Sonunda yabancıları da Türkleştirdik

İşim otomobil kullanmak... Bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde otomobil kullandım, bu ülkelerin trafiğini görme şansım oldu.

Avrupa, Japonya, Afrika, Güney Kore, Amerika’da insanların trafikteki davranışlarını izleme şansını yakaladım. İnsanların, kurallara ve birbirlerine olan saygısını gördüm.

İstanbul’a dönüşte ise otomobil kullanmaktan nefret ettiğim zamanlar oldu. Düşünün, birkaç günlük bir seyahat sonrasında bir Türk olarak İstanbul trafiğini görünce şaşkınlık yaşarken, bir yabancının buraya uyum sağlaması nasıl olur? Biz de merak ettik ve Türkiye’de yaşayan yabancıların gözüyle İstanbul trafiğini araştırdık. Demet Cengiz yaptığı araştırmada, yabancıların trafikte Türkleştiklerini gördü. Bu ilginç röportajı Otoyaşam sayfalarında bulabilirsiniz. Ama, bizlere ders olacak nitelikteki bu röportajdan alıntılar yapmak istedim:

- İstanbul’da insanlar daha fazla duygularıyla ve tutkularıyla araç kullanıyor. Daha agresifler.

- Türkiye’de kadın sürücüleri bazen daha hızlı buluyorum. Bazılarını hem telefonla konuşup hem araç kullanırken gördüm. Makyaj yapanlara bile tanık oldum.

- İstanbul’da bir süre yaşayınca trafiğin işleyişine alışıyorsun ve tuhaflığını fark etmiyorsun. Ancak, ilk zamanlar kurallara uymayan sürücülere hayret ediyordum.

- İstanbul’da düzensiz bir trafik var ve herkes kendi kuralını belirliyor. Beni en çok kızdıran emniyet şeridini kullanan sürücüler.

- Türkiye’de araç kullanırken en çok kendi şeritlerinde gitmeyen sürücülerden şikayetçiyim.

- Türk sürücüler kendilerini her gün Formula 1 yarışında sanarak araçlarını kullanıyorlar.

Otoyaşam’dan Formula 1’e destek

Türkiye’nin ilk ve tek haftalık otomobil gazetesi Otoyaşam, motorsporlarına destek vermeyi sürdürüyor. Motorsporları dünyasında yaşananları her çarşamba tüm ayrıntılarıyla aktaran Otoyaşam, 15 Mayıs’ta düzenlenecek Renault F1 Roadshow’un sponsoru oldu. Formula 1 heyecanını İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda yaşatacak olan bu organizasyon kapsamında, pilotlar şampiyonasının lideri Fernando Alonso, F1 aracıyla şov yapacak. Bütün Formula 1 tutkunlarını bu pazar düzenlenecek ücretsiz şova davet ediyoruz.

Ayrıca Otoyaşam, 21 Ağustos’ta gerçekleşecek İstanbul Grand Prix’i öncesinde de, Formula 1’e özel sayfalar hazırlayacak. Bu sayfalarda Formula 1’le ilgili güncel haberlerin dışında, F1’de merak edilenleri motorsporları tutkunlarıyla paylaşacağız.
Yazarın Tüm Yazıları