Erdal Fernergiz

Evinde yenilmez armada

21 Mart 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Adana Demirspor bu sezon evinde oynadığı maçlarda yenilgi yüzü görmeyerek Süper Lig’e adını yazdırdı. Evinde yenilmez armadayı oynayan Mavi Lacivertliler içeride oynadığı 12 maçta 8 galibiyet, 4 de beraberlik aldı. Antalyaspor’u da 2-0’lık net skorlara deviren Mavi Şimşekler puan cetvelindeki dördüncülüğünü koruyup Avrupa hedefini de sürdürdü. Trabzon deplasmanında yaşanan olumsuzluklar sonucu sahadan hiç beklemediği bir yenilgi ile ayrılan Adana Demirspor, bölgemizde yaşanan depremler sonrası ilk kez seyircisinin karşısına çıktı. Taraftar da özlemişti Mavi Lacivertlileri. Ülkemizin en önemli taraftar gruplarından biri olan Mavi Şimşekler ilk düdük sesinden son düdük çalıncaya kadar susmadı ve takımını destekledi. Futbolcular da bu sevgiye karşılık vererek sahadan üç puanla ayrıldı.

FORVETLİ SİSTEME GEÇİLDİ

İtalyan Teknik Direktör Montella sezonun genelinde forvetsiz sistemi uyguladı. Cherif N’diaye transferi sonrası forvetli sisteme geçti. Antalya karşısında Cherif N’diaye rakip defansı oyaladı. Bir gol de attı ancak çok müsait pozisyonlarda da fileleri havalandıramadı. Buna rağmen oynadığı oyun takıma katkı sağladı. Forvet arkasında oynayan Emre Akbaba bu maçta diğer maçlara göre daha faydalı oldu. Sağdan, soldan, ortadan getirdiği toplarla klasını konuşturdu. Attığı golle perdeyi de açarak 3 puanın mimarlarından biri oldu. Toplam 17 şut çeken Mavi Lacivertliler 4 net pozisyondan da yararlanamadı maçta. Yusuf Sarı özellikle ilk yarıda görevini yaptı ikinci yarıda ortadan kayboldu. Sürekliliğini artırırsa daha faydalı olur. Semih defansta son haftalarda en formda oyunculardan biri. Sonradan oyuna giren Onyekuru henüz hazır değil. Milli ara ona da iyi gelir ve Galatasaray maçına daha hazır çıkar.

ALKIŞLAR MONTELLA’YA

Adana Demirspor’un İtalyan hocası Vincenzo Montella geldiği günden beri farkını fark ettiriyor. Deprem felaketinden sonra bizden biri gibi davranarak depremzedelere yardım etti, yanlarına giderek moral de verdi. Yaptığı organizasyonlarla gönülleri fetheden biri oldu. Montella oynattığı oyun (kimimize göre riskli) ve aldığı sonuçlarla ekibinin üst sıralarda bulunması ile de farklı bir çizgide. Maçlarda yaşanan pozisyon zenginliği, hücuma dönük sistemi ile ülke futboluna da katkı sağlıyor. Bence oynattığı bu oyunla Mavi Şimşekler Avrupa hedefini de yakalayacak. Yeter ki birlik beraberlik bozulmasın.

Yazının Devamını Oku

Omuz omuza devam

3 Mart 2023
Acımız büyük... Asrın felaketinde binlerce canımız gitti, evler yıkıldı, ocaklar söndü. Sadece Adana değil 11 şehrimiz değil, tüm ülkemizin ciğerleri yandı. Bunu tüm kesimler içimizde hissediyoruz.

Depremlerin ilk günlerinden itibaren ülkemiz örnek bir dayanışma örneği sergileyip elini taşın altına koydu. TV’lerde, sahalarda gördüklerimiz duygulandırdı. Vatandaşlarımız ellerinden ne geliyorsa yaptı yapmaya da devam ediyor. Asla ama asla yardımların ardı arkası kesilmemeli, yaşananları, kaybettiklerimizi unutmamalıyız, seferberlik devam etmeli. Çünkü gerçekten buna mecbur hissetmeliyiz kendimizi. En son insanımızın yaraları sarılana kadar kim ne yapıyorsa yapmalı, küçük büyük yardımlarını sürdürmeli. Bu dönemde her kesimin sıkıntıları büyük, yaşananları gördükçe duyarsız kalmak insanlığa sığmaz, duyarlılığımızı göstermeliyiz. Omuz omuza vererek bu sıkıntıları aşmalıyız.

IŞIKLAR YENİDEN YANSIN

Her büyük depremden sonra mutlaka artçılar olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Milyonlar vererek sahip olduğumuz evlere maalesef girilemiyor. Deprem nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlar, evlerinden uzakta, toplanma alanlarında, spor salonlarında, sosyal tesislerde, hayırsever insanlarımızın evlerinde, iş yerlerinde, arabalarda günlerini geçiriyor. Havaların da soğuk olması nedeniyle insanlarımız büyük sıkıntı yaşıyor. Ne yazık ki milyonlar değerinde, anıların olduğu, binbir güçlükle sahip oldukları evlerine yaşanan korkudan giremiyorlar, ışıkları söndü evlerimizin. Bu ışıkları yeniden yakalım. Evlerimiz, kentlerimiz bizim buna sahip çıkalım.

UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM

Birçok kentimiz hayalet şehre döndü. Unutmayın ki bu kentler bizim. Belki birkaç gün dışarıda kalınabilinir. Belki de başka şehirlere gidilebilir. Bırakıp gitmek, dönmemek asla olmaz. Döneceğiz ve sıcak yuvamıza, evlerimize de gireceğiz. Artçıların verdiği korku inkar edilemez. Evlere dönmeyi de geciktiriyor bence bu korku. Ama nereye kadar bugün yarın değilse de bir gün mutlaka döneceğiz evlerimize. Dönmek zorundayız. Tamam ülkemiz bir deprem ülkesi bunu da kesinlikle unutmayalım.. Hayat bize büyük bir ders verdi. Gerekli tedbirleri alalım. Unutmayalım hatta deprem gerçeğini de her platformda hatırlatalım, haykıralım.

Yazının Devamını Oku

Ders alacak mıyız?

25 Şubat 2023
6 Şubat'ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli, daha sonra Hatay depremleri Adana da dahil 10 ili etkilerken tüm Türkiye'yi de derinden sarstı.

Çok şiddetli olan bu depremlerle meydana gelen can ve mal kaybı yürekleri dağladı, tüm ülke kan ağladı. Şimdi bu illeri yeniden inşa etme, acıları, yaraları sarma zamanı geldi. Acı unutulmayacak kadar derin olsa da yine hayat devam edecek. İşte bu noktada başta Devletimize, ilgili kurum ve kuruluşlara büyük görev düşüyor. Bu depremlerden çıkaracağımız dersler vardır. Tüm kesimler bundan sonra daha dikkatli hareket etmelidir.

ASRIN FELAKETİ

Depremler sonrası tüm milletimiz tek yumruk olmuş, maddi-manevi her alanda hemen yardıma koşmuştur. Yurt içinde ve yurt dışından gelen tüm arama kurtarma ekipleri gece -gündüz durmaksızın enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışırken, diğer taraftan maddi- manevi yardımlarla yaraları sarmaya çalışanlara minnet borçluyuz.

KAYIPLAR, YASLAR

Yazının Devamını Oku

Yön levhası neden yok? Stada ulaşmak çok zor

16 Şubat 2023
Adana Demirspor-Fenerbahçe karşılaşması iyisi ile kötüsü ile geldi geçti. Bu maç bitti de benim dikkatimi çeken bir konuya değinmeden edemeyeceğim. Sayın yetkililer böyle bir stad Adanamıza yapıldı. İyi güzel de buraya ulaşmak gerçekten çok zor... Yollar yetersiz, Stadı gösterecek hiçbir yön levhası yok...

Adana’da oynanan ve 30 bine yakın seyircinin izlediği Adana Demirspor-Fenerbahçe Süper Lig karşılaşması iyisi ile kötüsü ile tartışmalı pozisyonlarıyla geldi geçti. Mavi Lacivertliler galibiyeti kaçıran taraf oldu. Bu stat açıldı açılalı böyle bir maça ilk kez sahne oldu. Açılan pankartlar, taraftarların yaptığı koreografiler, tezahüratlar ve maç boyu verilen destek görülmeye değerdi. Ülkemizin en büyük taraftar grubu ‘Mavi Şimşekler’ de tribünlerde yerlerini aldı. Günler öncesinden hazırlık yaparak pankartlar hazırladılar. En beğendiğim pankart ise “SİZİN HİKAYENİZ BİZ GELENE KADARDI” oldu. Mavi Şimşekler sahasında yenilmezlik serisini de sürdürdü bu maçta. Ligin zirvesinde yer alan Adana Demirspor’un ilk 4 içerisinde yer alarak Avrupa hedefinden uzaklaşmaması da maç sonu sevindirdi.

YETKİLİLER GÖREVE

Bu maç bitti de benim dikkatimi çeken bir konuya değinmeden edemeyeceğim. Tüm yetkililere sesleniyorum bu konuyu çözmeleri için. Nedir bu şudur; Sayın yetkililer böyle bir güzel stat Adana’mıza yapıldı. İyi güzel de buraya ulaşmak gerçekten çok zor. Ne bir metro var, ne bir raylı sistem, ne alternatif yollar, ne de dolmuştu otobüstü hiç biri yok. Çok iyi hatırlıyorum şehir içerisinde bulunan eski stadımız 5 Ocak stadına gitmek için Küçüksaatten dolmuşlar kalkardı. ‘Maça maça’ diye bağırılır maça götürülürdü. Şimdi ise bu yok.

LEVHA SORUNU

Bir başka konuya da dikkat çekmek istiyorum sayın yetkililer stada ulaşım zor olduğu için binlerce kişi saatler öncesi yollara düşüyor. Son maçta gördüğümüz gibi. Sıkıntı neydi biliyor musunuz. Maça civar illerden ilçelerden, köylerden gelen binlerce kişiyi yönlendirecek hiçbir ‘YÖN LEVHASI’ yok. Sayın yetkililer çok mu zor stada gidişi gösteren bu levhaları yerleştirmek? Görüştüğüm bir çok seyirci bunu istiyor. Yetkililerin bu konuyu kısa zamanda çözeceğine de tüm kalbimle inanıyorum.

Not: Yazı, 5 Şubat günü yazılmıştır

Yazının Devamını Oku

Forvetsiz de olsa 3 puan

28 Ocak 2023
Süper Ligin 21. Haftasında Sivasspor’un sahasının bakımda olması nedeniyle Malatya’da oynanan karşılaşmada gülen ekip Adana Demirspor oldu.

Güçlü bir orta sahanın yanı sıra forvetsiz maça çıkan Mavi Lacivertliler sahadan 3 puanla ayrılmasını bildi. Geçen hafta takımda yer bulamayan Akintola hocası Montella’ya nazire yaparcasına muhteşem oyununu golle süsleyerek “Ben bu takımda direkt oynarım” mesajı verdi adeta. Yeni transfer Mert Çetin ilk 11’de yer aldı. Maç boyunca defansta Semih Güler’le üstün bir oyun sergileyen Mert Çetin’in, kaleci Ertaç’ın kurtarışları, N’diaye’nin, Akintola’nın güzel oyunu da galibiyette önemli rol oynadı

GENELDE ÜSTÜN TARAFTI

İlk yarısı Adana Demirspor’un, ikinci yarı ise Sivas’ın üstünlüğü ile geçen maçın ilk golü 41. dakikada Emre Akbaba’dan geldi. Bu dakikada orta sahada topla buluşan N’diaye kendisine yapılan faule rağmen hakemin avantaja bıraktığı pozisyonda soldan iyi taşıdı topu. Ceza alanı çizgisi üzerinde topla buluşan Emre Akbaba takımını öne geçiren golü kaydetti: 0-1. İkinci yarıya da hızlı başlayan Mavi Şimşekler, kısa ve derin paslarla kapanan Sivas defansını aşmaya çalıştı. 56. dakikada köşe vuruşundan gelen topa iyi yükselen N’diaye, Akintola’ya indirdi topu. Akintola da iyi bir vuruşla farkı ikiye çıkardı: 0-2. 63. dakikada bu kez duran toptan gol yiyen taraf Adana Demirspor oldu. Tüm defans seyretti golü: 1-2.

PAS HATALARI

Özellikle maçın ilk yarısında Akintola, Onyekuru, Emre Akbaba, Stambouli iyi bir oyun ortaya koydu. İlk yarı 1-0 bitti ama daha farklı bitebilirdi. Ancak maçta yaşanan pas hataları, zaman zaman becerisizlik farkın artmasını önledi. Karşılaşmanın son dakikaları ise nefes kesti. Önce Demirspor kalesi karıştı, oluşan karambolde Semih kaleden uzaklaştırdı. Sonra Akintola orta sahadan kaleye sokuldu N’diaye’ye al da at dedi bu futbolcu topu üstten avuta attı. Maç da sona erdi.

MONTELLA FORMSUZ

Malatya’da oynanan ve muhteşem taraftarın yalnız bırakmadığı zorlu Sivas maçında görülen o ki İtalyan Teknik Direktör Montella eski formundan uzak. Neden mi? Çünkü geçen hafta yanlış kadro çıkardı. Berk Yıldız’ı oynattı bu futbolcu ile kulüple ilişiği kesildi. Bu hafta da sahada dolaşan hiçbir varlık göstermeyen bazı oyuncuları oyunda tuttu, yine forvetsiz oynadı. Bu taktik bence değişmeli artık. Rakipler bunu çözdü ve önlemleri alıyor. Takımın içinde forvet oynayacak futbolcunun olduğunu, bunu da ortaya çıkarmanın Montella’nın görevi olduğunu, bu oyuncuyu bulması, mental olarak, fiziksel olarak hazırlaması ve oynatması gerektiğini düşünüyorum... Geçtiğimiz maçlara oranla Sivas karşısında 11 şut yüzdesi de çok düşük kaldı. Sonuçta Mavi Şimşekler puanını 37’ye çıkardı ve zirvedeki yerini korudu. Ne diyelim forvetsiz de olsa galibiyet güzel oldu.

Yazının Devamını Oku

Acil forvet şart

21 Ocak 2023
Adana Demirspor, önceki maçlarda ve son Giresun karşılaşmasında bulduğu sayısız gol pozisyonlarını değerlendiremedi. Takımın forvet ihtiyacı aşikâr. Başkan Sancak’ın da gerekeni yapacağından eminim.

Adana Demirspor, Giresun maçında rakamlar tek taraflı bir oyunu gösterse de ev sahibinin toplamda 110 dakika süren ve 92 dakikasını bir kişi eksik oynayan rakibi karşısında bulduğu karambol golü ile puanı kurtarması bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Şu çok açık ki Mavi Lacivertli ekibe hali hazırda ara transfer dönemi de yaşanıyorken acilen forvet transferi takviyesi yapılmalı. Başkan Sancak da eminim bu açığı görmüştür ve gerekeni yapacaktır.

Yediği golden sonra tek kale oynadı

İkinci yarının ilk maçına çok hızlı başladı Mavi Şimşekler, özellikle 13. dakikada VAR’ın devreye girdiği hakemin de onayladığı penaltı golünden sonra öylesine bir oyun oynadı ki maçı izleyen taraflı tarafsız herkes her an gol beklentisi içindeydi. Ne yazık ki bu beklenti maçın uzatma dakikalarına kadar sürdü. Üst üste ataklar, harika organizeler, hücum, pres her şey vardı görünürde ama gol yoktu.

TAKIM OYUNU EKSİKTİ

Maçta en büyük eksiklik bana göre oyunu kanatlara taşıyamamak oldu. Özellikle soldan hemen hemen hiçbir orta gelmedi. Sağda da Yusuf Sarı saman alevi gibi bir var bir yok. Aldığı en küçük darbede bile kendini yere atmasının hiç gereği yoktu, kendi hızını da performansını da düşürdü bu hareketler. Ayrıca her kaptırdığı toplar da kalesinde tehlikeli oldu, Allah’tan kaleci Ertaç vardı. Kırmızı kart görerek takımını da eksik bıraktı. Onyekuru’nun olmadığı maçta, Belhanda’nın Emre Akbaba’nın cılız cılız atakları tabela değiştirmeye yetmedi. Mavi Şimşekler kapanan Giresun’u devamlı göbekten delmeye çalıştı, kanatları kullanmayıp rakibin direncini artırdı.

ERTAÇ, KALECİDEN FAZLASI

Yüzde 75 ile topla oynayan toplamda 31 şut çeken sadece 6 isabet sağlayan ve şut çekmede rekor kıran Demirspor, 17 korner de atmasına rağmen son sözü bir türlü söyleyemedi. Bu da daha önce belirttiğim gibi forvet olmamasından kaynaklandı. Ahlarla vahlarla kapanan ilk yarı sonrası ikinci yarıya da hızlı başlayan taraf yine ev sahibiydi. Emre Akbaba’nın direkten dönen topu bence maçın kırılma noktası idi. Gol ararken önemli kontrataklar da yiyen Mavi Şimşekler ikinci golü kalesinde görmediyse bunun baş mimarı kaleci Ertaç’tı. Ertaç rakip hücumlarında bir kaleciden fazlasını sahaya yansıttı, bir kesici, oyun kurucu gibi ek görevleri de üstlendi. Bazen stoper, bazen libero oldu, takımını ayakta tuttu. Tecrübeli eldiven bu sezon ligin ilk 5 başarılı kalecisinden biri. Başarılı bir sezon geçiriyor.

KARAMBOL GOLÜ

Yazının Devamını Oku

Ne maçtı ama...

15 Ocak 2023
Haftanın en kritik maçlarından biri Adana’da Demirspor ile Ankaragücü arasında oynandı.

Nefesleri kesen maçta gülen taraf Mavi Şimşekler oldu. Bu maçın galibiyetle kapatılmasında en önemli etken kaleci Ertaç’ın muhteşem kurtarışları oldu.

Kıran kırana maça çok hızlı başladı. Mavi Lacivertliler. Önde baskı, yüksek tempo, organize ve üst üste ataklar ilk saniyeden son bitiş düdüğüne kadar bolca aksiyon vardı. Belhanda yoktu, Samet yoktu, Onyekuru sakatlanıp çıkmıştı ama Şimşek vardı muhteşem taraftarı ile. Ağlara giden toplar var ancak gol yoktu ilk yarıda.

Maçın ikinci yarısına çok hızlı ve golle başlayan taraf Adana Demirspor’du. Önce Yusuf Sarı çıktı sahneye: 1-0. Rakip eşitliği yakalasa da Mavi Şimşeklerin hızı düşmedi. Emre Akbaba takımını yeniden öne geçirdi: 2-1. 78’de bu kez yılların eskitemediği kaptan Gökhan İnler vardı aksiyonda. Aldığı topla ceza alanına girdi, öyle soğukkanlı öyle usta bir vuruş yaptı ki klasına yakıştı, durum da 3-1 oldu. Temposu yüksek, müthiş gollerin olduğu maçta, harika kurtarışlara imza atan bir kaleci Ertaç vardı.

Mavi Lacivertli taraftarlar maç boyunca susmadı tribünlerde 12. Adam görevini sonuna kadar yerine getirdi. Süper bir maçta Mavi Şimşekler geçen haftanın yenilgisini de unutturdu. Ve 3 puanı hanesine yazdırdı. Mavi lacivertliler tribünleri ile maç sonu bütünleşti ve galibiyetin keyfini çıkardılar.

Yazının Devamını Oku

Demirspor'dan 'zirveye koşu'

7 Ocak 2023
5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü.

Bu anlamlı günde Adana Demirspor, İstanbulspor’u konuk etti ve gole boğdu. Yıllar önce izlediğim ve kısa bir süre önce kaybettiğimiz Dünya futbolunun efsane ve unutulmaz isimlerden olan Brezilyalı oyuncu Pele’nin de rol aldığı ‘Zafere Kaçış’ filmini izlerken ayrı bir duygu yaşamıştım. Adana’nın kurtuluş gününde izlediğim Adana Demirspor da bana bu filmi hatırlattı. Gerçekten ‘Zafere Kaçış’ gibi adeta ‘Zirveye Koşu’ formatındaydı. Baştan sona heyecan, zevk, organize atak, yetenekli oyuncuların şovu, yağmur gibi goller vardı maçta. Sonuç Mavi Lacivertliler puanını 30’a çıkarttı, haftanın en golcü takımı oldu, zirveden kopmadı ve iddiasını sürdürdü.

TAKIM OYUNU

Yense de yenilse de Adana Demirspor’un oynadığı göze hoş gelen keyif veren oyununun mimarı hiç şüphesiz teknik direktör Montella. Girenler çıkanlar takım oyununu başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Belhanda, Onyekuru, N’diaye, Gökhan Töre, Ertaç’ın oynadığı oyunu gözardı etmeden İstanbul karşısında gol atan Yusuf Sarı’yı (Oyundan alınınca saha kenarında Montella’nın sarılması ve kucaklaması takımdaki birlikteliği ortaya koydu) Gökhan Töre’yi yeniden kazanmak isteyen Mavi Şimşekler ve Montella hedefe adım adım gidiyor bence.

MİLİMETRİK PASLAR

Yazının Devamını Oku