Karamsarlık azalıyor, evler ve kredi ortalaması büyüyor

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, son 10 gündür kredi ortalamaları ve yeni satın alınan evlerin büyüklüklerinin artmaya başladığını söyleyerek, "Ayağımızı gazdan kesmeden kredi vermeye devam ediyoruz. Yıl sonunda 120 milyon lira yeni kredi kullandırmış olacağız. Türkiye’de şu anda 38 milyar TL olan mortgage stokunun yıl sonunda 45-47 milyar TL’ye geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

KONUT finansman şirketi DD Mortgage’ın Genel Müdürü Murat Aysan, son 10 gündür kredi ortalamaları ve yeni satın alınan evlerin büyüklüklerinin artmaya başladığını gözlemlediklerini belirterek, "Bunlar toplumun ekonomiye bakış açısındaki karamsarlığın bir miktar dağılmaya başladığını gösteriyor" diyor. Ayaklarını hiçbir zaman gazdan kesmeden kredi vermeye devam ettiklerini söyleyen Murat Aysan, önümüzdeki dönemde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde konut sektörünün daha hareketli olmasını beklediklerini kaydediyor. Deutsche Bank ve Doğan Grubu ortaklığı ile kurulan DD Mortgage’ın Genel Müdürü Murat Aysan ile şirketin bir yılını, konut kredilerini ve inşaat sektörüne ilişkin beklentilerini konuştuk.

DD Mortgage’ın birinci yılı doluyor. Krizin de yaşandığı ortamda nasıl bir yıl geçirdiniz?

- Geçen yaz başında faaliyete geçtik. Yaz ayları bizim için zaten kötüdür. Bir de ocak şubat ayları kötü olur. Lisansımızı alır almaz yola çıkmak istedik. Eylül ayında dünyayı etkilemeye başlayan krizin adına mortgage denmesi bizim şanssızlığımızdı. Oysa bizde herşey yepyeniydi. Ayağımızı hiçbir zaman gazdan kesmedik, kredi vermeye devam ettik.

Kredi büyüklüğü artıyor

Ortalama kullandırdığınız konut kredisi miktarı nedir?

- Türkiye ortalaması 65-70 bin lira. İstanbul ortalaması 100 bin liraya yakın. İlk başladığımızda ortalama kredi büyüklüğümüz 200-300 bin liraydı. Aralık ayına geldiğimizde 80-90 bin liraya indi. Şu anda yeniden 140-150 bin liraya çıktı. Yeni alınan evlerin ortalama büyüklüğü de artmaya başladı. Bunlar ekonomiyle ilgili toplumun bakış açısındaki karamsarlığın bir miktar dağılmaya başladığını gösteriyor. Kabaca yeni verilen kredilerde yüzde 1-2 arasında bir paya sahip olduğumuzu görüyoruz.

120 milyon TL’ye ulaşırız

Yıl sonunda ne kadarlık kredi kullandırmayı hedefliyorsunuz?

- Bugüne kadar 60 milyon liraya yakın kredi kullandırmış olacağız. Bu kredilerin önemli bölümünü aslında ocaktan itibaren vermeye başladık. Son iki haftada kredi hacimlerimiz hem miktar, hem adet olarak arttı. Bu yıl sonunda ise 120 milyon lira yeni kredi kullandırmış olacağız. Türkiye genelinde ise şu anda 38 milyar TL olan mortgage stoğunun yıl sonunda 45-47 milyar TL’ye geleceğini tahmin ediyoruz.

Konut sektöründe hareketlenme bekliyor musunuz?

- Lüks konut alışverişinde önemli miktarda gerileme olmuştu. Ama son 10 gündür kredi büyüklükleri yukarı doğru gitmeye başladı. Yavaş yavaş hareketleniyor. Önümüzdeki dönemde konut sektörünün önemli miktarda hareketleneceğini görüyoruz. Hem finansman maliyeti düşüyor, hem de artık insanların konut standartları yükseliyor. Konut sektörü önümüzdeki günlerde patlar mı, hayır. Ama daha canlı olacağını net bir şekilde görüyoruz. İstanbul, Antalya, İzmir ve Bursa’da talebin hareketlenmesini bekliyoruz.

Evini satmayı beklemeden yeni ev almak isteyene özel kredi

 Konut kredisini cazip hale getirecek yenilikleriniz var mı?

- Önümüzde ay mevcut evini satıp yeni bir ev almak isteyenlere güzel bir seçenek sunacağız. Böylece değişik nedenlerle yeni bir eve geçmek isteyenler, mevcut evlerini acil olarak satmadan, yeni evlerinin yüzde 100’üne kadar kredi kullanabilecek. Burada çok büyük ihtiyaç vardı. Süper Takas Kredisi adını verdiğimiz bu ürün iki ayrı krediden oluşacak. Kredinin bir bölümü mevcut ev satıldığında kapatılacak. Bir gün sonra satılırsa bir günlük, 5 ay sonra satılırsa 5 aylık faiz ödenecek. İki evin arasındaki fark da klasik kredi olarak kullandırılacak. Sadece haziranda uygulayacağız. Tahminen 300 kişiye, toplam 25-30 milyon liralık kredi veririz. 

Kredi nasıl işleyecek?

- Örneğin ailenin elindeki mevcut evin değeri 120 bin lira, yeni evin değeri de 250 bin lira olsun. Eski evin değerinin yüzde 80’ni olan 96 bin lirayı 24 aya kadar vadeli, spot kredi olarak veriyoruz. 250 bin liralık yeni evi almak için kalan 154 bin lirayı da klasik kredi olarak veriyoruz.

Yabancılar İstanbul’da ’Bir evim olsun’ diyor

 Yurtdışından talep geliyor mu?

- Özellikle yurtdışında yaşayan Türkler de müşterimiz. Çoğunlukla bizi internetten buluyorlar. Genelde de yakınlarına vekalet veriyorlar. Yabancılar da Türkiye’de ev almak istiyor. Biz genelde güneyde ya da Bodrum, Marmaris gibi turistik yerleri düşündüklerini sanıyorduk. Ama İstanbul’da Boğaz ve eski semtlerde ev almak isteyenler var. Bazıları da ’İstanbul’da bir evim olsun’ diyerek yeni projelerle yatırım yapıyor. Pakistanlı, Koreli, Hintli, İtalyan, İngiliz müşterilerimiz de var.

Müşterinin yüzde 75’i ilk ev için kredi alıyor

 Kredi kullananların ihtiyaçlarında değişim gözlüyor musunuz?

- 2008’de ihtiyaçlar şöyleydi. Kredi alanların yüzde 65’i ikinci evi, üçüncü veya daha fazlası için kullanıyordu. Genelde yatırımcılardı. Yüzde 25-30’luk bölümü ilk evini alanlardı. Yüzde 5-10’luk bölüm de kredisini transfer etmek isteyenlerden veya bireysel finansmana ihtiyaç duyanlardan oluşuyordu. Aralıkta resim değişti. Gelen başvuruların yüzde 30-35’i kredi transferine döndü. Herkes taksitini düşürmek istiyordu. Yüzde 25-30’u evi karşılığı uzun vadeli bireysel finans istiyordu. Kalanı da ilk evini almak isteyenlerdi. Mart başından itibaren resim yine değişti. Artık yeni gelen taleplerin yüzde 70-75’i ilk evini almak istiyor. Yatırımcı ve bireysel kredi ihtiyacı çok az. Kredi transferi ise hálá devam ediyor.

MURAT AYSAN

DD Konut Finansman A.Ş. (DD Mortgage) Genel Müdürü Murat Aysan, 1963 Ankara doğumlu. İstanbul Üniversitesi İşletme’yi bitirdikten sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı. 1989-1993 yılları arasında sırasıyla Dışbank ve İktisat Bankası’nda çalıştı. 1993-1999 arasında Koçbank’ta Hazine’den sorumlu Grup Yöneticiliği, 1999-2003 yıllarında da aynı bankada Genel Müdür Yardımcılığı, 2003-2006 arasında Millennium Bank (Bankeuropa) Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2007 başından itibaren DD Konut Finansman Genel Müdürü olarak çalışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları