Sancı değil, dalga

Hipnozla doğum Kate Middleton sayesinde yine gündemde.

Haberin Devamı

Bu yöntemde kullanılan terimler de daha pozitif

İngiliz Prens William’ın eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın oğlunu hipnozla doğum yaparak dünyaya getireceği basına sızan haberlerdendi. Derken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir iftar yemeğinde “Bundan sonra epidural doğum, hipnozla doğum gibi yöntemler gündeme alınabilir” diyerek hipnozla doğumu ciddi ciddi tartıştıklarını açıkladı. Tıp dünyasının derdi, normal doğumdan kaçışın en önemli nedenlerinden olan ağrı ve korkuyla baş etmeyi kolaylaştırmak, sezaryenle doğumları kontrol altına almak. Yoga, meditasyon, gevşeme yöntemleri, nefes egzersizleri de ağrıyla baş etmede kullanılan tamamlayıcı yöntemlerden bazıları. Hepsinin hedefi anne adayının başka bir noktaya odaklanması, sakinleşmesi, ağrı ve gerginlikten uzaklaşmasının sağlanması.
Dr. Gökçe İşbir ile Prof. Dr. Hülya Okumuş, Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma dergisinde yayımlanan ‘Doğum Ağrısıyla Baş Etmede Güvenli Yaklaşım: Hipnozla Doğum’ başlıklı makalelerinde, “Doğum korkusu olan kadınların hipnozla doğum (HypnoBirthing) yöntemiyle korkularından uzaklaştırılarak ağrısız, konforlu ve doğal bir doğum yapmaları sağlanır” diyor. Doğumda ağrıyı kontrol altına almak ve sakin kalmak, kadının pozitif bir doğum deneyimi yaşamasına fırsat tanıyor. İki uzman makalelerinde, doğumda hipnoz kullanımının doğum korkusu ve anksiyetesini azaltarak ağrı algılamasını, ağrı kesici kullanımını azaltığı, doğuma olan motivasyonunu, doğumdan memnuniyet düzeyini arttırdığını söylüyor. Bir diğer önemli etkisi, doğum sonrası depresyon oranlarını da düşürmesi. Anne ve bebeğe zararı olmadığı için güvenli bir yöntem kabul ediliyor.

Hipnoz, kadını pozitif düşünce yoluyla ağrı duyusunun hissedilmeyeceğine inandırıyor. Hipnozla doğum yapmaya karar veren kadın, tüm bedenini, özellikle doğumda görevli kas gruplarını gevşetmeyi ve kontrol altına almayı öğreniyor. Ağrıyla ilgili negatif duygulardan arınmak için telkinler kullanıyor. İstanbul Doğum Akademisi’nden hamile ve doğum psikoloğu Neşe Karabekir, “Sakin ve rahat bir doğum için ilk yapılacak şey korkuların ve negatif duyguların açığa çıkarılarak temizlenmesi. Hipnozla doğum bu aşamada devreye giriyor ve kelimelerle çalışıyor. Kendi doğum dili de pozitif. Örneğin sancı yerine ‘kasılma’ veya ‘dalga’, ıkınma yerine ‘bebeğe yol verme’ gibi terimler kullanıyoruz” diyor. Karabekir, “Hipnoz; doğuma sabrı, sakinlikle beraber coşkuyu, beraberliği, nefesi, ‘buluşmanın zarafetini’ katıyor. Hipnozla doğum, sadece bu konuda eğitim alarak uzmanlaşmış, kadın doğum uzmanlarının uygulayabildiği bir teknik” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları