Erdem Cürgen

Artık bizde de var

10 Mayıs 2018
VAR (Video Asistant Referee) ya da Türkçesiyle Video Yardımcı Hakem uygulamasıyla ilgili 2017 Kasım’ında bir yazı yazmıştım.

O dönem Süper Ligin 2.yarısında VAR’ın ülkemizde uygulanması planlanıyordu. Bazı kapalı devre denemeler yapıldı ama sonrasında hiç ses çıkmadı. Büyük bir ihtimalle gelecek sezona kaldı bu sistemin başlaması diye düşünürken, geride bıraktığımız hafta içerisinde sürpriz bir şekilde 1.Lig play-off maçlarında VAR’ın ilk defa ülkemizde resmi bir maçta uygulanacağını açıklandı.

11-19 Mayıs tarihleri arasındaki oynanacak toplam 5 maçta uygulanacak olan VAR sisteminin nasıl uygulanıp, nasıl bir etki bırakacağını son derece merak ediyoruz. Umarız sezon boyu tüm liglerde yaşanan hatalı kararlar, haksız uygulamalar ve sonuca etki eden yanlışların düzeltilmesi açısından bize umut ışığı verir.

Sezonun çok büyük bir kısmını ilk 2 potasında götüren Ümraniyespor, sezon boyunca herkesin beğendiği ama bir türlü kendini ilk 2 potasına sokamayan Boluspor, kötü bir ilk yarının ardından ikinci yarının en iyi performanslarından birisini gösteren Gazişehir ve son 1-2 haftaya kadar hiç hesaba katılmamasına rağmen son haftalarda yaptığı büyük çıkış ve son hafta İzmir deplasmanında aldığı puanla kendini play-offa sokan Büyükşehir Belediye Erzurumspor arasında belki de son yılların en favorisi olmayan Play-Off’una şahit olacağız.

Bütün sezon boyunca olduğu gibi, 1.Lig play-off’larını da Bein Sports Max kanallarından canlı olarak izleyeceğiz.

İlk maçlar Cuma akşamı 19:00 ve 21:00’de.

BUZ HOKEYİ DÜNYA ŞAMPİYONASI DANİMARKA’DA DEVAM EDİYOR

Her yıl yapılan ve Ulusal düzeyde Kış Olimpiyatlarından sonra en önemli organizasyon diyebileceğimiz Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası Danimarka’da devam ediyor. İlk haftanın geride kaldığı organizasyon tribünlerdeki doluluğu göz ardı edersek önceki yıllara göre son derece sönük geçiyor.

Yazının Devamını Oku

Bir maça kupa

26 Nisan 2018
Avrupa’da takım sporlarında en başarılı olduğumuz spor olan Kadın Voleybolunda 2 numaralı kupayı alan Eczacıbaşı ile 1 numaralı kupada Galatasaray ile beraber Final-Four oynayacak takımlar arasında yer alan Vakıfbank Sultan Liginde finale yükselmişlerdi.

5 maç üzerinden oynanan final serisinin, Vakıfbank’ın ev sahibi olduğu ilk 2 maçta birer galibiyet alan takımlar, Eczacıbaşı’nın ev sahibi olduğu maçlarda da birer galibiyet alınca, düğümü çözmek ligi ilk sırada bitiren Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde şampiyonun belirleneceği 5.maça kaldı.

Eczacıbaşı – Vakıfbank takımları bugün (26 Nisan Perşembe) saat 18:00’da 5.maça çıkacaklar ve kazanan şampiyon olacak, TRT Spor tüm sezon olduğu gibi, sezonun son maçını da canlı olarak yayınlayacak.



BEKLENEN EŞLEŞME NİHAYET GERÇEKLEŞTİ
NHL Stanley Cup’ta son 2 yılın şampiyonu Pittsburgh Penguins’in son 2 sezonda olduğu gibi bu sezonda Konferans Yarı Finalinde Washington Capitals ile eşleşmesini merakla beklediğimi yazmıştım.

Washington Capitals’ın kendi sahasında oynadığı ilk 2 maç sonrasında, Columbus Blue Jackets serisinde 2-0 geriye düşmesi,  acaba sorularını gündeme getirirken, 4 maçlık bir galibiyet serisi yakalan başkent temsilcisi, son 2 sezonun rövanşını alma şansını yakaladı.

Bu harika serinin ilk maçı Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece TSİ 2:00’de oynanacak. Fox Sports’un serinin bir çok maçını canlı yayınlayacağını tahmin ediyorum, hokey severler ve Buz Hokeyi’ni yeni yeni takip etmeye başlayanlar bu seriyi kaçırmasın derim.

Yazının Devamını Oku

UEFA gerçekten kulüpleri yaşatmak mı istiyor?

19 Nisan 2018
Son yıllarda futbol dünyasının en önemli başlıklarından bir tanesi haline geldi Finansal Fair Play (FFP) (Türkçesine Finansal Adil Oyun diyebiliriz) hatta “denk bütçe” gibi kavramlar sporseverlerin günlük hayatta kullandıkları söz öbekleri haline geldi.

Gerek ülkemizde, gerek dünya genelinde spor kulüplerinin çok yüksek miktarlarda borçlanması üzerine UEFA Avrupa Kupası ve yerel lig katılımları için finansal ağırlıklı bir takım kriterler getirmişti, ilk başta hafife alınan bu durum, birkaç kulübün Avrupa’dan men cezası alması üzerine ciddiye alınmaya başladı. Her sezona başlarken Uluslararası ve Ulusal lisans alan kulüplerin isimlerini, spor bültenlerinde ilgiyle takip ediyoruz.


Ulusal lisans alamayan takımlar sezona -3 puanla başlıyor, Spor Toto 1.Ligde sanırım son 7-8 sezondur en azından bir takım sezona -3 puanla başlamış, 2.Liglerde de durum pek farklı değil, her bir oyuncunun bireysel şikayeti sonucu daha önceki alacakları ödenmediği takdirde, oyuncunun talebiyle her bir futbolcu için 6 puan ceza da buna ekleniyor. Örneğin bu sezon Manisaspor’un silinen 9 puanının 3ü ulusal kulüp lisansı alamaması, 6sı da 7-8 sezon önce transfer edilen Ariza Makakula’nın hala ödenmeyen ücretlerinden dolayıydı.


Kulüpleri öldürmek gayretinde olmadığını söyleyen UEFA’nın, FFP kapsamında Avrupa kupalarından men, Avrupa kupası listesine eksik oyuncu bildirme, Transfer yasağı gibi, her kulübün özel durumuna göre çeşitli yaptırımları var. Avrupa kupalarına katılamayan üst lig ve özellikle alt lig takımları için “Transfer yasağı” tam bir kabus, kulüplerin dış transfer yapmasını yasaklayan bu yaptırım, sözleşmesi biten oyuncularla yeniden anlaşmaya müsade ediyor.



Yazının Devamını Oku

NBA’de Play-Off zamanı

12 Nisan 2018
Dünyanın en büyük ekonomiye sahip, en çok seyredilen basketbol liginde play-off zamanı geldi çattı.

NBA’de Cumartesi gecesi başlayacak olan play-off’larda sürpriz bir şekilde geçen sezonun finalistleri Golden State ve Cleveland takımları konferanslarında zirveyi kaptırdılar. Sezonun daha ilk gününden Hayward’ın sezonu kapatmasıyla başlayan can sıkıcı sakatlıklar sezonun sonlarında da devam etti. Doğu’nun iddaalı takımlarından Boston Celtics’de Kyrie Irving sezonu kapatırken, Golden State Warriors’un superstarı Stephen Curry’nin play-off’larda en azından ilk turu kaçırması bekleniyor.

Normal sezonun son maç günü öncesi Play-Off’a katılan 16 takımın 15 tanesi belli olmuş durumda, son takımı Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece TSİ 03’te oynanacak Minnesota – Denver maçı belirleyecek. 81 maçta 46şar galibiyetleri olan bu iki takımdan, kazanmayı başaran takım play-off treninin son yolcusu olacak, bu ilginç karşılaşma S Sport’tan canlı yayınlanacak.

Doğu’da Toronto’nun 1, Boston’un 2, Batı’da Houston’un 1, Golden State’in 2.sırada kapattığı normal sezonda, sezon başında beklenen Golden State – Cleveland finalinin dışına çıkılması çok büyük ihtimal olarak görülüyor.

James Harden’ın büyülü performansı ile MVP olması beklenen NBA’de, takımı Houston Rockets da en fazla galibiyeti alarak, finallere kadar çıkabilmesi halinde, tüm turlarda ev sahibi avantajına sahip olacak.

Birkaç sezondur play-off’lardan uzak kalmakla kalmayıp, en kötü performansları sergileyen Philadelphia 76ers takımı da, draftlarda üst sıralardan oyuncu seçme avantajları ve yeniden yapılanmasıyla beraber, play-off’a geri döndü. Doğu’da 3ya da 4.sırada yer alacak Philadelphia ilk turda saha avantajına sahip olacak, genç ağırlıklı kadronun; büyüklerle, çocukların ayrıldığı yer olan play-off’larda göstereceği performans da çok ilgi çekici olacak.

Batı’da ilk turda Curry’siz Golden State karşısına çıkmak için büyük çaba sarfeden ve sürpriz maçlar kaybeden Oklohama City Thunder 7.sırada kalıp bu emeline ulaşırsa, ilk turun en ilgi çekici eşleşmelerinden birisinde Kevin Durant Golden State formasıyla, eski takımına karşı parkeye çıkacak.

Yazının Devamını Oku

Tatsız tuzsuz bir Avrupa şampiyonası

29 Mart 2018
Olimpiyatlarda Güreş ile beraber en başarılı olduğumuz branştı, özellikle düşük kilolarda bir ekol olma yolunda ilerliyorduk.

2017 sonlarında karaciğer yetmezliği nedeniyle hayata veda eden Naim Süleymanoğlu’nun, dönemin başbakanı Turgut Özal’ın da büyük katkılarıyla ülkemize getirilmesinden sonra 1988 Seul Olimpiyatlarında rekorlar kırarak kazandığı altın madalya, 1968 Mexico City yaz olimpiyatlarıında Güreş’te kazandığımız altın madalyalardan sonra kazandığımız ilk altın madalyaydı.  Bu altın madalya ülkemizde halteri en çok ilgi çeken olimpik sporlar arasında tartışmasız olarak ilk 3’e sokuyordu.

O dönemden sonra Avrupa Şampiyonları, Dünya Şampiyonaları, Olimpiyatlar TRT’nin yayınlarıyla çok ciddi anlamda takip edilmeye başlandı.

Genelde mayıs ayına denk gelen 1-2 hafta aralıklarla yapılan ve yaz tatilini müjdeleyen Avrupa Güreş ve Halter şampiyonları çok ciddi izlenme oranlarına ulaşırdı. Halterde ilk gün Halil Mutlu çıkar altın madalya alır, ikinci gün madalya umudumuz Hafız Süleymanoğlu büyük bir mucize olmazsa sıfır çeker, üçüncü gün Naim Süleymanoğlu çıkar bir altın madalya daha alırdı. Yine düşük ve orta kilolarda Ergün Batmaz, Reyhan Arabacıoğlu, Sedat Artuç gibi isimler madalyaları toplarlardı.  Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile başlayan şampiyon sporcu geleneğimiz 2004 Atina Olimpiyatlarında kendini göstermiş ve inanılmaz bir performans gösteren Taner Sağır o olimpiyata damga vurmuştu.

Erkeklerle başlayan bu başarılar kadınlarda Nurcan Taylan’ın ilk olimpiyat şampiyonu kadın sporcumuz olmasıyla ivmelenmiş; Sibel Özkan, Sibel Şimşek, Aylin Dağdelen gibi başarılı sporcularımız bize onlarca madalya kazandırmıştı.

2000’lerin sonlarına doğru Naim Süleymanoğlu sonrası dönemi iyi geçirmemizi sağlayan Halil Mutlu’nun da halteri bırakmasından sonra, genç ve başarılı sporcularımızın istikrar yakalayamaması, doping skandalları ve kadın halterinde taciz skandallarıyla beraber halterde paraşütsüz bir inişe geçtik.

Halter Federasyonundaki değişimle beraber yeniden yapılanma süreci başladı. 2012 Olimpiyatlarında 13.olan Türkmen Halterci Daniyar İsmayilov Türk vatandaşlığına geçirildi, 2016 Rio’da Halterde kazandığımız tek madalya ona aitti.

Yazının Devamını Oku

Formula 1’de yeni sezon Melbourne’de başlıyor

22 Mart 2018
Yılbaşı geceleri televizyonda ilk yılbaşına giren ülkeler arasında seyrettiğimiz Avustralya, Formula 1’de yine sezonun ilk yarışına ev sahipliği yapacak.

Antrenman turları, sıralama turları sonrası büyük yarış Pazar sabahı 8:10’da S Sport’ta canlı yayınlanacak. Şimdiye kadar Melbourne Grand Prix’ini 2 şer kez kazanan Hamilton, Vettel ve Raikkonen’den birisi dengeyi kendi lehine bozabilecek mi, hep beraber göreceğiz.

Son 4 sezonun 3ünde şampiyon olan Lewis Hamilton sürücüler klasmanında yine sezonun favorisi, O’nu en zorlayacak isim olarak ise 4 sezonun öncesindeki 4 sezonun tamamında Dünya Şampiyonu olan Sebastian Vettel gözüküyor. Max Verstappen ve Daniel Ricciardo ise sürpriz yapabileceği düşünülen isimler olacak.



Markalar klasmanında ise Red Bull hakimiyetine son veren ve son 4 sezon şampiyonluğu kazanan Mercedes yine çok büyük favori, yeniden Formula 1’i domine etmeye çalışan Red Bull ve belki de en büyük taraftar grubuna sahip olan Ferrari takımları da “imkansız görev” olarak görülebilecek olan Mercedes’i tahtından etmenin peşinden koşacak.

Bu yıl yine S Sport’un yayın haklarına sahip olduğu şampiyonada özellikle Avrupa yarışlarının İngiltere Premier Ligi ile çakışması durumunda bu sezon da bazı yarışların, Smart Spor ve Bein Sports kanallarında yayınlanması bekleniyor.


Yazının Devamını Oku

Mart çılgınlığı

15 Mart 2018
ABD’nin Kolej Basketbol Ligi finalleri 25 yılı aşkın bir süredir March Madness (Mart Çılgınlığı) olarak anılıyor. Ligin en iyi 68 takımının tek maçlı eleme sistemiyle birbiriyle karşılaştıkları maçlar Mart ortasında başlıyor ve Nisan başındaki Final Four ile sona eriyor.

Üniversite ve spor beraberliğinin Dünya üzerindeki en başarılı örneği olan NCAA ligleri sadece basketbol ile sınırlı değil, bir çok spor dalında bu inanılmaz alt yapı havuzunu ve onların dişe diş mücadelelerini görmek mümkün.

Okul takımlarının maçlarının bu kadar ilgi görmesi, salonların bu kadar dolu olması ve bu kadar büyük bir ekonomiye ulaşması, Koç Festleri hatır, gönül ve sponsorluk ya da medya ortaklığıyla yayınlatıp, üniversiteler arası maçları sadece o okulun öğrencilerine izletebildiğimiz için, bize hayal gibi gelse de gerçeğin ta kendisi.

On binlerce kilometre uzaklarda, evlerimizde dijital platformlara ücret ödeyerek, Duke ile North Carolina Üniversiteleri arasındaki maçı bize seyrettiren sistemin DNA’sını çözebilirsek, bu kültürün nasıl yaratıldığını görebilirsek belki biz de bir gün bir spor ülkesi olabiliriz.

Geçen sezon Arizona, Phoenix’te yapılan ve iki Carolina takımının da Final Four yapmayı başardığı şampiyonada, Michael Jordan’ın da 1982’de 23 numaralı formasıyla şampiyonluğa ulaştığı North Carolina, finalde daha önce hiç şampiyonluğu olmayan Gonzaga’yı yenerek, 6.şampiyonluğuna ulaşmış; UCLA ve Kentucky’nin ardından bu şampiyonluğu en çok kazanan takım olmuştu.

Bu yıl San Antonio’da yapılacak; ülkemizde de Tivibu Spor ve Fox Sports tarafından yayınlanacak March Madness’da bakalım bu sezon sürpriz yaşanacak mı?

HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞAN BİR TÜRK GENCİ: BOĞAÇ KARATEPE

Yazının Devamını Oku

Medya’da dinlediğini anlayan hiç kimse kalmadı mı?

8 Mart 2018
Fenerbahçe’nin geçtiğimiz hafta sonu Pazar akşamı sahasında Akhisarspor karşısında kaybettiği maçtan sonra Aykut Kocaman’ın basın toplantısında konuşulan bir konu üzerine, gerek sosyal medyada, gerek konvansiyonel medyada yazılanları ve konuşulanları görünce, çok üzücü bir gerçeğin yüzüme vurduğunu hissettim.

Görünen o ki Aykut Kocaman’ın “taç hırsızlığı” üzerine yaptığı konuşma ya bilinçli olarak ya da gerçekten ne söylendiğini anlayan neredeyse hiç kimse olmaması nedeniyle yanlış aksettirildi, yazılarında bu konulara neredeyse hiç girmeyen benim üzerime de bu konuda birkaç cümle yazmak kaldı.

Öncelikle konunun başlangıcı ya da konu başlığı “taç” değil; Aykut Hoca’nın; Vodafone Park’ta maç kazanmanın çok zor olduğuna dair Perşembe akşamı yaptığı açıklamaya atıfta bulunan bir muhabir sorusuydu. Buna cevaben de Aykut Kocaman şu eklemeyi yaptı “Burada maç kazanmak da bir o kadar kolay” ve bunu örneklerle açıklamaya başladı; Arda Kardeşler’in Fenerbahçe – Akhisar maçındaki yönetimiyle, son 1 hafta içerisinde oynanan 2 Beşiktaş maçının hakemleri olan Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus’un yönetimlerinin karşılaştırmasını yaptı. Cüneyt Çakır ile ilgili eleştirisi fauller konusundaydı, Fırat Aydınus’la ilgili örnek de açıklamasının sonunda söylediği “hakikaten şaka ama öte yandan da gerçek” cümlesiyle anlattığı taç atışınaydı, hakemin taç atışını doğru görmesine rağmen, Beşiktaşlı futbolcunun hemen topu alıp tacı atması karşısında, tribündeki uğultuya karşı gelemeyerek, taç gibi kolay bir kararda bile eğilip, büküldüğünü anlatmaya çalıştı Fırat Aydınus’un.

Aslında televizyonlarda konuşulanın aksine anlatmak istediği; taç atışının önemi değil, taç atışı gibi belki de futboldaki en kolay karar da bile böyle bir tavır sergilenmesiydi. Kaldı ki o hatalı taç da Volkan Demirel’in çileden çıkıp, yaptığı itirazların artmasına, 2.sarı karttan kırmızı kart görmesine sebep oldu.

Anlatılmak istenen çok net bir şekilde tribünlerin boş kalması; takıma yeterli desteğin, rakibi ve hakemleri baskı altında bırakacak ortamın bir türlü Ülker Stadyumunda oluşturulamamasıydı. O akşam Fenercell’in davetlisi olarak maçı stadyumda seyreden biri olarak, bunu ben de çok net bir şekilde gözlemledim. Zaten bunu gözlemlemek, bilmek için stada gitmeye de gerek yok, maçları televizyondan seyreden, sosyal medyayı biraz takip eden herkes bunu çok iyi biliiyor. Ülker Stadı’nda sadece Başkan, yönetim kurulu, teknik direktör ve Fenerbahçe’li futbolcular üzerinde baskı oluşturacak bir ortam var; bunun sebebini de, çözümünü de herkes biliyor.

Burada konuşulması gereken konu, ya da sorulması gereken soru; o akşam Fernandao’nun düşürülmesi net penaltı, Soldado’nun attığı gol çok ufak bir farkla ofsayt ama yardımcı hakemin durduğu yer yanlış. Aynı pozisyonlar Türk Telekom Stadı ya da Vodafone Park’da yaşansaydı, hakem kararları yine aynı olur muydu? bu sorunun cevabı bende çok açık, sizi de kendi cevaplarınız ve vicdanınızla baş başa bırakıyorum.

EUROCUP PLAY-OFF’LARI SÜRPRİZSİZ BAŞLADI

Yazının Devamını Oku