İsmet Solak: Denizli'yi gördünüz mü?

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Her yıl en az 1-2 kez Denizli'den geçiyorum. Ve her defasında bu ildeki değişimi çıplak gözle izliyorum.

Denizli çok gelişti... Ve çok daha gelişecek. Görünen köy kılavuz istemez.

Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'a da 8. kez gittim. İlk gidişimi hatırlıyorum. Doğru dürüst yatılacak oteli, karın doyuracak lokantası yok gibiydi. Bir de şimdi gidin görün; Aşkabat pırıl pırıl bir başkent. Ve bu değişimde başarının anahtarı Türk girişimcilerinin elinde.

Türk girişimcileri bence son dönemde ülkenin önemli kahramanları haline geldi. Türkmenistan'da Tekstil Bakan Vekili olan işadamı Ahmet Çalık, Mahmut Uslu ile büyük yatırımlara imza atan GAMA ve ALARKO gibi büyük şirketler yüzümüzün akı oldular.

Denizli'yi seyrederken bu iki ilerleyen kentteki benzeşmeyi gözlerimin önüne getirdim.

Pamukkale'ye ilk geldiğimizde ünlü sinema oyuncusu Fikret Hakan, eşi, Profesör Erol Manisalı, TBMM eski Başkanvekilleri Mustafa Kemal Paloğlu ile Hasan Korkmazcan, sanat dünyamızın tartışılmaz değerleri Yekta Kara ve Tamer Levent ile uzun uzun sohbet ettik.

Fikret Hakan, söyleşisinde de aynı konulara değindi:

- Ben kendi halinde sosyal demokrat görüşlü bir oyuncuyum. 1950'de tiyatroya, 52'de sinemaya adım attım. 50 yıllık sanat hayatımda ortaya koyduğum değerler bugün tüm kanallarda her gün gösterime giriyor, ama bana hak ettiğim değer hiç verilmiyor. Böyle devlet anlıyışı olmaz. Ve sanat böyle yükselmez.

Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu ve Belediye Başkanı Ali Aygören çok önemli mesajlar verdiler:

- 1500 kişilik, 3 ayrı salonu olan Denizli Kültür ve Kongre Sarayı'nı mayıs ayında açıyoruz.

- Denizli'de devletin katkısı olmadan organize sanayi bölgesinin altyapı yatırımları tamamlandı ve ilk özel serbest bölge burada kuruluyor.

Daha sonra, Prof. Toktamış Ateş sohbetimize katılıyor:

- Yurtdışında en çok faaliyet gösteren dış satımcılar sanıyorum Denizli'den çıkıyor. Bu arada, Romanya'da bir konferans verdim. Bin üyesi olan Türk işadamları derneği var.

Prof. Erol Manisalı, ‘‘Almanya'da Türk işveren sayısı 59 bini buldu’’ diyor.

Böyle sohbete doyum olmaz.

Ege-Koop'un Eğitim Semineri'nin açılışında da aynı coşkuyu yaşadık.

Denizli Belediye Başkanı Aygören, ‘‘Artık büyük şehir olmalıyız. Altyapıda devlet desteğine ihtiyacımız var’’ diyor ve ünlü bir sözle konuşmasını tamamlıyor:

- Hayat bir yolcu gemisidir. Kimi oturduğu yerden ön tarafa, kimi arkaya bakar. Arkaya bakan geride bıraktığını görür, gidilen istikamate bakan daima ilerler. Geriye bakmamamız lazım.

Vali Göksu da israftan şikáyet ederken, Denizli'deki sanayicilerin sıkıntısını dile getirdi ve ‘‘Bu sanayicilere sahip çıkmalıyız’’ dedi.

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, darboğazdan mutlaka çıkılacağını belirtirken, Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, umut mesajları verdi:

‘‘Şu anda atılan ciddi adımlar istikrar ve güven veriyor. Dileğimiz, bu güvenin yakın gelecekte ekonomik refahı istikrara dönüştürmesidir.’’

Seminerin ilk oturumunu Ümit Gürtuna yönetecekti, ancak babası vefat ettiği için gelemedi. Aziz dostuma başsağlığı diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları