Kuş gribi tehlikesi devam ediyor

Bazı ülkelerde hálá ciddi sorun olan kuş gribiyle ilgili aşı çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

Klinikte denenmeye başlanan aşı rutin kullanıma geçene kadar, özellikle hastalığın görüldüğü ülkelerde dikkatli olmakta yarar var. Söz konusu ülkelerden döndükten sonra 7-10 gün içinde ateşlenip solunumla ilgili şikayetleriniz olursa, enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun.

Kuş gribi, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halinde bulaşabilir. Salya, gözyaşı, burun ve boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Atıklarla kirlenen yüzeylerle temas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara geçebilir. Hastalıktan korunmada en kritik yöntem kişisel hijyene özen gösterilmesi. Hastalıktan korunmak için:

Hastayken yolculuktan kaçının,

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ediyorsanız enfekte tavuk çiftliklerinden uzak durun. Kanatlı hayvan eti ya da yumurta tüketmek istiyorsanız iyi pişip pişmediğini kontrol edin.

Ellerinizi sık sık sabun ve bol suyla iyice yıkayın.

Yıkanmamış ellerle yüz, göz ve ağıza dokunmayın.

BELİRTİSİ YÜKSEK ATEŞ

Hastalığın insandaki en önemli belirtisi 38 dereceyi aşan yüksek ateş ve kuru öksürük. İshal de görülebiliyor. Hastalık, hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliğiyle ölüm oranı yüksek. Hastalığın tanısı, boğaz sürüntüsü örneklerinde virüsün veya antijenlerinin tespit edilmesiyle koyulur. Ateşe rağmen kanda lökosit (özellikle lenfosit) ve trombosit sayısının düşük olması hastalık ihtimalini güçlendiriyor.

İnsanlar üzerinde denenmeye başlandı

Uzmanlar kuş gribinin dünya çapında salgına yol açmasından korkuyor. Salgının başlama zamanı bilinemediği için, virüsün insandan insana daha kolayca ve yaygın bulaşma olasılığına karşı hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklardan biri de kuş gribi aşısı. Etkin aşıya en fazla yaklaşan kurumlardan biri de Sanofi Pastuer. Çalışmalar tamamlandığında, firma, olası bir salgın durumunda milyarlarca doz aşı tedarik edebilecek ve salgın öncesinde aşı stoku oluşturma gücünü artıracak.

Firmanın Belçika’da yapılan klinik araştırmalarda aşı 18-40 yaşlarındaki 266 sağlıklı yetişkin üzerinde denendi. Test edilen aşı, inaktif hale getirilmiş kuş gribi (H5N1) virüsünden ve bağışıklık sisteminin aşıya cevabını artırmaya yardımcı yeni bir maddeden üretildi. Araştırmaya katılanlara her formülasyondan 2 doz uygulandı. En düşüğü 1.9 mikrogram’dan başlamak üzere 4 ayrı antijen dozu test edildi. Testler sonucu mutlu sona yaklaşıldığı görüldü. Kuş gribine karşı yanıt oluştu.
Yazarın Tüm Yazıları