Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Ev tozu küf alerjileri

Bugünkü yazımda küf alerjisinden korunmak için neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Küf oluşabilmesi için nemlilik gereklidir. Özellikle zemin ve bodrum katları gibi ortamlar bu açıdan uygundur. Buralarda cephelerin neme karşı izolasyonu denenmelidir. Temiz ve pis su tesisatında sızıntı olup olmadığı iyice kontrol edilmeli, varsa onarılmalıdır. Ayrıca sürekli olarak havalanmanın sağlanması da gereklidir. Böylece ortamın havasında nem oranının artması engellenecektir. Yemek pişirilmesi, su kaynatılması gibi nem üreten işlemlerin havalandırılması iyi ve genel yaşama ortamlarından ayrı yerlerde yapılması önemlidir. Klima cihazları da küf mantarlarına uygun ortamlar yaratır. Cihazın soğuma ünitesinde nem yoğunlaşması görüldüğü gibi kompresörün ısınması nedeniyle sıcak bir ortam da oluşacaktır. Bu cihazların sık sık temizlenmesi ve filtrelerinin sık değiştirilmesi gerekmektedir.

Havadaki nemi belirli bir orana kadar azaltan nem giderici cihazlar da var. Aşırı nemli yerlerde yeterli olmadığı gibi, bu cihazların da sık temizlenmesi gerekmektedir. Dışarıdaki nemin önlenmesi için yağmur suyu giderlerinin kontrolden geçirilmesi, binanın civarında nem artışına neden olacak tarzda çim gibi bitkiler ekilmemesi gerekir. Pencereleri kapalı tutmanın da yararı olmaktadır.

Polen alerjileri

Yazıma ev tozu ve küf alerjilerini anlatmak niyetiyle başlamıştım. Ancak, yaklaşan ilkbahar, bitkilerin çiçek açtığı bir mevsim. Çevredeki renk renk çiçekler insana coşku veriyor. Ne var ki polen alerjisi olanlar açısından da kabus gibi bir dönem. Bu nedenle polen alerjisi konusunu da şimdiden bir kez daha hatırlatmak istedim. Çiçeklerin ya da çiçeksiz bitkilerin havaya saldığı polenler bunlara karşı aşırı duyarlığı olanlarda alerjik olaylara neden olur. Havadaki polenler solunumla burunda ya da bronşlarda veya göz zarında alerjik hastalıklar yaratabiliyor. Saman nezlesi denilen alerjik nezle, astım krizleri ya da göz nezlesi gibi tablolar görülebilir. Polen alerjisi olanlarda, her türlü polene karşı alerji olmayabilir. Her hastada değişik türde polenler alerji yaratabilir. Bu nedenle polen alerjisi olduğu düşünülen kişilerde hangi cins polene karşı alerji bulunduğunun belirlenmesi yararlıdır. Bunun, korunma yöntemlerinde yararı vardır. Bu konuyu da yarın ele alacağım.

Devam edecek



Yazarın Tüm Yazıları