Temizel: Her hırsızlığın devlette kaydı var

Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na ifade veren eski Maliye Bakanı Temizel, "Her hırsızlığın belgesi devlette vardır. Bir belgenin altında en az 15 imza var, bakın" dedi.

Haberin Devamı

Tüm yolsuzlukların Devlette kaydının bulunduğunu vurgulayan Temizel,

"Devletten kayıtsız para çalamazsınız. Belgesiz hırsızlık olmaz. yolsuzlukların da devlette mutlaka kaydı vardır" dedi.Â

Yaklaşık üç saat meclis yolsuzlukları Araştırma Komisyonuna bilgi veren Zekeriya Temizel, 2000 Kasım, 2001 Şubat krizleri, el konan bankalar ve yolsuzluk iddialarına ilişkin soruları yanıtladı.

Temizel, sorular sırasında ağırlıklı olarak, ekonomik suçun

tanımlanması, yolsuzluklarla elde edilen haksız kazançlar ve yolsuzlukların önlenmesi için yapılması gereken yapısal ve yasal önlemler üzerinde durdu.

Temizel, Kasım ve Şubat krizlerinin nedenini "kamu borçlanmasına" dayandırdı.

LİDERLERE SÖYLEDİM 'HAKLISIN' DEDİLER

"Ekonomik olarak baktığınızda Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin yanısıra 94 krizini göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye'nin son 20 yılda yaptığı kamu borçlanmasına ödediği faiz tutarı 226 milyar doları buluyor. Faize ödenen miktara baktığınızda Türkiye'nin bir krize girilebileceği açık şekilde görülüyor. 2000 yılında plan ve bütçe komisyonunda borçlanmaların böyle gitmesi halinde  krizin kaçınılmaz olduğu konusunda uyardım. Liderleri tek tek dolaşarak sıkıntıları anlattım. haklısın dediler ama değişen bir şey olmadı"

MALÄ° MÄ°LAT UYGULANMALI

Eski Maliye Bakanı Temizel, yolsuzlukların nasıl yapıldığına yönelik sorulara ise çarpıcı yanıtlar verdi. Temizel, "devlette belgesiz hırsızlık olmaz" dedi.

Haberin Devamı

"Devletten kayıtsız para çalamazsınız. Belgesiz hırsızlık, yolsuzluk olamaz. Devlette mutlaka kaydı vardır. Baktığınız zaman belgelerin altında 10-15 tane imza görürsünüz."

Temizel, milletvekillerinin sorularına yanıt verirken yolsuzlukların nasıl önlenmesi gerektiğini ilişkin düşünceleini de anlattı. Mali Milat uygulamasını savunan Temizel, yolsuzlukla elde edilen haksız kazancın yeniden kamuya döndürülmesi gerektiğini

savundu.

"Yolsuzlukla çalınan paralar yine yasal önlemlerle devlete yani kamuyu geri kazandırılmalıdır. Çölde bir başkasının atını çalan kovboyu neden asarlar? Çöl ortamında bir başkasının hayatını tehlikeye attığı için... Ben yolsuzluk yapanları asalım demiyorum ama bir daha yapmamalarını sağlayacak yaptırımları uygulayalım. yolsuzluk yapanlar türkiye'nin geleceğini çalıyorlar."

Yazarın Tüm Yazıları