Veterinerler ’pansiyon’a döndü gelirleri 30 milyon YTL’ye çıktı

EVCİL hayvan pansiyon pazarı yıllık 30 milyon YTL’lik hacme ulaşınca, 400 veteriner, 80 çiftlik ve 10 müstakil ev, pansiyon hizmeti vermeye başladı.

Yılda 500 bin kedi, 800 bin köpeğe de barınma hizmeti verebilen bu pansiyonlarda kediler 20 YTL, köpekler ise 40 YTL’ye konaklayabiliyor. Hayvan pansiyon pazarının büyüklüğü 30 milyon YTL’ye ulaşıyor.

HER 100 evden 8’inde evcil hayvan beslenen Türkiye’de, bayram ve yaz tatillerinden yararlanmak isteyenlerin imdadına, evcil hayvan pansiyonları yetişiyor. Bu da, evcil hayvan pansiyon pazarının yıllık 30 milyon YTL’lik hacme ulaşmasını sağlıyor. 400 veteriner, 80 çiftlik ve 10 müstakil evin pansiyon olarak faaliyet gösterdiği pazarda, yılda 500 bin kedi ve 800 bin köpeğe aynı anda barınma hizmeti verilebiliyor. Pansiyonda gecelik barınma bedelleri de kedilerde 20 YTL’ye, köpeklerde ise 40 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

PANSİYON KLİNİK: Bu pansiyonların bazıları evcil hayvanları 1 ile 10 metrekare arasında değişen ebatlardaki kafeslerde barındırıyor. Bazı pansiyonlar ise tüm hayvanları aynı oda içinde yer alan kulübelerde tutuyor. Köpeklere barınma hizmeti, ağırlıklı olarak köpek eğitim ve üretimi yapan çiftliklerde veriliyor. Ancak, Türkiye’de özel kedi pansiyonu bulunmaması, bazı veteriner kliniklerinin pansiyon hizmeti de vermesine yol açıyor.

YAZIN ARTIYOR: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki toplam pet otel pazarının 13 milyon YTL’lik kısmını köpeklere barınma hizmeti veren çiftlikler elinde bulunduruyor. Pansiyon hizmeti veren veterinerlerin oluşturduğu pazar da 17 milyon YTL’ye ulaşıyor. Türkiye’de kedi ve köpeklerin pansiyonda kalma süresi de 10 günü buluyor. Pansiyon başına düşen günlük hayvan sayısı, 6’ya ulaşıyor. Bu, kış aylarında 3’e kadar düşerken, yazın ve yılbaşı, bayram gibi özel dönemlerinde 40’a kadar çıkıyor.

OTELLER İSTEMİYOR: Türkiye’deki otelerin büyük bölümü, tesislerine evcil hayvan kabul etmiyor. Kabul eden oteller de evcil hayvanların sahipleriyle birlikte odada konaklamasına izin vermiyor. Evcil hayvanlar için tesiste ayrı bir bölüm oluşturarak, bu barınaklarda kalması sağlanıyor. Nisan ayında beş yıldızlı bir otel de kişi başı konaklama fiyatı 100 YTL olurken bu, tesisten tesise değişse de hayvanlar için ortalama 12 doları buluyor. Bu bedele evcil hayvanların bakım, barınma ve kuru mama ihtiyaçları da dahil oluyor.

OTOBÜS VE UÇAK SORUNU: Evcil hayvanlar sadece tesislerde değil, otobüs ve uçaklarda da sorunla karşılaşıyor. Varan gibi bazı otobüs işletmeleri evcil hayvan kabul etmezken, Ulusoy, Metro gibi seyahat firmaları kafeste ve uyutma karşılığında kargo bölümünde taşıma yoluna gidiyor. Uçakta ise ağırlık sınırı bulunuyor. THY ve Pegasus sadece kafesiyle birlikte ağırlığı 6 kiloyu Atlas Jet, 5 kiloyu geçmeyen evcil hayvanları taşıma yoluna gidiyor. Onur Air uçaklarına evcil hayvanı kabul etmiyor. Fly Air ise 5 kiloya kadar hayvanları kabinde, 5 kilonun üzerindeki hayvanları da bagajda taşıma imkanı sağlıyor.

Pansiyon seçerken nelere dikkat etmeli

EVCİL hayvan sahiplerinin kedi ve köpeklerinin barınmasını sağlayacak olan pansiyonu seçerken öncelikle temizlik konusunda dikkatli olması gerekiyor. Kafes tellerinin paslı olup olmadığının kontrol edilmesi, tabanın, nemi önleyecek şekilde kaplanmış olması ve hayvanların beton zemin üzerinde yatırılmaması da sağlıkları iaçısından büyük önem taşıyor. Pansiyonda ayrıca her kedi ve köpeğin gün içerisinde en az iki kez dolaşma alanına çıkarılması, yağmurlu ve karlı havalarda hayvanların ıslanmadan hava alabilecekleri bir bölüm olması ve çalışma saatleri içerisinde ziyaretçilerin çiftliğin her tarafını gezebilmeleri de gerekiyor. Evcil hayvan sahiplerine 24 saat güvenlikli, yangın alarmı bulunan, veteriner kontrolü olan ve aşısız hayvan kabul etmeyen pansiyonları tercih etmeleri öneriliyor. Hayvanlara verilen mamanın markası da pansiyonun kalitesini gösteren etkenler arasında gösteriliyor.

Evcil hayvanlara huzurevi hizmeti

YEŞİLKÖY Evcil Hayvan Oteli’nin yetkilileri, sahipleri tatile veya iş gezisine çıkan evcil hayvanların yanısıra yaşlı hayvanların bakımını da üstlendiklerine dikkat çekerek, "Bu anlamda pansiyonlar yaşlı hayvanların bakımını üstlenen birer huzur evi gibi de çalışabiliyor" dedi.

İki kere gezdiriyor oyun da oynatıyor

PANSİYONA bırakılan kedi ve köpeklere gezdirme ve oyun izni verdiklerini söyleyen Topaz Kennels yetkilileri, "Hayvanların aynı anda kafes dışında olmasına da izin vermiyoruz. Bu yolla birbirlerine zarar vermelerini de engellemeye çalışıyoruz" dediler

10 kişiden dördü hayvanıyla geliyor

EVCİL hayvan kabul eden oteller arasında yer alan Fethiye’deki Dost Otel’in yetkilileri, "Bu kararı aldığımızda beri gelen 10 müşterimizin 4’ü evcil hayvanını da yanında getiriyor. Evcil hayvanlarla konaklama oranı her geçen gün artış gösteriyor" dedi.

Kediler pansiyonu 20 günde sahipleniyor

KAFES dışında konaklayan kedilerin pansiyonu 20 günde sahiplendiğini söyleyen Friends Vet yetkilileri, "Bu alışma devresinin ardından kediler aralarında kavga etmeye başlıyor. Özellikle mama ve su kaplarını sahiplendikleri için yeni gelen kedilere zorluk yaşatıyorlar. Bu nedenle bizim gibi açıkta pansiyon hizmeti veren kuruluşlar, kedileri 20 günden fazla misafir edemiyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları