Engin Kratzer

Davis Kupası

13 Mart 2015
GeçEN hafta sonu Davis Kupası takımımız ilk defa eşleştiği Güney Afrika’yı Mersin’de çok zorlu bir mücadeleden sonra 3–2 yenerek önemli bir galibiyet elde etti. İlk gün Marsel İlhan, korta yansıttığı özgüven ve istikrarlı oyunuyla maçı rahat kazandı. Cem İlkel ise, rakibine 4 sette yenildi

İkinci gün Davis Kupası’nda kilit maç sayılan Cem ve Marsel’den kurulu çiftler maçını 5 sette kaybettik ve takım halinde 2-1 geriye düştük.

Bizim zaten yıllardan beri en büyük zaafımız iyi anlaşan ve sürekli beraber oynayan iki oyuncumuzun; yani çift takımımızın olmaması. Bu durumda bütün yük Cem ve Marsel’e bindi. Bizim çift maçlarını kazanmamız zaten şüpheli.

Farklı 2 tenisçiyi çift maçında korta sürerek, son gün tekleri oynayacak tenisçileri dinlendirmek ve olası sakatlıktan korumak doğru olanıdır.

MARSEL & CEM

Yazının Devamını Oku

Murray'nin mental çöküşü

2 Şubat 2015
NOVAK Djokovic ile Andy Murray arasındaki şampiyonluk maçı tam bir tenis ziyafeti ile başladı.

Birinci seti tie-break’den Djokovic, ikinci seti aynı skor ile Murray kazandı. İki set boyunca muhteşem tenis izledik.
3. setin başında Murray, Djokovic’in servisini kırarak 2–0’la çok önemli bir avantaj yakaladı. Üstüne Djokovic sendeledi, kısa bir süre toparlanamadı. Nedense Murray birden bu duruma sinirlendi.


Bilimsel Nole!


Ve kendi ekibinin oturduğu tribüne doğru “Djokovic bunu hep yapıyor beni oyundan soğutmak istiyor” tarzında sitem etti. Böylece Murray üstün giden oyununa odaklanacağına, mental acıdan kendisini dağıttı ve bir daha toparlanamadı.
Profesyonel teniste teknik, taktik, mental özeliklerin yansıra her gün daha büyük önem taşıyan unsur kondisyon. Tenisçiler, muhakkak bir fitness koçu ile anlaşıyorlar. Djokovic bunu en çarpıcı örneği. 5. kez Avustralya Açık şampiyonu olan Djokovic’in esnekliği, koordinasyonu, dayanıklılığı tamamen bilimsel çalışmaların eseridir.

Yazının Devamını Oku

Kusursuz karayel fırtınası

1 Şubat 2015
DÜNYANIN en iyi iki kadın tenisçisi yağmurdan dolayı çatısı kapalı olan Rod Laver Arena’da şampiyonluk için mücadele ettiler.

Adrenalin seviyesinin yüksek, mücadele dolu, oldukça kaliteli bir karşılaşma izledik.
Bir büyük final var ise ve bu finali Serena Williams oynuyor ise, bana göre şampiyonluk için kesinlikle favori aranmaz.
Karşısındaki isim kim olursa olsun yıllardır bu değişmeyen bir tenis kaderi oldu. Avustralya Açık için de durum değişmedi. Maria Sharapova’nın ne tenisi ne de sarf ettiği gücü bu durumu değiştirecek klasta değil. Nitekim son on bir mücadeleyi sadece bir set kaybederek Serena Williams kazanmayı başardı.


SERViSiYLE BiTiRDi


SERENA bir soğuk algınlığı ile çıktığı kortta ikinci sette zorlanmasına rağmen Avustralya’da altıncı ve kariyerindeki 19. Grand Slam şampiyonluğunu kazandı. Serena’ya bu üstünlüğü sağlayan birçok faktör var. Ama bunların başında erkekler ile eşit hızda attığı servisler geliyor. Nitekim bu maçta on sekizinci ace’ini maç sayısında attı.


Yazının Devamını Oku

Rus ruleti

30 Ocak 2015
KADINLAR tenisinde dünya sıralamasında ilk 20’de olan bir oyuncuyu ilk 100’de olan birinin yenmesi pek sürpriz sayılmıyor.

Bunun başlıca nedeni kadınların toplara çok sert vurabilmelerine rağmen vurdukları güç oranında kortta iyi ve süratli hareket edemiyor olmaları. Bu durumda gününde olan düşük sıralamadaki bir tenisçi, rahatlıkla favori birini yenebilmekte. Nitekim Avustralya Açık turnuvasının ilk turunda Ana Ivanovic dâhil sekiz seri başı kadın ilk turda elendi. Dünya 2 numara Maria Sharapova da elemelerden gelen Alexandra Panova’ya karşı üçüncü sette aleyhine olan iki maç sayısını ölümüne müdafaa etti ve adeta Rus ruleti gibi oynayıp ‘ölümden döndü.’ Sharapova’nın bu topları bir iki santim dışı sekse takribi 50 bin dolar ödül kazanacaktı. Şimdi ise Serena ile şampiyonluk maçına çıkacak. Kazanırsa 2.5, ikinci olur ise 1.150 milyon dolar kazanacak. Serena Williams uzun süre çöküşte olan Amerikan tenisini halen en iyi şekilde temsil ederken, bu turnuvada 3. turda 7 ABD’linin mücadele etmesi Amerika’nın tekrar eski günlerine dönebileceğinin bir göstergesi olabilir.

Yazının Devamını Oku

Kahve ve tenis

20 Ocak 2015
İki hafta boyunca gece yarılarından sabah saatlerine kadar uyanık kalabilmek için bol kahve içip Avustralya Open karşılaşmalarını izlemeye çalışacağız...

Rafael Nadal ilk turda Rus rakibi Mikhail Youzhny’yi rahat yendi. Maçı izlerken Nadal’ın ne kadar istekli ve pozitif enerji ile mücadele ettiği vücut dilinden belli oluyordu. Solak tenisçi Nadal uzun süre sağ el bileğindeki sakatlığından dolayı turnuva oynayamadı. Ancak bu dönemde daha çok fizik kondisyon yaparak korttaki çabukluğunu artırdı. Hatta Avustralya Open öncesi maç eksikliğini genelde katılmadığı çiftler kategorisinde oynayarak telafi etti. Şampiyon bile oldu.


GENÇ SÜRPRİZİ OLUR MU?


Erkeklerde genelde alıştığımız Djokovic, Federer,Nadal ve Murray arasında paylaşılan yarı final ve şampiyonluk maçları bu sefer yine Kei Nikoshiri, Milos Raonic, Grigor Dimitrov gibi genç oyuncuların araya girerek favorilerin yolunu keserler mi merak konusu. Örneğin Son Avustralya Open turnuvasını sekiz numaralı seri başı Stanislas Wawrinka sürpriz bir şekilde kazanmıştı.
Maria Sharapova korttaki sürati, dengeli hareketleri ve yüksek konsantrasyonu ile dünya sıralamasında birinci olan Serena Williams’ın tahtına adeta göz dikmiş gibi görünüyor.
Sydney turnuvasında şampiyon olan Petra Kvitova aynı performansı devam ettirir ise Serena Williams’ın 19ncu Grand Slam şampiyonluğunu kazanmasını engelleyebilir. Üçüncü seri başı Simona Halep finale çıkabilecek ayarda bir tenisçi. Wozniacki, Azarenka da favori raketleri eleyebilecek oyun gücüne sahip.

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet kızları...

5 Kasım 2014
EKİN Maden ana sponsorluğundaki 25 bin dolar para ödüllü uluslararası Cumhuriyet Kızları Tenis Turnuvası geçen hafta TED Kulübü kortlarında oynandı.

Turnuvaya katılan kadınların yaş ortalaması 23-25 arasında... Çoğu Grand Slam ön elemelerinde ve ana tablosunda oynamış tenisçiler... Oyun tempoları dünya standardında... Aralarında Gençler Grand Slami’nde teklerde final oynayan ve ileride ilk 10 tenisçiye girebilecek potansiyelde isimler var.

Fett’e yenildi ama...

BİZİM kadın tenisçilerimize gelince; 1 numaralı Türk kızımız Çağla Büyükakçay son anda kasığındaki ağrılarından dolayı çekildi. Pemra Özgen iyi gününde olmayıp, İtalyan rakibine yenildi. Bu sene Avustralya’da gençler kategorisinde çiftlerde şampiyon olup yıldızı parlayan İpek Soylu 1. turda Melis Sezer’i yendi.

İpek çeyrek finalde turnuvanın 1. seri başı olan dünya 103.’sü Rumen Alexandra Dulgheri’yi yenen Hırvat Jana Fett ile karşılaştı. İpek ilk seti almasına rağmen maçı kaybetti.

Büyük potansiyel

İPEK Soylu, TED kortlarında gösterdiği performans ile gelecekte dünya sıralamasında ilk 100’ün daha üst sıralarına girebilecek potansiyele sahip olduğunu gösterdi. İpek şimdiden bu seviyedeki oyun temposunu yakalamış. Korta yansıttığı özgüveni mükemmel. Kendisi öncelikle fiziksel anlamda güçlenip, sonra hızlanıp zamanla oyun temposunu değiştirmesini öğrendiğinde Grand Slam turnuvalarının ana tablosuna direkt girebilecek oyun gücüne sahip...

Yazının Devamını Oku

New York,Adana,İstanbul

12 Eylül 2014
SÜRPRİZLER, tarihi başarılar ve yarım asrı aşan etkinlik ile Amerika’dan Türkiye’ye tenis gündemimizde.

18 yaşındaki Adana doğumlu İpek Soylu kızımızın New York Amerika Açık Gençler Turnuvası’nda çiftler şampiyonu olması Türk tenisi için flaş bir olay. İpek bugün WTA Dünya Profesyonel Kadınlar sıralamasında ilk 300’de... Onun başarısı son yıllarda özelikle bayanlarımızın elde etmeye başladığı uluslararası kazanımların bir sonucudur.

Ancak Türk tenisi ulusal alanda iyi durumda değil. Bugünlerde Batman’da 18 yaş Türkiye Birinciliği oynanıyor. Sıkı durun, kızlardaki katılım sayısını açıklıyorum; toplam 8!.. Bu vahim durumda İpek’in yükü ve sorumluluğu daha da fazlalaşıyor. Çiftlerde kazandığı özgüven, doğru turnuva ve antrenman programı ile teklerde de üst sıralara çıkacağından eminim..

TED OPEN

Dile kolay, 66 yıldır düzenlenen ülkenin en köklü uluslararası etkinliği Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü’nde devam ediyor. American Express istikralı bir şekilde ana sponsorluğunu 6. yılda da devam ettiriyor. Bu turnuva yarım asrı aşan bu süreçte devletten bir kuruş destek almadı. AMEX İstanbul Challenger Uluslararası Erkeler Turnuvası’nda birçok ünlü tenisçi, isim yapacak tenisçi, ayrıca tenisi meslek edinmiş gerçek profesyonel zihniyette tenisçileri izleyebilirsiniz. Bu hafta sonu TED kulübünde sadece spor değil, eğlence de var. Pazar günü tekler finalinden hemen sonra Ferhat Göçer konser konser verecek.

US OPEN

2014 US OPEN dünya tenis tarihine ‘’Sürpriz final isimleri’’ ile geçecek. Hırvat Marin Cilic ve Japon Kei Nishikori’nin Federer, Djokovic ve Murray’nin olduğu bir Grand Slam’de finalist olacağını kimse tahmin etmemiştir. Henüz 20 yaş ortalarında olan iki tenisçinin farklı oyun tarzlarının yanında en önemli ortak özellikleri güçlü kişilikleri. İkisi de oynadıkları bu finalin tesadüf olmadığını, zirvede kalabilmek için her şeyin daha yeni başladığını ve daha çok çalışmaları gerektiğinin bilincindeler.

Yazının Devamını Oku

Ustalar çıraklara karşı

6 Eylül 2014
ABD Açık yarı finalinde 'usta' isimler Roger Federer ve Novak Djokovic, 'çırak' diyebileceğimiz Kei Nishikori ve Marin Cilic'e karşı mücadele edecek.

ABD Açık'ta tek erkekler yarı finaline yükselen isimler Roger Federer, Kei Nishikori, Novak Djokovic ve Marin Cilic oldu. Grand Slamlerdeki başarıları kıyasladığımızda Federer ve Djokovic’e Usta, Nishikori ve Cilic’e çırak diyebiliriz.

Final Four turunda dünyanın 1 numarası Novak Djokovic 24 yaşındaki Japon Kei Nishikori kariyerlerinde üçüncü kez karşılaşacak. İkisinin de birer galibiyeti var. Diğer ortak noktaları ise kortta son derece süratli ve dayanıklı olmaları. Djokovic’in etkili servis karşılama vuruşları, Grand Slam tecrübesi ve istikrarı onun finale çıkma şansını artırıyor. Nishikori’nin antrenörü eski Fransa Açık şampiyonu Michael Chang.

Chang Nishikori’ye bilhassa maç sırasında odaklanmayı ve sabırlı oynamayı öğretiyor. Bu karşılaşmada en çok oyuncuların ayakkabı tabanları yıpranacak gibi.

FEDERER ÖLÜP ÖLÜP DİRİLDİ

Yazının Devamını Oku