İletişimciler: Türk markaları itibarını yönetemiyor

Medya ve iletişim sektörü çalışanlarına, Türk markaları için “itibar yönetimi”nin ne anlama geldiği sorulmuş. Ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye’deki kurumların “itibar yönetimi” konusunda henüz yolun başında olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

İletişim dünyasının yakından takip ettiği web gazetesi Medyaloji’nin iki aylık süreçte tamamlanan ve toplam 2 bin 420 kişinin yanıtladığı anketin sonuçlarına göre, iletişimcilerin sadece yüzde 10’u (240 kişi) Türk markalarının itibar yönetiminin bilincine vardığını ve itibarı etkin olarak yönettiğini, düşünüyor.
Anketten çıkan genel kanı; “İtibar yönetimi” sürekli konuşulan ama uygulamada aksatılan bir kavram.
Anketi yanıtlayanların yüzde 32’si (780 kişi), Türk markaları için itibar yönetiminin, sadece kriz zamanı hatırlanan bir kavram olduğunu düşünürken, yüzde 58’lik dilimi kapsayan en büyük bölümü ise (1400 kişi) “sürekli konuşulan ama uygulamada aksatılan bir kavram” olduğu konusunda hemfikir.
Medyaloji’nin anketinden çıkan tablo, oldukça düşündürücü. Çünkü anketten çıkan sonuç Türkiye’nin ulusal ve uluslararası arenada yarattığı köklü markaların sayısının olması gerekenden neden daha az olduğunun gerekçesini net bir biçimde bizlere sunuyor…

Haberin Devamı

F1 gidiyor mu?

Formula 1’in (F1) Türkiye ayağının devam edip etmeyeceği henüz netleşmedi. F1 ile yapılan 7 sözleşme bu yıl yapılacak yarışın ardından sona eriyor. Çünkü, F1’in sahibi Formula One Administration'ın (FOA) patronu Bernie Eccleston'un, 13.5 milyon dolarlık yıllık (garanti) ödemeyi 2012 için 26 milyon dolara yükseltilmesi ve hükümetin bu talebi geri çevirmesinin ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile FOA arasındaki görüşmeler kilitlendi.
Bu konudaki son gelişmelerle ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "2012'de yarışlar olmayacak gibi görünüyor. Formula 1'in İstanbul'da da yapılabilmesi için ya da herhangi bir ülkede yapılabilmesi için o ülkenin Formula 1 yönetimine ödenmesi gereken bir meblağ var. Bizim 7 yıllık sözleşmemize göre bu rakam yılda 13.5 milyon dolardı. Maliye Bakanlığımız bugüne kadar ödemeleri sözleşme kapsamında düzenli olarak yaptı ve yarışlar gerçekleşti. İstanbul'daki son Formula 1 yarışları 6-8 Mayıs 2011'de gerçekleşecek. Önümüzdeki dönem için Bernie Eccleston 26 milyon dolar istiyor. Eccleston'un bu talebine devletimiz sıcak bakmadı. Eccleston ‘Moskova'dan 26 milyon doları aldım, İstanbul için de rakam da budur' diyor. Moskova'yı 2012'ye koydu. ‘İstanbul da aynı rakamı öderse koyarız' diyor. Net olarak görülüyor ki 2012 İstanbul yarışları yapılmayacak" demişti.
Önceki gün CNBC-e'nin yayınına katılan Yalçıntaş, "Biz dedik ki, tamam masaya oturalım konuşalım ama 13.5'ten 26'ya olmasın. Daha düşük bir rakam olsun. Dedi ki ben bu rakamı istiyorum. İşler biraz çıkmaza girdi. Sayın Ecclestone burada, sayın bakanımız burada herhalde konuşacaklar. Benim gönlümden geçen Formula 1'in İstanbul'da devam etmesi" dedi.
Her yıl izlemek için her yıl yurtdışından binlerce kişini akın ettiği, TV yayınları sayesinde milyarlarca kişiye ulaşan F1, Türkiye'nin ve İstanbul'un en büyük uluslararası tanıtım projelerinden biri. Aynı zamanda yarışların hemen öncesinde ve sırasında ciddi bir ekonomik hareketlilik yaratan bir etkinlik F1 İstanbul, inşallah pazarlığa kurban gitmez.

Haberin Devamı


Ertan Acar’ı www.facebook.com/ertanacar001 veya www.twitter.com/ertanacar‘dan da takip edebilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları