Erdal Fernergiz

İyi ki ara var…

13 Kasım 2022
Oynadığı son 6 lig maçında bir galibiyet 5 beraberlik alarak eski günlerini aratan Adana Demirspor’a Dünya Kupası arası eski ritmini bulmak, ivmeyi kazanmak için gerçekten çok iyi gelecek.

Çünkü Mavi Lacivertliler oynadığı oyunla, uyumla eski günlerinden uzaklaştı. Bu ara yeniden takım olmayı, birlikteliği, takımdaşlığı kazandıracak görüşündeyim. Beklentimiz de bu yönde…

YIKILMADI

Adana Demirspor Alanya deplasmanına galibiyet parolasıyla çıktı. Ancak şartlar o kadar aleyhte işledi ki bütün planlar alt üst oldu. İlk dakikalarda oyunu Alanya yarı alanına yıkarak sağlı sollu ataklar geliştirdi Mavi Şimşekler. Üst üste kazanılar kornerler tehlike yaratsa da golü getirmedi. Yüksek tempoda rakibin üstüne giden Şimşek şanssızlıklar yaşamaya başladı. Savunma oyuncusu Rakitsky sakatlanarak yerini Semih’e bıraktı, Belhanda bir gol buldu ancak ofsayt olduğu için geçerli sayılmadı. İlk yarının sonlarında Belhanda rakibine dirsek atarak kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Bu seviyedeki bir oyuncunun tahriklere gelmeyip acemice bir hareketle takımını 10 kişi bırakmamalıydı. İşte bu dakikadan sonra Montella’nın bütün planları da suya düştü, takım yıkılmadı ama rölantide oynamaya başladı mecburen eksik kalınca. 10 kişi kalınca rakibin tehlikeli ataklarına kalesini gole kapatan muhteşem kurtarışlara imza atan kaleci Ertaç’ı da kutlamak gerek.

BELHANDA’DAN KURTULUNMALI

Takımın en üst düzeyde oyuncularından biri olan Belhanda, zaman zaman bir kurtarıcı oluyor, zaman zaman da yokları oynuyor. Yani bir var bir yok. Maç seçen, istediği zaman oynayan bir futbolcu görüntüsü veriyor. Takımdaşlığa zarar veriyor. Arkadaşlarını da zorda bırakıyor. Kalitesini yansıtması veya elden çıkarılması lazım diye düşünüyorum. Çünkü Mavi Lacivertlilere tüm enerjisini verecek, ekibi için gayret edecek oyunculara ihtiyaç var. Birilerinin keyfine göre oynaması beklenmemeli.

Alanya ile deplasmanda berabere kalarak sahadan bir puanla ayrılan Adana Demirspor, iyi mücadele etti, önemli bir puan da aldı Dünya Kupası arası öncesi. Şimdi 40 gün ara var, bu arayı iyi değerlendirip eski havayı yakalamak lazım. Kupada da yoluna devam etmek isteyen Mavi Lacivertliler, Aralık sonunda Çaykur Rizespor’la oynayacağı maça da iyi hazırlanmalı.

Yazının Devamını Oku

Demirspor’a erken uyarı

1 Kasım 2022
Adana Demirspor, zirve yarışından kopmamak için gittiği Kayseri deplasmanında 2-0 öne geçmesine rağmen skoru koruyamadı ve maçtan bir puanla ayrıldı.

Puan cetvelinde ikinciliğini korudu Mavi Lacivertliler ancak bu maçtan da ders çıkarması gerekiyor. Çünkü iki haftada alınan beraberlikler, oynanan oyun eski günleri aratır oldu. Biraz rehavete girdi sanki takım. Bunun da acilen düzeltilmesi, oyuncuların dikkatlerinin çekilmesi lazım bence. Dost acı söyler misali…

POZİSYONLAR CÖMERTÇE HARCANDI

Mavi Şimşekler Kayseri deplasmanında maça fırtına gibi harika başladı. Önce N’diaye sonra Onyekuru farkı ikiye çıkarttı. Tempo, mücadele gücü yüksek, baskılı oyun ilk dakikalarda golü de getirdi. Üstünlüğü eline geçiren Adana ekibi sağlı sollu, ortadan bir çok pozisyon buldu, ne yazık ki Onyekuru, Belhanda, Ndiaye gibi usta ayaklar cömertçe harcadı bu pozisyonları. Skoru daha da artıramadı Mavi Lacivertliler. Orta alandan başlayan ataklarda defansın arkasına öylesine güzel toplar atıldı ki 8 şuttan ancak biri gol oldu. N’diaye, Belhanda verkaçında Belhanda’nın asistinde N’diaye ekibini öne geçirdi.

PENALTI İPTAL

Mavi Şimşeklerin kazandığı penaltı iptal edildi. Onyekuru ceza sahasında kalecinin müdahalesi sonrasında yerde kaldı, hakem penalltı noktasını gösterdi. Sonrasında VAR devreye girdi, inceleme sonrası penaltı iptal edildi. Oysa kaleci, Onyekuru’nun ayaklarını yerden kesmişti. Saçma sapan bir karar… İlk yarı atılan tek gol, kaçan pozisyonlarla sona erdi.

ERTAÇ YENİLGİYİ ÖNLEDİ

Adana Demirspor ikinci yarıya da topa sahip olarak etkili, hızlı başladı. Onyekuru, N’diaye yine tehlikeli ataklar geliştirdi. Semih’in defanstan uzun pasında Kayseri savunmasının hatasını affetmeyen Onyekuru fileleri havalandırarak farkı ikiye çıkarttı. İşte ne olduysa bu gol dakikasından sonra oldu. Kazandık havasına giren Mavi Lacivertliler attığı golden hemen 2 dakika sonra filelerinde topu gördü. 82’de de rakip eşitliği yakaladı. Uzatma dakikalarında da kaleci Ertaç çok tehlikeli bir pozisyonda gole izin vermedi ve ekibinin bir puan almasında önemli bir rol oynadı.

DEFANS SOS VERİYOR

Yazının Devamını Oku

Kaliteli futbol zirve yaptı

25 Ekim 2022
Adana Demirspor, Konya karşısında belki galip gelemedi ama çok savaştı, çok da iyi oynadı, oynanan oyun zirve yaptı. Süper Lig’in neden üst sıralarında olduğunu, zaman zaman da zirvenin sahibi olduğunu, Avrupa seviyesinde müthiş bir mücadele örneği ile gösterdi.

Rakibinden her konuda üstün olan bir oyun oynayan Mavi Şimşekler taraflı tarafsız her kesimden alkış aldı. Mavi Lacivertliler maçın her bölümünde özgüvenli bir şekilde galip gelmek için ellerinden gelen gayreti gösterdi. Adeta gol kaçırma yarışında olan usta isimler heyecanlı, canlı, zevk veren müthiş maçı 3 puanla süsleyemedi.

TEMPOLU, KEYİFLİ

Adana Demirspor müthiş taraftar desteğiyle başladı maça. Daha ilk dakikalarda bu maçın ne kadar istediğini gösterdi. İtalyan hocanın bu sezon oynattığı 4+6 sistemiyle çıktı Mavi Şimşekler sahaya. Sağlı sollu atak üstüne ataklar yapıyor, gol arıyordu. Kimse golcü yok, santrafor yok demesin. Defansın dışında hatta zaman zaman Samet de dahil olmak üzere orta sahada oynayan Onyekuru, Ndiaye, Belhanda, Akintola, Rodrigues, Emre Akbaba, Stambouli hep gol aradı.

Bir gol buldular ancak oynadıkları oyunla gözlerin pasını da sildiler. Gol yememek için defans kurgusuyla maça çıkan rakibin cılız atakları da başta kaleci Ertaç olmak üzere Rodrigues, Samet, Svensson’da eriyip gitti. Bir an dalgınlık gol yedirdi ama diğer zamanlarda mükemmeldi savunma da.

Yazının Devamını Oku

Şimşek’te hayaller de hedef de büyüyor…

18 Ekim 2022
Süper Ligi kasıp kavuran Adana Demirspor’da bu sezon beklentiler her hafta daha da yükseliyor.

Son oynanan Kasımpaşa maçı bize gösterdi ki bu takım zirveyi sonuna kadar kovalayacak ve üst sıralarda yer alarak Avrupa hayalini de yakalayacak. Mavi Lacivertliler lider geldiği İstanbul’dan son haftaların formda takımı Kasımpaşa’yı farklı mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Oynadığı oyun da taraflı tarafsız her kesimden alkış aldı.

ETKİLİ VE BASKILI OYUN

Mavi Şimşekler maça durgun başladı, dakikalar ilerledikçe gerçek ritmini buldu ve oyun üstünlüğünü eline geçirdi. Dinamik, fizik gücü, teknik kapasitesi yüksek, performansı kondisyonu iyi oyunculardan kurulu bir ekip haline geldi Mavi Şimşekler. İtalyan hoca Vincenzo Montella bu sezon değişik bir sistemle oynatıyor ekibini. Kasımpaşa maçına da forvetsiz rakibe baskı yapan 4-6 şiir gibi oynadı. İtalyan hocayı buna iten de kadrosunda bulunan Belhanda, Onyekuru, N’diaye, Akintola, Emre gibi usta isimlerden kaynaklanıyor. Bu isimler her ne kadar orta saha oyuncuları gibi görünseler de hızlı, istekli, sistemli, akıllı, teknik kapasitesi yüksek dripling yapabilen gole yakın oynuyorlar. Onun içindir ki forvet veya santrafor gerek görülmüyor. Görevlerini de iyi yaptıkları sürece bu taktik devam edecek görünüyor. Bence de bir sakıncası yok bu sistemin. Galip her zaman haklıdır Montella da haklıdır…

YAĞMUR ADAM

Kasımpaşa maçı sürekli yağış altında oynandı. Goller de yağmur gibi yağdı. Maçın yıldızı da ‘Yağmur Adam’ Belhanda oldu. Klasının hiçbir zaman tartışılmadığı bir oyuncu olan Belhanda’ya zaman zaman yapılan eleştirilerden biri kalitesini sahaya yansıtmaması idi. Belhanda tüm olumsuz düşünceleri sildi Kasımpaşa karşısında. Usta oyuncu attığı golle, asistleri ile maçın yıldızı oldu. Maç boyunca en kritik anlarda sahneye çıkan ve takımı maestro gibi yöneten Belhanda beklentilere cevap verdi, galibiyetin mimarı oldu. Galibiyette kaleci Ertaç’ın da katkısını es geçmemek gerek. En kritik zamanlarda rakibe gol şansı vermedi, attığı topla da son golün hazırlayıcısı da oldu. Diğer oyuncular da verilen görevi yerine getirdi sahadan 3 puanla ayrılmaya katkı koydu.

DOĞRU PLANLAMA

Süper Lig’in en güçlü takımlarından biri olan Adana Demirspor’un başarısındaki en büyük etken Başkan Murat Sancak, yönetim, teknik direktör Montella, doğru planlama, doğru kadrodur. Bu doğrular da çoğalınca hayaller de hedef de büyüyor kendiliğinden. Kasımpaşa ve diğer deplasmanlarda da takımı yalnız bırakmayan Ülkemizin en iyi taraftar grubuna sahip Mavi Şimşekler oynadığı oyunla tat veren, oturmuş kaliteli bir takım. Bu sezon beklentiler yüksek HAYDİ ŞİMŞEK…

Yazının Devamını Oku

Aşıyoruz surları, yıkıyoruz saltanatı

3 Ekim 2022
ADANA Demirspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın bana göre en güzel tarafı Mavi Lacivertli taraftarların hazırladığı ve açtığı ‘Aşıyoruz surları, yıkıyoruz saltanatı’ koreografisiydi.

Çoğu kentlerde seyircisiz veya çok az sayıda seyirci ile oynanan maçlar düşünüldüğünde dolu tribünleriyle, muhteşem taraftarıyla şahane bir atmosfer vardı, sahada ise bu coşku yoktu. Oysa lig lideri ile takipçisinin oynayacağı maç öncesi beklenti büyüktü. Yüksek tempo, kaliteli ve heyecanlı futbol bekleyenler ne ilk yarıda ne de ikinci yarıda aradıklarını bulamadı. Maçın genelinde rakipler hemen hemen birbirlerine üstünlük kuramadı, az da olsa yakaladıkları pozisyonlarda golü bulamayınca karşılaşma da başladığı gibi golsüz sona erdi. Mavi Lacivertliler tüm olumsuzluklara, yaklaşık 35 dakika 10 kişi kalmasına, iyi bir oyun oynayamamalarına rağmen yenilmedi ve aldıkları bir puana sevindi.

TEMPO YÜKSELMEDİ

Milli maç arası öncesi önde bir ekip görünümünde olan Adana Demirspor, ara sonrası Galatasaray karşısında bu görüntüden bir hayli uzak kaldı. Oynadığı oyun beklentileri karşılamadı, ancak aldığı puan da iyi oldu.
Mavi Lacivertli ekip İtalyan hocası, ligin başarılı teknik direktörlerinden Montella’nın son zamanlarda oynattığı 4-6-0 taktiği ile oynadı maçın büyük bir bölümünü. Defanstan pasla çıkıp atak başlatan Mavi Şimşekler zaman zaman topu kaptırınca sıkıntılı anlar yaşadı kalesinde. Ertaç gole izin vermedi ama bu taktik sürdü oyunun büyük bölümünde. Onyekuru yakaladığı pozisyonlarda Muslera’ya takıldı. Her iki ekip de özellikle ilk yarıda tempoyu yükseltemeyince ortaya da cılız, sönük, tatsız tuzsuz ve golsüz bir oyun çıktı. 64’te kaptanlık pazu bantını koluna takan Stambouli’nin ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışı kalmasının ardından rakip biraz daha önde basmaya başladı, tüm takım iyi bir savunma örneği göstererek Galatasaray’a gol şansı vermedi. Maçta mücadele vardı, heyecan vardı gol yoktu.

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor bir başka bu sezon…

18 Eylül 2022
Süper Lig’de Adana Demirspor fırtınası esmeye devam ediyor. Oynadığı 7 maçın 5’ini kazanan, birinde berabere kalan ve birinde de kaybeden Mavi Lacivertlilerde beklenen oldu ve zirveye oturdu.

Görünen köy misali bu sonuç göz göre göre, oynanan oyunla üst üste kazanılan puanlarla geldi. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Mavi Şimşek bu sezon bir başka olacak, zirvede olacak çünkü Başkan Murat Sancak, yönetimi, İtalyan hoca ligin en başarılı teknik direktörleri arasında olan Montella ve ekibi, Yıldızlar topluluğu tüm futbolcuların be sezon hedefi büyük. Bunu da ilk 7 haftada fazlasıyla gösterdiler spor camiasına… Taraflı tarafsız herkes de benimle aynı kanıda bu Adana Demirspor bir başka bu sezon…

ZOR MAÇ KOLAY OLDU

Antalyaspor karşılaşmasının zor geçeceği bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Rakibin hataları, kırmızı kartla eksik kalmaları maçı kolaylaştırdı. Her şey Adana Demirspor lehine işledi. Maça hızlı ve presle başladı Mavi Şimşek. Yaptığı baskı sonucu ligin en erken golüne Belhanda imza attı. Belhanda sezona çok iyi girdi. Bir başka oynuyor. İşin aslı ne deseniz şu apaçık ortada. Yönetilmesi zor yıldız oyuncular Belhanda, Onyekuru, N’diaye, Emre Akbaba gibi Adana’da bir başka oynuyor. (Dünyanın en yönetilmesi zor oyunculardan olan ve giden Balotelli de dahil) Bunda Başkan Murat Sancak başta olmak üzere takımda yaratılan arkadaşlık, takımdaşlık, maddi sorunsuzluk, iyi bir hoca ve ekibi, personel devreye giriyor. Mutlu, mesut huzurlu bir ortam başarıyı da getiriyor. Tüm paydaşları kutlamak lazım böyle bir ortamı sağladıkları için.

REHAVET OLMAMALI

Antalya karşısında gördüğüm bir eksik noktayı da söylemeden geçmeyeceğim. İlk dakika içinde gol yiyen rakip akabinde 10 kişi kaldıktan sonra Mavi Lacivertliler oyundan düştü. 10 kişi kalan rakibin üzerine gitmek yerine geri çekildi, Antalya’nın toparlanmasına yol açtı. Ciddiyetsizlik, disiplinli oyun kaybolunca, rehavet gelince atak yemeye başladı. Gelişen bir kontratakta da 10 kişi kaldı takım. Sonra toparlandılar ve gerçek oyunlarına döndüler. % 68 – 32’ye döndü oyun. Onyekuru, Belhanda, Yusuf tehlikeli ataklar yaptı. Gökhan İnler maestro gibi çalıştı durdu. Rakitsky’nin kırmızı kart görerek 10 kişi kalmasından sonra Montella Emre Akbaba’yı dışarı alıp Semih’i oyuna sürdü. Saha içinde 4+6’ya döndü. Yine forvetsiz bir oyun tercih etti ta ki Gulbrandsen oyuna girene kadar.

GİRENLER KATKI VERDİ

Başarılı hoca Montella’nın yaptığı değişiklikler de çok yararlı oldu. 63’te oyuna giren Gulbrandsen 75’te, 80’de oyuna giren Assombalonga 84’te fileleri havalandırarak farklı galibiyete imza attılar. Gulbrandsen’in gol sonrası taklaları, Ertaç’ın uzattığı topu soldan diriplinglerle yıkılmadan filelerle buluşturan Assombalonga alkış aldı. Şu bir gerçek ki sahada bulunan, oyuna sonradan girenler kulübenin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bir alkış da yerinde yaptığı değişikliklerle İtalyan hoca Montella’ya. Bir alkışımız da tabi ki ülkemizin en renkli taraftar grubuna. Mavi Şimşekler bu maçta da takımlarını yalnız bırakmadı ve tribün desteği verdi. Her şey güzeldi, inanıyorum daha da güzel olacak.

Yazının Devamını Oku

İnancın zaferi

13 Eylül 2022
Erdal Fernergiz yazdı...

Adana Demirspor Trabzon’u devirerek muhteşem bir galibiyete imza attı. Son düdüğe kadar kazanmak isteyen galibiyete inanmış Mavi Şimşeklerin bu zaferi ayakta alkışlandı. Büyük sevinç yaşayıp oynadıkları futbolla da galibiyetin tesadüf olmadığını gösteren Mavi Lacivertlilerin hedefi bu sezon bir başka olacak. Trabzon galibiyetiyle ligde dördüncülüğe çıkan Mavi Lacivertliler söylemek için daha çok erken ama zirve yarışına da girmiş oldu.

NEFES KESEN MAÇ

Geçen yılın üzerine koyarak oynayan Yıldızlar Topluluğu Mavi Lacivertliler maç boyunca büyük bir performans ortaya koydu.

Maça hızlı başlayan taraftı Demirspor. Daha ilk dakikada Hakem KARAoğlan penaltıyı vermedi. Mavi Şimşek öylesine istekliydi ki hakem de hızını kesemedi, rakip defansı darmadağın etti, sürekli gol aradı. Teknik direktör Montella karşılaşmaya adeta forvetsiz başladı.  

4-6 taktiğini uygulayan Mavi Lacivertliler Onyekuru, Belhanda, Ndiaye, Stambouli, Yusuf Sarı ve yeni transfer Emre Akbaba ile hem orta sahayı ele geçirdi, hem de gol aradı. Bu güçlü orta saha rakip defansın arkasına iyi sarktı. Baskılı oyun kısa zamanda golü de getirdi. 10. dakikada Rodrigues, Roberto Carlos tarzı vuruşu ile muhteşem, jeneriklik, harika bir füze yolladı filelere. Oyuna iyi başlayan, attığı golle de büyük moral bulan Rodrigues’in sakatlanarak çıkması ise büyük talihsizlikti.

ORGANİZE İŞLER

Adana Demirspor Rakitskyi’nin müdahalede zaman hatası sonucu penaltıdan golü yedi.

İkinci yarıda da üstün olan taraftı Mavi Şimşek. Öyle bir golle öne geçti ki taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı.

Yazının Devamını Oku

Şimşek geç uyandı

5 Eylül 2022
Güney derbisinde karşı karşıya gelen iki komşu kent Atakaş Hatayspor ile Adana Demirspor birer puanla sahadan ayrıldı.

Rakibine göre daha iyi bir oyun ortaya koyan ev sahibi Bordo Beyazlılar ligdeki ilk puanını alırken, karşılaşmanın son dakikalarına kadar bir varlık gösteremeyen Mavi Lacivertliler ise uzatma dakikalarında bulduğu golle yenilgiden kurtuldu.
Hatay da kaçırdığı ilk galibiyete üzüldü.

ORTA SAHA PROBLEMLİ

Hatay karşısına orta sahada Belhanda, Onyekuru, Stambouli, Ndiaye gibi yetenekli ayakları ile başlayan Mavi Şimşekler, bu oyunculardan gerekli verimi alamadı.

Zaman zaman driplinglerle topu ileri taşıyan Onyekuru ile Ndiaye rakip savunmayı bir türlü aşamadı. İleri uçta görev yapan Assombalonga, Yusuf Sarı bal yapmayan arı misali sahada yokları oynadılar.

Takımın gol umudu olan Assombalonga acilen kendine gelmeli ve goller atmalı. Kaptanlık pazubandını takan Stambouli de geçen sezon yaşadığı sakatlıktan sonra bir türlü kendine gelemedi ve eski günlerini aratır oldu.

21. dakikada yenen golde defans uyudu golü de filelerde gördü.

KADROYU BOZDU

Yazının Devamını Oku