Öğretmenler Günü'nden kalan iki öğretmen portresi

Biri İzmir Balçova, diğeri Hakkâri Yüksekova'da. İkisi de İngilizce öğretmeye, hayatları değiştirmeye devam ediyorlar... Sivas'ta Diş Hekimliği Fakültesi, yatılı bölge okulunda okuyan çocukların tedavileri için özel bir çalışma başlattı... Akhisar Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin alkışlanan çalışması.

Haberin Devamı

Öğretmenler Günü’nden kalan iki öğretmen portresi

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ajanslardan çok sayıda haber geldi.

Her yıl 24 Kasım’ı, Atatürk’e Meclis tarafından 1928'de ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanının verilişinin yıldönümü nedeniyle kutluyoruz.

Bugün sizlere iki İngilizce öğretmenini tanıtmak istiyorum.

* * *

Birincisi İzmir’den.

Haberin Devamı

AA muhabiri Tezcan Ekizler’in haberine göre, 30 yıl İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan Pınar Özeren, bilgi ve birikimini bu kez emeklilere aktarmak için 11 yıldır gönüllü öğretmenlik yapıyormuş.

Yaşları 51 ila 82 arasında değişen 40 öğrencisi varmış.

Özeren, "Emekli olduktan sonra 3 ay evde oturdum sonra yeniden öğretmeye başladım. İnsan her yaşta öğrenir ve öğretir. İngilizce öğreterek hem kendi bilgilerim taze kalıyor hem de emeklilerin bir şeylerle uğraşıp hayata tutunmalarını sağlıyorum. Sağlıklı olduğum sürece ders vermeye devam edeceğim" diyor.

EN YAŞLI KURSİYER 82 YAŞINDA

Kursun en yaşlı öğrencisi Türköz Özgüler (82), 45 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra 2008'de Türkiye'ye dönmüş.

Kanada'da hayatını kaybeden abisinin mezarına gittiğinde İngilizce bilmediği için zorlandığı için kursa gelmeye karar vermiş.

Kursa üç yıl önce katılan Özgüler, artık İngilizce konuşup, yazabildiğini ifade etmiş ve eklemiş:

Haberin Devamı

“Almanca biliyorum ama İngilizceye kabiliyetim yoktu. Kurs sayesinde artık çat pat İngilizce konuşuyorum. Kızılderililerin hayatları çok ilgimi çekiyordu artık İngilizce kitaplarını okuyabiliyorum."

Kursun en genci Leyla Yıldıran (51), öğrendiği İngilizce sayesinde yurt dışındaki erkek kardeşinin yanına gittiğinde daha güzel vakit geçirdiğini söylemiş.

Eşi Meziyet Gündüz ile kursa katılan tek erkek öğrenci Altan Gündüz (69) de İngilizce bilmenin hayatlarına olumlu yansıdığını anlatmış.

Ev pansiyonculuğu yaptıklarını belirten Gündüz, "Burada hem güzel vakit geçiriyoruz hem de yaptığımız iş gereği yurt dışından gelen misafirlerimizle daha iyi anlaşıyoruz" demiş.

* * *

Haberin Devamı

Emeklilerin yabancı dil eğitimiyle birlikte hafızalarını diri tuttuklarına dikkati çeken Özeren, "Yabancı dil öğrenmenin Alzheimer hastalığında ve yaşlılığı geciktirmede en etkili yöntemlerden biri olduğu uzmanlarca söyleniyor. İngilizce kursuna gelenler ilk zamanlarda 'Her şeyi unutuyoruz' diyorlardı ama şimdi gözlemlediğim unutmaları azaldı. Ödevlerini ve İngilizce konuşmayı unutmuyorlar. İngilizce kelime bilgileri 3 bini buldu. Evde oturarak bu kadar kelimeyi öğrenebilirler mi?" demiş.

* * *

İkinci öğretmenimiz Hakkâri Yüksekova’da.

Aksaraylı İngilizce öğretmeni Orhan Yıldız, gönüllü atandığı Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde 21 yıldır görev yapıyormuş.

Haberin Devamı

AA muhabiri Saim Harmancı, İsmet Alkan Anadolu Lisesi’nde görevli İngilizce öğretmeni Orhan Yıldız ile görüşmüş.

Yıldız şunları anlatmış:

"Evimde gibiyim. Eğitim ordusuna yeni katılacak arkadaşlarım, özellikle hizmete muhtaç bölgelere gelsin. Hiçbir şeyden korkup çekinmesinler. Burada sevgi, saygı ve hürmet göreceklerdir."

Yıldız, 21 yılda verdiği eğitimle çok sayıda lise öğrencisinin üniversite sınavını kazanmasına yardımcı olmuş.

Lisenin 12. sınıf öğrencisi Gülcan Esen hayalinin İngilizce okumak ve bir üniversitede rektörlük yapmak olduğunu söylüyor.

Geleceğe yönelik planları bulunduğunu belirten Esen, "Orhan hocam gibi ben de insanlara destek olmak istiyorum. O, Yüksekova'da birçok kişiye katkı sundu. Yüzlerce öğrencinin okumasına vesile oldu. Öğretmenimiz olduktan sonra kendimize inandık, güvendik. Üniversiteyi kazanabileceğimize inanıyoruz" diyor.

* * *

Haberin Devamı

Yüksekova’dan gelen bu iyi haberler artsa ne güzel olur.

* * *

Biri Batı’dan diğeri Doğu’dan…

İki öğretmenin ellerinden öpüyor, saygılarımı sunuyorum.

Devlet yurdunda kalan,

diş tedavi korkusunu yenen çocuklara

'Kahraman'lık belgesi verildi

Adana’dan gelen yatılı yurtta kalan öğrencilerin yanarak can vermeleri haberi içimizi de yaktı. Benim seçtiğim haber ise devlet yurtlarında kalan öğrencilerle ilgili iyi bir haber.

Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından kentteki yatılı bölge okullarında eğitim gören ilk ve ortaokul çağındaki öğrencilerin, diş hekimi korkularını yenmeleri ve diş muayenesine gidemeyen öğrencilerin diş tedavilerinin yapılabilmesi için çalışma başlatılmış.

DHA muhabiri Oğuzhan Sarzep’in haberine göre, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, şu bilgileri vermiş:

"Oluşturduğumuz ekiplerle ilk başta pilot uygulama olarak Hafik Bölge Yatılı Okulu'na gidildi. Orada bütün öğrencilerin taraması yapıldı. Tedaviyi kabul eden ailelerin çocukları, refakatçi olarak görevlendirilen iki öğretmenimiz eşliğinde kaymakamlık tarafından tahsis edilen iki otobüsle okullarından alınarak fakültemize getirildi.

Tedaviye gelen çocuklarımızın muayeneleri yapıldı, filmleri çekildi. Öğrencilerin diş çürükleri, kanal ve peredontal tedavileri birkaç gün içerisinde tamamlandı.”

DİŞ MACUNU VE FIRÇAYI BİLMEYENLER VARDI

Projede görev alan Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Zan, Hafik ile Doğanşar bölge okullarında yaptıkları taramalar sonucunda öğrencilerin ağız ve diş bakımlarının yetersiz olduğunu tespit ettiklerini söylüyor ve ekliyor:

"Maalesef diş fırçası ve diş macunu ile henüz tanışmamış çocuklar tespit ettik. Köylerde yaşayan çocuklarımızı fakültemize getireceğiz, tüm tedavilerini yapıp evlerine göndereceğiz. Bu konuda gerçekten büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyoruz, sadece bu çocuklar için özel bir klinik ayarlandı. Dekanımızın desteği ile de çocukların gün boyunca tedavilerini yapıp mutlu bir şekilde evlerine gönderiyoruz."

Tedavileri yapılan çocuklara çizgi film karekterlerinin resimleri ile tasarlanan 'Kahramanlık Belgesi' verilmiş.

* * *

Eğitimin yeri başka.

Her yerde, her konuda eğitim almak veya vermek hayatları değiştiriyor.

Akhisar’da yöresel ürünlerle eğitime katkı

Bu tam benim sevdiğim türden bir haber. İçinde yerel tat var, girişimcilik var, eğitime destek var.

Manisa’dan DHA muhabiri Haldun Akyüz’ün haberi şöyle:

Akhisar ilçesinde ikincisi düzenlenen Akhisar Yöresel Ürünler Festivali'nden elde edilecek gelir ile üniversite binalarının yapımına katkı sağlanacak.”

Akhisar Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği yararına düzenlenen 2'nci Yöresel Ürünler Festivali kapsamında Merkez Şehit Yüzbaşı Vecdi Şentürk parkı içinde açılan stantlarda yöresel gıda ürünleri satışa sunulmuş.

Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pınar Güney, derneğin çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparken Akhisar'ın meşhur lokumu özel kutular içinde ziyaretçilere dağıtılmış.

Akhisar ekonomisinin güçlenmesi için üniversite öğrencileri sayısının artması gerektiğini belirten Pınar Güney şöyle demiş:

"Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı Tütün Eksperliği ile Akhisar Meslek Yüksekokulumuzun değişik bölümlerindeki öğrenci sayısı 2 bine ulaştı. Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin Akhisar'da bir fakülte ve üniversite kurulması için çalışmaları aralıksız sürüyor.

Dernek önderliğinde düzenlenen festivalimizden elde edilecek gelir, yapımı sigara fabrikası sınırları içinde süren üniversite binalarına harcanacak. Biz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak bir ay sürecek festival müddetince açtığımız stantta halkımızı bilinçlendirmeye çalışacağız."

* * *

Bu çalışma alkışlanır. Emek veren Akhisarlılar kutlanır.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları