Mustafa Kutlay: Hata yapan sürücüye ceza kesen otomobil

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ABD ve İngiliz bilim adamlarının geliştirdiği yeni sistem sayesinde, otomobiller sürücülerinin trafikte yaptığı hataları belirleyip ceza kesebilecek. Uygulamanın 2004 yılından itibaren ABD ve İngiltere'de başlaması bekleniyor.

GİDEREK artan trafik yoğunluğunun, trafik güvenliği konusundaki denetimleri zorlaştırması, bilim adamlarını harekete geçirdi. ABD'de MIT ile İngiltere'de bir gurup bilim adamının paralel yürüttüğü çalışmalar sayesinde, ‘‘self control mobil’’ adlı yeni bir sistem hayata geçmek üzere. Sistem sayesinde, akıllı otomobiller kullanıcısının hatalarını belirleyip, trafik cezasını kesebiliyor.

Bu sistem, yolların ve araçların standart bir teknoloji ile donatılmasını öngörüyor. Böylece, yollar ve yollardaki her türlü trafik işareti araç ile haberleşebilir hale geliyor.

Self control mobil sisteminin kalbi, otomobillere yerleştirilen bir çeşit kara kutu. Bu dijital karakutu, otomobilin tüm hareketlerini izliyor. Kullanıcı otomobile bindiğinde, ehliyet numarasını bu dijital karakutuya girmek zorunda. Böylece sistem, aracı kimin kullandığını belirliyor.

Araç, yolda giderken bulunduğu yolun hız sınırını yine yola yerleştirilen cihazların verdiği özel sinyallerle anlıyor. Örneğin, bulunulan yolda hız sınırı 70 kilometre ise, aracınız bu hızın üzerine en fazla 30 saniye çıkabilir. 30 saniyenin üzerinde hız sınırı ihlali, ‘‘ceza’’ anlamına geliyor. Hız sınırı ihlalinde 30 saniye süre tanınmasının sebebi, aracın olağandışı durumlarda hızlanma ihtiyacı duyabilecek olması.

Trafik sinyalizasyon sistemleri de araç ile iletişim halinde olduğu için, kullandığınız otomobilin ışık ihlali de ceza puanı hanenize hemen geçirilecek.

Yeni sistem, sadece hız ve sinyalizasyon ihlallerini değil, hatalı şerit değiştirme ve sollama gibi sürücü hatalarını da belirleyebiliyor. Otomobilde bulunan özel sensörler, seyir halinde öndeki aracı takip mesafesini bile kaydedebiliyor. Arka arkaya giden iki aracın sensörleri birbiriyle haberleşerek, pozisyonlarını belirliyorlar. Ve siz, önünüzdeki aracın sağından geçmek gibi bir hata yaptığınızda, önünüzdeki araç sizin kara kutunuza bir sinyal gönderiyor ve ceza gerektiren bir hata yaptığınız tespit ediliyor. Yani, yeni teknolojinin getirdiği sistemde yoldaki diğer araçlar da hata yapan aracı dijital olarak ihbar edebiliyorlar.

Bu sistemde, otomobillerdeki kara kutular belli periyodlarla trafik denetim ekipleri tarafından okunuyor. Aracın dışındaki özel bir yuva sayesinde, siz aracınızın başında değilken de, araç kullanma siciliniz trafik ekiplerince çıkarılabiliyor. Böylece, eğer araç kullanırken hata yaptıysanız bunun gerektirdiği parasal cezalar da hemen adınıza fatura ediliyor.

ABD VE İNGİLTERE'DE

Self control mobil standardı üzerinde çalışan bilim adamları, sistemin 2004 yılından itibaren kullanılabileceğini belirtiyorlar. İlk uygulamanın da İngiltere ve ABD'nin bazı eyaletlerinde olacağı kaydediliyor. İngiltere, halen ambulans ve itfaiye araçları için benzer bir sistemi test ediyor. İngiltere'nin bazı bölgelerinde, trafik ışıkları ile ambülans ve itfaiye araçları arasında iletişim sağlayan bir sistem var. Bu sistem sayesinde, ambülans ve itfaiye aracı geçeceği zaman hiçbir trafik sinyali kırmızıya dönmüyor.

Kolda görüntülü telefon devri

GÜNEY Koreli elektronik devi Samsung, CES Fuarı'nda, kol saati şeklindeki görüntülü cep telefonunu tanıttı. Bu yılın sonlarına doğru szatışa çıkacak olan ürün, üzerindeki küçük bir kamera sayesinde görüntü transferi yapabiliyor.

Tek stadyumda olimpiyat

OLİMPİYAT düzenlemek için artık büyük köyler kurmaya gerek kalmayacak. Detroit merkezli bir mimarlık firmasının sahibi olan Alexander Pollock tarafından geliştirilen yeni bir sistem sayesinde, küçük bir alanda tüm olimpik oyunlar gerçekleştirilebilecek. Bu mimari tasarım, seyircilerin aynı anda tüm yarışmaları izleyebilmesine de imkan veriyor.

Otoda 600 CD

SSI America adlı firmanın geliştirdiği ve Las Vegas'daki CES Fuarı'nda tanıtılan bu sistem sayesinde, otomobilinizde 600 müzik CD'si taşıyabileceksiniz. Çünkü, 20 gigabyte kapasiteli bu mobil sabit disk tam 600 CD'lik MP3 formatında dijital müzik saklayabiliyor. Yapmanız gereken tek şey, bu diske bilgisayarınızdan müzik yükleyip, onu aracınızdaki ses düzenine bağlamak.

Ölüm zamanına hassas ölçüm

ARTIK bir insanın ölüm zamanı saniyesi saniyesine tespit edilebilecek. Tennessee'de bulunan Oak Ridge National Laboratory'de geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde, insan vücuduunda ölümle birlikte başlayan koku değişimi, ölüm saatinin tam belirlenmesini sağlayabilecek. Böylece, özellikle kriminal olaylarda araştırmalar çok daha kolaylaşacak.

Microsoft ‘oyun’a Xbox ile giriyor

MICROSOFT ilk oyun aracı olan Xbox'ı Las Vegas'da düzenlenen CES fuarında tanıttı. Microsoft kurucusu Bill Gates tarafından yapılan tanıtımda Dünya Profesyonel Güreş Federasyonu ve rock yıldızları da hazır bulundu.

Microsoft, 2002 yılında 20 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin edilen oyun konsülü pazarından da aslan payını almayı hedefliyor.

Microsoft'un yazılım alanından donanım alanına girmesi önemli bir adım olarak nitelendirildi. Şirket Xbox'ı geliştirmek için 18 aydır çalışıyordu. Xbox projesi için şimdiye kadar 500 milyon dolar harcandı.

Microsoft'un piyasaya sürdüğü yeni oyun konsolü benzerlerinin üzerinde bir performans sergiliyor. Xbox'un 733 megahertz'lik işlemcisi, 64 megabayt'lık hafızası kullanıcılara kendi karakterlerini ve çizimlerini yaratma fırsatı veriyor. Xbox'ın bilgisayar çiplerinin Sony'nin PlayStation 2 modelinden 3 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. Xbox ayrıca 4 oyuncuya aynı anda birbirleriyle karşılaşacak ortam da sağlıyor. Oyuncular, uzun kablolarla cihaza bağlanan el cihazları aracılığıyla Xbox'ta aynı anda birbirlerine rakip olabiliyorlar.

Araç, ayrıca internet üzerinden bağlanıp on-line oyun oynamaya da olanak sağlıyor. Xbox'ın fiyatı ve satış hedefleri ise bilinmiyor, bu yüzden Microsoft uzmanlardan eleştiri alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları