“GÖNÜL ZENGİNLİĞİ YARATTIK”

Bu haftaki röportaj konuğum Mersin, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan… Konumuz Mezitli Belediyesi’nin yapmış olduğu “Kadın Üretici Pazarı”

Haberin Devamı

“GÖNÜL ZENGİNLİĞİ YARATTIK”

Fotoğraf: Şahin YILDIRIM

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Mersin, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan… Konumuz Mezitli Belediyesi’nin yapmış olduğu “Kadın Üretici Pazarı”

Bu proje ile Çin’de ödül alıp, dünyaya örnek oldular… Hatta bazı ülkeler bu projeyi kendi belediyelerinde uygulamak istediklerini dile getirmişler. Mesela bir ülkenin belediyesi Mülteci kadınların yapması için başvurmuş…

Gururla anlattı Neşet Tarhan…

Bir sürü işler yapmışlar görev süresince ama en önceliği temizlik alanlar, çocuklar, gençler ve kadınlar…

Haberin Devamı

Mesela en çok gençleri anlamak istediğini vurguladı… Bunun için de inanılmaz çabası var. Yeni jenerasyonun okuduğu kitaplardan, izlediği filmlere kadar her şeyi yapmış, incelemiş…

Buyurun beraber devam edelim…

 

Adanalı olup da Mersin’de belediye başkanlığı yapmak öncelikle nasıl bir duygu?
Adana’nın, Mustafabeyli köyünde doğdum, yani bir köylü çocuğuyum. Ziraat Yüksek Mühendisiyim. İşletme Master’ı yaptım. 30 yaşıma gelmeden Bakan Danışmanlığı – Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. 12 Eylül 1980 koşulları sonucu Mersin Belediye Başkan Yardımcılığına başladım. Geçici olarak başladığım bu görevde 1980 yılında Mersinli eşim ile evlenince Mersin’de kaldım. Kaderde Mersin’de yaşamak varmış. 24 yıl Başkan Yardımcılığı, 5 yıl Belediye Başkanlığı nasip oldu. Bir Adanalı olarak emeğimle bu noktaya gelmekten mutluyum. Mezitli halkı bana çok şey verdi. Bu borcumu başkan olarak hizmetimle ödüyorum.

Üretici Kadın Pazarı projenizle bir yarışmaya katıldınız ve Mezitli Belediyesi olarak birinci seçildiniz. Ne düşünüyorsunuz?
Çin’den Dünyaya, Türkiye’yi, Mersin’i, Mezitliyi tanıtarak ve bu tanıtımı da bir ilçe belediyesi olarak ödülle taçlandırmak büyük mutluluk. Türkiye/Mersin/Mezitli dünyada hak ettiği saygınlığı görmeli. Ülke turizm ve ekonomisine katkı sunacağımıza inandığım bu tanıtım olgusunu çok önemli buluyorum.

Haberin Devamı

Projeyi başlatırken bu denli başarılı ve çok ses getireceğini biliyor muydunuz?
Evet... İnandığım ve başarılı olacağımıza inandığım bir projeydi. Belediye yöneticiliğim öncesi 9 yıl ‘’Kırsal Alanda Demokratik Halk Kooperatifçiliği ‘’alanında çalışmam ve bu konuda Master çalışmamın başarımda payı vardır.

Peki nedir bu proje, kısaca bahseder misiniz?
Kırsal alandaki üretici kadınların özne olduğu bir proje. Üretici de, tüketici de kazanıyor. Kırsal alandaki kadınlarla, kentteki kadınları buluşturduk. Tüketici daha ucuz, daha taze, daha organik ürüne kavuştu. Kadınlara özgüven geldi. Ekonomik ve sosyal yönden güçlendiler. Bu güçlülük sayısız etkenliği doğuracaktır. Şu anda 9 tane kadın üretici pazarımız var.

Haberin Devamı

Siz de bu pazara gidip alışveriş yapıyor musunuz?
Tabii ki! Bazen ben gidiyorum, bazen eşim gidiyor. Ben zaten zamanını belediye binasında geçiren biri değilim. Sürekli halka iç içeyim…

Belediyenize katkısı da yok… Neden bunu yaptınız?
Hiçbir şekilde ücret almıyoruz. Elektrik su giderlerini de Belediyemiz karşılıyor. Pazarların mescit, tuvalet, vb. her türlü gereksinimleri Belediyemizce karşılanıyor. Kadınların güçlü olması için, ev ekonomilerine katkı sağlamaları için… Kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri için. Kadınların 2. Sınıf insan gibi görülmemesi için. Daha üretken olsunlar, yönetimlerde daha çok söz hakkının olması bizim için daha önemli.

Haberin Devamı

Üretici kadınlardan yanınıza gelip hiç  ‘’Ben kazandığım para ile şunu yaptım…’’diye anlatıp, sizi bu süreçte etkileyen hikâyeler var mı?
Hayatımda ilk defa sıcak ekmek yeme olanağına kavuştum diyen, Çocuklarımı bu Pazar sayesinde okutuyorum, Sağlık sorunlarının pazardan sağladığı gelirle çözüldüğünü söyleyen, ev alan, araba alan, Artık arabamın kapısını kocama açtırıyorum diyen vb. birçok kadın var.

‘’Nüfusu küçük, fakat yüreği büyük kadınların şehri Mezitli’’

Kadın Üretici Pazarı bu başarı ile devam ederse yolu nerelere kadar uzanır?
Tarımsal üretim artışı sağlanırken, bu ürünlerin diğer şehirlerdeki dost belediye pazarlarında da satışını sağlamak istiyoruz. İnternet üzerinden kadınlarımızın evlerinden yurt içi ve yurt dışına doğrudan ürettiklerini pazarlamalarına fırsat yaratmak gelecek adımlardır.

Haberin Devamı

Peki diğer pazarcılardan tepki olmadı mı?
Olmaz mı oldu! İlk anda çok tepki oldu. Ama buna belediye yönetimimizle, belediye meclis üyelerimizle beraber pazarcılara izah ettik. Çünkü biz bunu yaparken Pazar sayısını ve pazarcı sayısını arttırmayacağız demiştik. 9 Üretici Kadın Pazarı’nın boyutu diğer pazarcıları rahatsız edecek boyutta değil. Onların da Pazar alanlarını iyileştirdik, onları da mutlu ettik.

Örnek teşkil etti mi?
Kanada’daki mülteci kadınlarına “Üretici Kadın pazarı”    yapmak istiyor. Birçok belediyeye örnek proje oldu. Ödül aldıktan sonra çok kıymetli jüri üyeleri vardı, hatta biri “Nüfusu küçük 190 binli bir ilçe ama Mezitli de yüreği büyük kadınları gördük” dediler.

Peki, kimler vardı yarışmada?
Çin’den 2 belediye vardı, İtalya, Newyork, Sydney, Türkiye’den sadece Mezitli Belediyesi’nden bir biz finalist olarak kaldık ki bizim dışımızda hiç ilçe belediyesi de kalmadı. Kadın Üretici Pazarı’mız sadece üretici pazarı olarak değil, biraz da sosyal proje anlamıyla diğer ulusların dikkatini.

Finale sanırım sizle beraber bir proje daha kalmış. O kısmı da anlatır mısınız?
Evet, Kosta Rika’nın projesi “Kadınların bisiklete binmesini özendirme” üzerineydi. “İki projeyi nasıl değerlendiriyorsunuz, ortak noktası nedir?” diye soru soruldu. Jüri üyesi hemen müdahale etti. “Bu iki proje mukayese edilemez” dedi.

Halk günlerinde önem verdiğiniz bir konuyu hep dile getiriyormuşsunuz. Bahseder misiniz?
Halk günlerini göreve geldiğimiz günden beri yapıyoruz. Çok da kalabalık oluyor… Herkes orada isteğini söylüyor, “Başkanı göremedim” diye bir şey yok. Gittiğimiz mahallenin muhtarı, o bölgenin okulunun yönetici ve mutlaka bir din adamı yanımızda oluyor. Din adamlarından tek şey istiyorum, toplumun temizliğine dair konuşmalarını istiyorum. Camiye giden insan benden çok müftüyü, caminin imamını dinler. Öğrenciler, öğretmenlerini daha çok dinler.

“Mezitli halkı gönül zengini”

Anladığım kadarıyla sizin için; temizlik, gençler ve kadınlar çok önemli…
Kesinlikle… Aslında daha çok da bunlar başlıca… Halkın güvenini belediye ve başkan alamazsa bir şey yapamaz. İlk yıl halkın güvenini almak için çalıştık… Baya bir yol kat ettik. O yüzden hep diyorum Mezitli Halkı zengin insan, gönül zengini…

Neler oldu?
Mezitli tarihinde hiçbir hayırsever belediye adına hiçbir yatırım yapmamışken, bizim dönemimizde hayırseverler yatırım yapmaya başladı. Demek ki insanlar güven duyarsa gönül zenginliği ile katkı sunabiliyor. Türkiye’nin en iyi anaokullarından birini yaptırdık. Bircan Tüfekçioğlu, emekli öğretmen yaptırdı, belediye olarak işletiyoruz. Yurtdışından gelen heyetler bile hayretle bizim sistemimize bakıyor… 2. Yılımızı Kadın yılı ilan ettik, kadın dostu olalım dedik.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Belediye olarak ‘’Kadın Dostu Belediye’’ olarak anılmak istiyorduk. Bunu gerçekleştirdik. Ülkemizde kadının adı olsun istedik. Kadınların ekonomik yönden güçlenmeleri, siyasi yönden de güçlenmelerini sağlayacaktır. Çin’deki ödül töreni sırasında ‘ Birleşmiş Milletler Temsilcisi şöyle diyordu; ‘’Nüfusu küçük, fakat yüreği büyük kadınların şehri Mezitli’’ Hayalim kırsal alandaki kadınlarımızın TBMM’de temsil edilmeleri ve sorunlarını doğrudan buradan haykırmalarıdır.

Yazarın Tüm Yazıları