Suçluluk duygusu

Kendini sık sık suçlu hisseden kişilerde; kendine güvensizlik, mükemmeliyetçilik, kızgınlık duygularını atamama, affedememe, depresif ruh hali, endişe, korku ve kaygı halleri, daima kontrollü olma ihtiyacı gibi özellikler görülür.

Haberin Devamı

Suçluluk duygusu, kişilerin ailesel ve toplumsal değer yargıları ya da dinsel kuralları çiğnediklerini düşünmeleri sonucu, bilinçli ya da bilinçsiz olarak kapıldıkları ve kendileriyle ilgili değer yargılarını çok olumsuz yönde sarsan derin bir duygudur ve cinsel sorunların nedenleri arasında da en üst sıralarda yer alır. Suçluluk duygusu yanlış bir şeyler yaptığını düşünen kişinin kendini affedememesinden kaynaklanır. Kişi yanlış bir şeyler yaptığını düşündüğü için kendini suçlar, kendini affedemez, bu tecrübeyi geçmişte bırakıp hayatına devam edemez, bilinçdışı olarak sağlıklı ve mutlu bir cinselliği hak etmediğini düşünür ve kendi kendini cezalandırmak ister. İşte kişinin kendisini cezalandırmasının en kolay yollarından biri cinsel bir sorun yaşamaktır. Çünkü hep geçmişi yaşayan kişi, yavaş yavaş çöker. Kendini sık sık suçlu hisseden kişilerde; kendine güvensizlik, mükemmeliyetçilik, kızgınlık duygularını atamama, affedememe, depresif ruh hali, endişe, korku ve kaygı halleri, daima kontrollü olma ihtiyacı gibi özellikler görülür. Bu nedenle suçluluk duygusunun nedenleri kişinin olumsuz çocukluk ve ilk gençlik deneylerinde aranmalıdır.
Suçluluk duygusu, kişinin kendini kınayan, suçlayan, eleştiren bir iç ses olarak hissedilir ve zamanla kişi kendisini değersizleştirir. Çocuklukta ve ergenlikte yaşanan öpüşme, sevişme, cinsel organları birbirine sürtme, sürtünme gibi “eşcinsel deneyimler”, taciz veya tecavüz olayları, aile bireylerine veya başka bir partnere karşı hissedilen cinsel arzular daha sonra suçluluk duygularına yol açabilir.

NASIL AŞILIR?

Haberin Devamı

Suçluluk duygusunu yenebilmek için aşağıdaki önerilere uyulmasında fayda var.
Güvendiğiniz bir yakınınız ve dostunuzla veya bir cinsel terapistle, yaptığınıza inandığınız hatayı paylaşın.
Geçmişi geçmişte bırakın, kabullenin ve anın tadını çıkarmaya bakın. Geçmişte her ne yaşadıysanız yaşadınız, geçmişi geri getiremezsiniz ama kendinizi affedebilirsiniz. Çünkü geçmiş ya da gelecek yoktur, sonsuz bir şimdi vardır.
Depresyonunuz varsa bu sorunu çözmek için bir terapistte başvurun.
Mükemmeliyetçilik ve daima kontrollü olma ihtiyacı, suçluluk duygusunu yenebilmenizin önünde duran en önemli engellerden biridir, rahat olun ve elinizden geleni yaptıktan sonra her şeyi oluruna bırakın.

ACELE ETMEYİN

Haberin Devamı

Çocukluk ve gençlik anılarınızı yazın, böylece neden kendinizi suçlu hissettiğinizi keşfedebilirsiniz. Geçmişe, geleceğe ışık tutsun diye bakın. Sebebi bulduğunuzda; “Kendimi neden affedemiyorum?”, “Kendimi affetmek için ne yapmalıyım?”, “Kendimi suçlu hissetmek benim için ne gibi bir amaca hizmet ediyor?” veya “Suçluluk bana ne kazandırıyor?” gibi soruları kendinize sorun ve kendi kendinize analiz edin, işe yarayacaktır. Çünkü geleceğinizi yaşayabilmek için, öncellikle geçmişinizin gitmesine izin vermelisiniz.
İnsanlar hata yaparak öğrenir, suçluluk duygunuzun sebebi her ne olursa olsun, o tecrübenin size ne öğrettiğini bulmaya çalışın.
Suçluluk duygusundan kurtulmak bir anda mümkün değildir, bir süreç meselesidir, acele etmeyin.
Suçluluk duygusundan kurtulduğunuzda nasıl bir cinsel yaşamınızın olacağını, neler hissedeceğinizi hayal etmeye çalışın.

Haberin Devamı


CİNSELLİK ÖĞRENİLEBİLİR

Benim 3 senedir süre gelen düzenli bir ilişkim var fakat kız arkadaşım cinsel yönden çok isteksiz. Kadınların cinselliğe yönelik ilgisizliğinin nedeni genetik olabilir mi? Kadının cinsel ilgisizliği nasıl ortadan kalkabilir?

Cinsel istek ve arzuların fazlalığının ya da azlığının genetikle ilgisi yoktur. Cinsellik ana karnından ölüme kadar insanın içinde olan bir süreçtir. Kadınlar doğdukları zaman toplumun onlara yüklediği, cinselliğin sadece erkeklere özgü bir davranım olduğuna dair yanlış yaklaşımlara maruz kalırlar. Cinsellikteki tek görevin erkeği mutlu etmek olduğuna dair inancı, sadece annelik rolünün uygunluğu, cinsel arzuların kadına yakıştırılamaması gibi cinsel mitlerle birlikte cinselliğin ayıp yasak günah çerçevesi içerisinde olması, kadını olumsuz dugularla yükler. Kafasındaki cinsel mitlerin ortadan kalkması, bedenini keşfetmesi, cinsel hazlarını yaşamasının tehlikeli olmadığını görmesi, ortada bir görev varsa bunun da önce kendi bedenine yönelik yapılması kadının cinselliğe bakış açısını değiştirebilir. Kız arkadaşınızın cinsel isteksizliği de bu nedenlerden dolayı olabilir. Onunla bu konuyu açıkça konuşmalı aksi bir nedenden dolayı ise diğer bir değişle, cinsel isteksizlik sorunu var ise mutlaka bir cinsel terapiste gitmelisiniz.

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

 Sabırlı, hoşgörülü, hürmetli ve iradeli olduğunuzda, kendinize, öfkenize ve nefsinize hâkim olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları