Mutfağımızın mucizelerinden biri... Bağışıklığımızı güçlendiriyor; turşuları, salataları, yemekleri lezzetlendiriyor. Meyve salatalarına çilek, gül veya lavanta sirkesi katabilir, yoğurtlarınızı böğürtlen veya yabanmersini sirkesiyle bambaşka bir tada çevirebilirsiniz. Pırasa yemeğiniyse bir de üzerine gezdirdiğiniz ayva sirkesiyle deneyin.
#SirkeOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Her yaz Stockholm’lüler adeta içgüdüsel ve kitlesel olarak kenti boşaltıp yazlıklarına gider. Sakın peşlerine takılmayın, çünkü kentin en güzel zamanıdır. Gökyüzünün gece yarısına kadar kararmadığı bu uzun günlerde kanallar, geniş parklar içindeki şehrin restoranlarını, pastanelerini, moda yaratan mağazalarını, barlarını, kültür merkezlerini, kafelerini keşfedin. Stocholm kulağınıza fısıldayacak: “Neden başka bir yere gitmek isteyesiniz ki?”
#SeyahatKendisine ‘Avrupa’nın Noel Başkenti’ sıfatını yakıştıran Strazburg bu hafta da yeni yıl coşkusunu yaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda Fransa’ya katılana kadar defalarca Alman egemenliğine giren şehir çift kültürlü yapısını yaşamın her alanında sergiliyor: Parke taş döşeli yayalaştırılmış sokaklar, kanallar, kısmen ahşap evler, lezzet mekânları, sanat müzeleri, gastronomik cennete ya da butik otele dönüştürülmüş tarihi yapılar… Tüm bu zenginliğiyle yıl boyunca görülmeye değer.
#SeyahatBayram telaşı bitti, çoğunluk tatilini tamamlayıp evine döndü. Yollardaki ve sahillerdeki kalabalıklar azaldı, gürültü yerini tatlı bir sessizliğe bıraktı. İşte tatile çıkmak için yaz başından beri beklediğim an gelip çattı. Geçen yıl eylül başında güneydeki ıslak koyları dolaşmıştım. Bol bol kitap okumuş, eylülün insaflı yazının tadını çıkartmıştım. Bu gezide gördüklerimi, yediklerimi ve okuduklarımı sizinle paylaşacağım.
İtalyanca ‘aceto balsamico’ ya da en kalitelisi ‘aceto balsamico tradizionale’ bizde balmazik sirke olarak biliniyor. Ancak üretmek için tecrübe, emek ve yıllar gerekiyor. Hatta eski bir İtalyan deyişine göre, bu sirkenin tadına bakmaya yapanın değil torunlarının ömrü yetiyor. Çünkü bağbozumundan sonra en az 12 yıl bekleniyor
Bağbozumu turları sona erdi. Büyük şarap firmaları, tadım günlerini bağlardan büyük kentlere taşıdı. Oysa bağcılığın, şarapçılığın gözde bölgelerinden Şarköy ve Mürefte’de bağbozumu coşkusu hep sürüyor. Bayram tatilini değerlendirip çıkacağınız bir gezide Ahmet ve Mediha Şarlan’ın fıçı atölyesine uğrayıp, bu zor zanaat hakkında bilgi alabilir, şarap müzelerinde geçmişin izlerinin peşinden gidebilirsiniz. Büyükkentlerde bulamayacağınız bölge şaraplarından edinip, kendi tadımınızı yapabilirsiniz.
Son yıllarda şarap ve şarapçılık yükselen değerler arasına girdi. Asırların içkisi şarap sofralarımızdan, şarapçılık konuları da sohbetlerimizde. Damak tadı geliştikçe, bilgi arttıkça restoranlarda sipariş, mağazada alışveriş markayla değil, üzüm cinsiyle verilir oldu.
Fransa’nın Bordeaux bölgesinden, geçen hafta şarap dünyasını heyecanlandıran bir haber geldi. Ünlü şarap üreticisi Chateau Margaux, 14 Nisan’daki tadımda 2005 rekoltesinin 2000 rekoltesini bile geride bırakacağını açıkladı. Fırsatı değerlendirip Bordeaux’nun yolunu tuttum, Chateau Margaux efsanesinin sırrını çözmeyi denedim.