Transları kim öldürüyor?

Sivil Toplumla Diyalog Toplantısından LGBTİ çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul Cevahir Grand Otel’de "Türkiye'nin Yeni AB İletişim Stratejisi" çerçevesinde, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı vardı. Katılım bir hayli fazlaydı ve ek salon açıldı.

Programda AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır konuştu. Ardından sivil toplum kuruluş temsilcileri söz aldı.

Bozkır, İfade Özgürlüğü Paketi’nin ocak ayında Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılacak olan toplantıda açıklanacağını söyledi. “Bu paket, hepimizi iyi ve güvende hissettirecek.” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Programın sonuna kadar kalacağını ve dikkatle dinleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşu sayısının 104 bin olduğunu da vurguladı.

Toplantıda sivil toplum temsilcileri söz aldı. LGBTİ Derneği adına söz alan Mertkan Yılmazer çok güzel bir konuşmaya imza attı ve çok alkış aldı. Konuşmasıyla dikkat çeken Mertkan’la biraz sohbet ettik.

LGBTİ Derneğini ve Mertkan’ı tanıtmak istedim sizlere.

MERTKAN YILMAZER KİMDİR?

İstanbul doğumluyum. 18 yaşındayım. Üniversite öğrencisiyim. Türk’üm ama bu kadar insan ezilirken Türklüğümle övünmüyorum, zaten Türk kimliğimle ezilmedim hiç. Aleviler, Kürtler, translar ezilirken; Ezidiler katledilirken kendimi evrensel olarak tanımlamak istiyorum.

Mevlevi’ydim. Mevlana’nın “Ne olursan ol, gel!” sözünün kapsayıcılığını seviyorum.

Ermeni Kültür ve Dayanışma Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katılıyorum. Kısacası ezilenin yanında olmaya çalışıyorum.

LGBTİ DERNEĞİNİN AMACI NEDİR?

LGBTİ Derneği, 2007 yılında bir grup arkadaşımız tarafından oluşturuldu. Şu an aktivistleri bir hayli fazla. Transların öldürülmesine karşı çıkmak, ayrımcılığa son verebilmek için çalışmalarımız var. Toplumdaki Homofobi, Bifobi, Transfobi’ye karşı sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Anayasaya “cinsel yönelimi” ve “cinsiyet kimliği” ifadelerinin girmesini ve LGBTİ’ye karşı işlenen suçların “nefret suçu” olarak tanımlanmasını istiyor ve bunun için de gayret ediyoruz.

Ayrıca Translara özel misafirhanemiz var. Kendi imkânlarımızla yaptık. Devletin nefret suçundan kaçanlar için bir çalışması ve gayreti yok maalesef.

ÖZELLİKLE TRANSLARIN ÖLDÜRÜLMESİNİ VURGULUYORSUN

Evet, çünkü ülkemizde Trans cinayetleri görmezden geliniyor. Ve cinayetlerin üstü örtülüyor. Ya polis olayı örtüyor ya devlet olayı kapatıyor ya da öldüren kişi ceza indiriminden faydalanıyor. Türkiye, dünyadaki trans cinayetlerinde ilk sırada.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ OLARAK BUGÜNKÜ TOPLANTIDAN NE BEKLİYORSUN?

Haberin Devamı

Biz Avrupa projelerinden fon almak istiyoruz. Bakanlık onayından geçiyor ama kullanamıyoruz. Trans kadınların yüzde doksan beşi istemediği halde seks işçiliği yapmak zorunda kalıyor. Çünkü işe alınmıyorlar. Biz, alacağımız fonla istihdam alanları oluşturmak istiyoruz.

TOPLUMDA ÖZELLİKLE TRANSLAR MI DIŞLANIYOR SENCE?

Ülkemizde Türk, Sünni Müslüman ve erkek olmayan herkes ayrımcılığa tabi tutuluyor ve dışlanıyor. Türkiye’nin onda biri LBGTİ’dir. Eşcinselliğin Avrupa’dan geldiği konusunda yanlış bir algı var ülkemizde. Hâlbuki Osmanlı’dan itibaren eşcinsellik var olmuştur.

“ERKEK OLMAYANLAR” DERKEN NEYİ KASTEDİYORSUN?

Toplumumuzda erkek çocuklar yetiştirilirken cinsel organı öne çıkarılarak sevilip takdir ediliyor. Bu şekilde büyüyen çocuk, erkekliği üzerinden iktidarını ilan ediyor ve kendini çevresindeki herkesten üstün görüyor. Her türlü ezme, hakaret etme, öldürme hakkını kendinde görüyor.

Haberin Devamı

KADIN CİNAYETLERİ İÇİN NE DİYORSUN?

2013 yılında 214 kadın öldürüldü. Ne diyebilirim ki!

SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİN?

Eşit, özgür ve adil bir ülkede yaşamak istiyorum. Devlet insanların haklarını eşit şekilde tanımazsa hangi parti iktidar olursa olsun karşısında karşı gruplar bulacaktır.

Ben inandığım şeyleri söylediğim için ölüm tehditleri aldım. Sadece kendime değil, herkese eşitlik ve özgürlük istiyorum. Bu arada yaşadığımız zorluklarda yanımızda olan CHP ve HDP’ ye teşekkür etmek istiyorum.

Ben diyorum ki, Allah’a inanan insan kadere de inanır. Bir şeyler için hüküm vermeyelim, kadere ve zamana bırakalım. Bugün çok eleştirdiğiniz, dışladığınız insanlar yarın çok yakınınızda olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları