İsmail Kartal'ı çok beğendim

Trabzonspor’un iyi gitmesindeki en önemli etken Fenerbahçe’nin kenar oyuncularının oyuna girememesiydi. Halilhodzic ve İsmail Kartal maça çok iyi çalışmışlar. Rakiplerini iyi analiz etmişler.

Haberin Devamı

SORU: İsmail Kartal ve Halilhodziç’in performansını nasıl buldunuz?
YANIT: Genel olarak iki antrenör de rakipleri hakkında iyi çalışmışlar. Hafta boyunca birbirlerini ezberlemişler. Tüm zaaflarını ve pozitif yanlarını analiz etmişler. İki antrenörde sahada doğruları yaptılar. Sahada ve kenarda oturan oyuncu grubu da iki takım adına doğru düzenlenmiş, doğru oyunculardı. Trabzonspor’un maçı istediği gibi götürmesinde en önemli etken Fenerbahçe’nin kenar oyuncuları Caner ve Gökhan’ın oyuna yeterince girememesiydi. Bu Trabzonspor’un başarısıydı, o bölgeyi çok iyi kapatıp tedbirlerini çok iyi almışlar. Trabzonspor Teknik Direktörü Halilhodzic ve İsmail Kartal maça çok iyi çalışmışlar. Rakiplerini her ayrıntısıyla iyi analiz etmişler.

MAÇ ÖNCESi: MAÇA RİZE’DE HAZIRLANMAK AVANTAJ...

Haberin Devamı

SORU - Sarı lacivertlilerin Rize’de kalması ve yaptığı 1 saatlik yolculuk bir dezavantaj yarattı mı?

YANIT: Bizim top oynadığımız dönemde de Rize’de kalıyorduk. O dönem farklı bir durum vardı. Trabzon’da kalınacak tek otel vardı ve şehrin tam merkezindeydi. Bu da bir sıkıntı yaratıyordu. Rize daha rahat oluyordu. Rize’de kalmak ise oyuncuların konsantrasyonunu bir derece daha yükseltir. Ama bir taraftan da “Neden çekiniyoruz” duygusunu da beraberinde getirebilir.

BAŞLAMA ANI: UYUM SORUNU HİSSEDİLİYORDU

SORU: Bir teknik adam gözüyle kadrolar elinize geçince ne düşündünüz?
YANIT: Trabzonspor büyük bir değişim gösterdi. 4 resmi maç yaptılar ve arka arkaya oynayan 11’leri yok. Bu açıdan maça dezavantajlı çıktılar.. Uyum sorunu yaşanacağı maç öncesi hissediliyordu. Peki avantajı ne olacaktı? Fenerbahçe son dönemlerde Trabzonspor’a karşı çok ciddi skor ve oyun üstünlüğü kurdu. Yeni kadro bu ruhsal ve nicel baskıyı hissetmeyecekti. Bu da Trabzonspor’un avantajıydı. Bunun yanı sıra yeni gelen oyuncular fiziksel açıdan geçen seneki Trabzonspor’a göre bir adım önde görünüyor.
F.Bahçe için ise en önemli avantaj, son yıllarda süregelen uyumlu ve kuvvetli kadrosu ile oyun yapısı. Genel olarak oynayan kadrodan Meireles ve Volkan dışında farklılık yoktu. Maç oncesinde bu F.Bahçe’nin en büyük avantajı olarak gözüküyordu.

Haberin Devamı

DAKİKA 40: SU MOLASINA KADAR F.BAHÇE

SORU: Nasıl başladı maç?
YANIT: Trabzonspor son derece istekli ama uyumsuz bir görüntüdeydi. Fenerbahçe ise uyumlu bir takım olarak sahadaydı. Ne zaman ne yapacaklarını biliyorlardı. Sahada tek hakim F.Bahçeydi. Hakemin verdiği su molasına kadar sürdü bu durum.

TRABZON iSTEKLiYDi
Bu moladan sonra Trabzonspor topu ileri taşımaya başladı. Waris ve Constant Fenerbahçe için sorun yarattılar. Oyun Fenerbahçe’nin kontrolünden Trabzonspor’un kontrolüne geçti. 39. dakikada Diego’nun vurduğu şut oyunun seyrini yine değiştirdi. Trabzonspor istekliydi. Bu çok netti ama uyumsuz ve dağınıklar. Fenerbahçe ise maçın önemini bilerek kontrolü elinde tutmaya çalışıyordu.

Haberin Devamı

DEVRE ARASI: KAZANMA FORMÜLÜ

SORU: İlk yarının ardından nasıl bir ikinci yarı öngördünüz?
YANIT: Trabzonspor, kazanmak için Fenerbahçe’nin oyun düzenini bozacak bir kaos yaratmak zorundaydı. İlk yarıda oyun her an Fenerbahçe’ye dönecek gibi görünüyordu.
F.Bahçe açısından da en önemli çözüm oyunu biraz daha kenarlara yayabilmeleriydi. Topu sürekli ters tarafa ve kanatlara atmalı ve böylece gole ulaşmalıydı.

DAKİKA 67: ALPER OYUNA GİRİNCE KONTROLÜ F.BAHÇE ALDI

SORU: Maçın genel bir değerlendirmesi yapabilir misiniz?
YANIT: Yeni oyunculardan oluşan ve kazanmayı çok isteyen bir Trabzonspor vardı sahada . Bir taraftan da oyunu kontrol etmeye çalışan bir Fenerbahçe. Olmayan şeyler neydi? Fenerbahçe’nin Gökhan’ı ve Caner’i oyuna sokamaması en büyük dezavantajı oldu. Trabzonspor kanatları kapatmıştı. Fenerbahçe’nin atakları daha fazla merkezde gelişmeye başladı. İkinci devre Trabzonspor’un en çok istediği şeyi sundu. Yani Fenerbahçe’nin orta alandaki top kayıpları. Buradaki top kayıpları 67. dakikaya kadar Trabzonspor’un 4 pozisyon bulmasını sağladı. Alper oyuna girince kontrolü yine F.Bahçe aldı ama kanatları oyuna giremedi.

Haberin Devamı

GOL YEMİYORLAR
Fenerbahçe kendi oyununu oynadı. Rakibi kendi sahasına doğru itti. Emre’nin, Diego’nun olduğu orta alan topun takımlarının ayağında kalmasını sağladı. Gökhan Gönül’ün ve Caner’in devreye girememesi ile hücumdaki verimlilik azaldı. Trabzonspor’u da tebrik etmek gerek. Gol bulamasa da gol yemeyen bir takım. Son derece mücadeleci ve defansif anlamda uyum sorununu atlatmış görünüyorlar. Kanatları çok iyi kapattılar.

DIEGO RIBAS AVANTAJ MI? YOK DEZAVANTAJ MI?

F.BAHÇE açısından söylenmesi gereken en önemli şey Diego ile forvet hattının birlikte oynamayı öğrenmesi gerekliliği. Biraz intibak süresi olacak gibi görünüyor. Her şeyin avantajı olduğu gibi bir dezavantajı da olabilir. Diego ile birlikte takım ofansif ve defansif dengeyi yakalarsa Fenerbahçe’nin işi kolaylaşır. Ama bunun tam tersi de olabilir.Bunun nasıl bir duruma dönüşeceğini zaman içerisinde göreceğiz.

Haberin Devamı

DAHA BEKLEMEK GEREK

SORU: Oyunun gidişatına bakılınca Diego’nun ilk 11’de olmasının lüks olduğunu söyleyebilir misiniz?
YANIT: Hayır dünkü oyun için bunu söyleyemem. Ama Diego için biraz daha beklemek gerek. Bazı takımlar için alışkanlıklar vardır. Bir şeyleri ilave etmeye çalışırken bir şeyleri kaybetme riski de var. Bunu göz ardı etmemek gerek. Bu maç bu anlamda ölçü değil. Trabzon çok zorlu deplasmandı. Zaman içerisinde Diego’nun takımı olumlu mu olumsuz mu etkileyeceğini göreceğiz. Bu konuyu biraz daha gözlemleyip öyle değerlendirmeyi tercih ederim.

MERT

Rahat gözüküyor. Hem genç hem de tecrübesiz kaleci denme dönemi geçti. Kalesinde çok rahat gözüküyor. 2 önemli kurtarışı vardı. Ancak kaledeki görüntüsü rahattı.

FORVET: ÇÖZÜMÜ KUYT ÜRETİYOR...

SORU: F.Bahçe’nin hücumdaki dizilişini nasıl değerlendirdiniz?
YANIT: F.Bahçe’de forvet oyuncuları serbest sahada dolaşıyorlar. Rakibin zaaflarını çözmeyi düşünen bir Kuyt var. Kuyt ön tarafa çıktığında topa ve rakibe göre pozisyon bulmaya çalışıyor. Bu da çözüm bulmalarını sağlıyor.
Bu maçlarda 3 ya da 4 pozisyon bulursunuz. Birbirine yakın, denk takımlar arasındaki maçlarda gol pozisyonu azdır. Bunları değerlendirme yüzdeniz maçın nasıl bir gidişata gideceğini gösterir.

MAÇIN ADAMI

SORU: Maçın en iyisi kimdi size göre?
YANIT: Maçın hakemiydi. Mükemmele yakın maç yönetti. Fırat Aydunus’un hakkını vermek gerek. Maçın gerginliğini en alt düzeye indirdi.

Yazarın Tüm Yazıları