Tatilleri kaçış değil, dinlenme fırsatı olarak görün

İtiraf etmeliyim ki tatil benim için de bir kaçış. Ama bunu henüz başaramadığım için dönüşüm hep zor oluyor. Halbuki dönüşte adaptasyon sorunu yaşamamak için uzmanların önerisi tatili kaçış değil, dinlenme fırsatı olarak görmeniz.

Haberin Devamı

Tatil birçoğumuz için hayali kurulan, çok anlam yüklenen bir zaman dilimi. Bittiğinde de iş ya da hayatımızın diğer rutinlerine dönmek zor olabiliyor. Klinik Psikolog Aylin Sezer, dinlenmiş zihin ve beden ile dönüşün hayatımızda problem yaratan nedenleri çözmek için tatili bir fırsat olarak değerlendirmeyi öneriyor.
Tatile gidilen yer, yaptığımız aktiviteler, hatta yediğimiz yemekler bile günlük rutinimizin dışında olduğu için iyi geliyor. Hele hele keşfetmek, öğrenmek, denemek, heyecan ve yapılan aktiviteden alınan doyum daha keyifli hale getiriyor. Haliyle dönüşte “hayatın gerçekleri”yle yüzleşmek kimimizde tatil depresyonuna bile yol açabiliyor.

TADINI ÇIKARIN

Sezer, “Tatil depresyonu, tatil dönüşü işe veya okula başlama sonrasında hissedilen olumsuz duygular. Eski, alışıldık düzene geri dönmek, artık heyecanlandırmayan yaşamsal gereklilikleri yerine getirmekle uğraşmak karamsar duygulara neden olabiliyor” diyor. Bu duygu hali yaptıkları işle, yaşadıkları yerle veya ilişkileriyle zaten sıkıntıları olan kişilerde daha yoğun yaşanıyor.
Tatili tüm bu sıkıntılardan bir kaçış için seçenler dönüşte bu sorunların aynı şekilde kendilerini beklediğini gördüğünde zihinsel, duygusal, hatta bedensel sıkıntılar yaşayabiliyor. Sezer, “Tahammülsüzlük, konsantrasyon güçlüğü, çabuk sinirlenme veya ağlamanın yanında, uyku ve iştah düzensizliği, tanımlanamayan ağrılar, sabahları yorgun kalkma da tatil sonrası yaşanabilen sıkıntılardan bazıları” diyor.
Tatili, sıkıntılardan kaçıştan çok vücudu ve zihni dinlendirmek, yeni şeylerle tanıştırmak, keşfetmek için ayrılan bir zaman olarak görmek gerektiğini hatırlatan Sezer, “Bireysel ihtiyaçlarınızın farkında olun” diyor. Yalnız kalmaya, sessiz, sakin bir ortamda olmaya ihtiyacınız varsa buna uygun bir tatil planlayın. Yok yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmaktan zevk alıyorsanız da buna göre hazırlanın.

Haberin Devamı

DÖNÜŞ NEDEN ZOR

Tatilden dönmek zor geliyorsa bunun sebeplerini bulun. Sebeplerini bilmek, çözüm üretebilmek için adım atmaya cesaretlendirebilir. Sezer, “Tahammülsüzlük, sinirlilik, uyku, iştah bozuklukları, dönülen iş veya ev ortamıyla mı ilgili, yoksa bedenin yeni düzene uyum sağlayabilmek için birkaç güne mi ihtiyacı var bunları kestirmeye çalışın” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları