Sıcaklar ve spor

AZ geldi, artan hava sıcaklıklarının yanında nem oranı, vücudumuzu dolaşım ve sinir sistemimizi etkilemektedir. Sportif faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı uygun zamanlarda ve uygun yerlerde uygun koşullarda yapmamız sağlığımız için gereklidir.

Sıcaklarda spor yaparken kişi saatte ortalama 1-1.5 litre sıvı kaybeder. Sıvı kaybı vücut ağırlığındaki değişikliklerle takip edilebilir. Hafif bir sıvı kaybı bile sıcak havalarda fizyolojik değişikliklere neden olur. Ancak bu, çoğu kişi tarafından maalesef dikkate alınmamaktadır. Sıvı kaybı olan kişide performans azalır ve sıcak çarpması riski mevcuttur. Sıcak havada uzun süre yapılan egzersizlerde, her litre sıvı kaybında kalp atımı dakikada 8 atım fazlalaşır, kardiak çıkış azalır ve vücut ısısı 0.3 derece artar. Spor yapan kişi bunların olmaması için terle kaybettiği sıvıyı geri almalıdır.

Elektrolit kaybı olur

Koşucular genellikle saatte 300-500 ml sıvı alırlar ve bu kaybı yerine kısmen koyarlar. Eğer bu yapılmaz ise koşucularda sıcak ile ilişkili kardiyovasküler fonksiyon bozuklukları açığa çıkar.

Eğer muntazam spor yapıyorsanız sadece su yeterli değildir. Su ile birlikte yüksek oranda sodyum ve bir miktar potasyum alınmalıdır. Düzenli ve uzun süreli spor yapanlar, elektrolit almazlarsa bu plasma osmalitesinde düşmeye neden olur ve idrar yapımı uyarılır. İdrarla terle kaybedildiğinden daha fazla sıvı ve elektrolit kaybı olur. Bu yeterli sıvı ve elektrolit alınımı ile önlenir.

Egzersiz yapanlarda ms 70 kg ağırlığında bir kişi karbonhidrat ihtiyacı 30-60gr/saatte ve sıvı ihtiyacı 600-1200 ml/saattedir. Değişik kilolarda bu değişir. Ms.50 kg ağırlığı olan kişide bu 50gr ve 450-900ml/saattir.
Yazarın Tüm Yazıları