da izleyicisiyle buluşturmuştu. Basketbolda ayrıca İspanya ve İtalya Basketbol Ligleriyle, TBL’de Türk Telekom maçları başta olmak üzere, TBL Federasyon Kupası ve TBL Play-Off maçlarını da yayınlamıştı. Afyon takımının TBSL’ye çıkmasına Tivibu ekranlarında şahit olmuştuk. 

Geride bıraktığımız sezonda Tivibu’nun Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayın haklarına sahip olduğu son sezondu ve yeni sezonda bu organizasyonlar Tivibu’da yer almayacak, bu kaybı Tivibu alternatif yayınlarla en aza indirgemeye gayret ediyor.

Tivibu bildiğiniz gibi Türk Telekom grubunun bir markası; Türk Telekom takımı da geçen sezon bir alt lig olan TBL’yi 1.sırada bitirerek TBSL’ye yükseldi. Türk Telekom’un Süper Lig’e çıktığı sezon yeni yayın ihalesini Türk Telekom Tivibu aldı. 



Geçen sezon Digitürk bu işi hakkıyla yapmış, tüm maçlar, haftada 2 tanesi NTV üzerinden olmak üzere canlı yayınlanmış, güçlü bir basketbol kadrosu kurulmuştu.

Tivibu’nun da aynı başarıyı sürdürmesini beklemekle beraber, yeni sezonda Basketbol Süper Liginin Tivibu, Euroleague maçlarının Digitürk’de olacağını düşünürsek; hangi isimlerin hangi kanalda yer alacağını önümüzdeki hafta ve aylarda göreceğiz.

Tivibu’nun baketboldaki lokomotifi Kaan Kural olacak şüphesiz, bakalım İhsan Bayülken, Murat Kosova gibi isimleri de yeni sezonda Tivibu’da görecek miyiz?

Yazının Devamını Oku

Futbol sadece futbol değildir

14 Haziran 2018
21.Dünya Kupası bugün oynanacak Rusya – S.Arabistan maçıyla başlıyor. Almanya’da yapılan 2006 Dünya Şampiyonasına kadar gelenek olarak son şampiyonun açılış maçını yaptığı Dünya Şampiyonalarında 2006dan beri bu gelenek bozuldu ve Avrupa Şampiyonalarında olduğu gibi açılış maçını ev sahibi takımlar yapmaya başladı.

Dünya Kupasının başladığı bu günde, biraz geçmişe gitmek istedim, futbolun futboldan fazla anlam taşıdığı maçlardan 3 tanesini hatırlatmak istedim sizlere.

1974 DÜNYA KUPASI FEDERAL (BATI) ALMANYA – DEMOKRATİK (DOĞU) ALMANYA MAÇI

2 Dünya Savaşı kaybeden Almanya, 2.Dünya Savaşından sonra 4 parçaya bölünmüştü, Sovyetler Birliği’nin payına düşen, Berlin’in Doğusunda kalan kısım Doğu Almanya olarak yeni bir ülkeye evrilmiş, ABD, Büyük Britanya ve Fransa yönetimine verilen diğer 3 parça ise birleşip Federal Almanya’yı oluşturmuşlardı.

Bir şehri ikiye bölen bir duvarın ardında, birbirinden çok farklı iki dünya vardı. Zamanla tamamen batının merkezlerinden biri haline gelmiş, kalkınma, sanayi, refah olarak gelişimini tamamlamış bir Batı Almanya ve komünist rejimin etkisinde kendi kabuğunu kıramamış, gelir seviyesi düşük bir Doğu Almanya, futbolda da Batı Almanya takımı Doğu Almanya’ya göre çok daha üstündü.

Berlin Duvarının yıkıldığı ve Almanya’nın birleştiği 1990 yılına kadar Doğu Almanya hiçbir Avrupa Şampiyonası Finaline katılamazken, katılabildiği tek Dünya Şampiyonası ise Batı Almanya’da yapılan 1974 Dünya Kupasıydı.

Büyük bir tesadüf eseri bu iki takım aynı grupta yer aldılar. Hamburg’ta oynanan karşılaşmanın büyük favorisiydi Batı Almanya berabere giden karşılaşmanın sonlarına doğru 78.dakikada Sparwasser’in golüyle 1-0 kazanmıştı Doğu Almanya; iki ülke arasında oynanan belki de tek ciddi maçtı bu ve Doğu tarafı için tarihin en büyük zaferiydi. Doğu Almanya gruptan 1., Batı Almanya ise 2.olarak çıktı.

2.tur gruplarında D.Almanya; Hollanda, Brezilya, Arjantin grubuna B.Almanya ise Polonya, İsveç, Yugoslavya grubuna düştü.

Yazının Devamını Oku

NBA finalinde aynı senaryo

31 Mayıs 2018
Dünyanın 1 numaralı basketbol organizasyonu NBA’de müthiş bir tempoyla gün aşırı oynanan ve 7.maçlara giden iki konferans finalinin ardından finallere kalan takımlar belli oldu.

İki seride de 3-2 geriye düşmelerine ve saha avantajı rakiplerinde olmasına rağmen son 3 sezonun finalistleri Golden State Warriors ve Cleveland Cavaliers takımları arka arkaya 4.defa NBA Finallerinde kozlarını paylaşacak.

Daha önce 2015 ve 2017 finallerini 4-2 ve 4-1’le saha avantajı elinde olan Golden State kazanmış, 2016 finalleri ise tarihi bir geri dönüşe sahne olmuş ve Lebron James önderliğinde Cleveland 3-1 geriye düştüğü final serisini 4-3 kazanarak şampiyon olmuştu.

31 Mayıs Perşembeyi 1 Haziran Cuma’ya bağlayan gece başlayacak olan final serisinde tüm maçlar yine S Sport ekranlarından canlı olarak yayınlanacak, bakalım bu sene ortaya nasıl bir hikaye çıkacak.

NHL’DE FİNAL SERİSİ DEVAM EDİYOR

Buz Hokeyi Ulusal Ligi NHL Stanley Cup’ta da final serisi başladı. 2 sezondur şampiyonluğu göğüsleyen Pittsburgh Penguins’i bu sefer elemeyi başaran Washington Capitals, konferans finalinde Tampa Bay’ı da geçerek finale kalmayı başarmıştı.

Batı konferansında ise Vegas Golden Knights,  kendileri açısından çok rahat geçen bir konferans finali serisinde Winnipeg Jets’i 4-1’le geçerek batı şampiyonu olmayı başarıp, saha avantajını da elde etmişti.

Yazının Devamını Oku