Erkan Çelebi: Kredi kartı borcuna Tüketici Yasası kalkanı

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

SANAYİ Bakanlığı, Yasa'da değişiklik yaparak, kredi kartlarını da, tüketici kredilerinin kapsamına alıyor. Bunun sonucunda bankalar, nakit çekimler dahil taksitlendirilen tüm kredi kartı harcamalarına uyguladıkları faiz oranlarını borç bitinceye kadar değiştiremeyecek.

BANKALAR artık, kriz dönemlerinde artırdıkları kredi kartı faizlerini geriye dönük işleterek, faturayı müşterilerine yükleyemeyecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Yasası'nda değişiklik yaparak, kredi kartlarını da, tüketici kredilerinin kapsamına alıyor. Böylece, bankaların kredi kartı faiz oranlarıyla diledikleri gibi oynamaları engellenecek. Taksitlendirilen kredi kartı harcamalarına uygulanan faiz oranları borç bitinceye kadar değiştirilemeyecek.

Bakanlığın Yasa'da yapacağı bu değişikliğe, finans sektöründe yaşanan son ekonomik kriz neden oldu. Son krizde, kredi kartı kullanıcıları bankaların faiz süpriziyle karşılaşmıştı. Krizin faturasını müşterilerinden çıkarmaya çalışan bazı bankalar, artırdıkları kredi kartı faizlerini geriye dönük işleterek, açıklarını kapatma yoluna gitmişlerdi. Böylece, kriz öncesi faiz oranlarını göz önünde bulundurarak, harcamalarını taksitlendiren kart sahipleri yüzde 16'ya varan oranlarda faiz ödemek zorunda kalmışlardı.

BANKALAR KIZDIRDI

Oysa bu harcamaları yaptıkları dönemde gönderilen ekstrelerde faiz oranları yüzde 5.5 ile yüzde 7 arasında değişiyordu. Bu oranlara göre borçlarını taksitlendirenler, krizin ardından gönderilecek ekstrelerde de taksitlendirdikleri harcamalara aynı oranda faiz yansıtılacağını hesaplıyorlardı. Ancak, krizin faturasını tek başına üstlenmek istemeyen bazı bankalar, artırdıkları faizi hemen geriye dönük işletti ve yükü kart müşterisinin sırtına yıkma yoluna gitti.

Bankaların bu uygulaması, Sanayi ve Ticaret bakanlığı'nı harekete geçirdi. Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Bakanlık yasada yapılacak değişiklikle kredi kartlarını da yasa kapsamına alıyor. Yasada yapılacak düzenlemeyle, nakit çekimler dahil, taksitlendirilen tüm kredi kartı harcamalarına uygulanan faiz oranların, kredinin geri ödeme süresi bitene kadar tüketicilerin aleyhine değiştirilmesi engellenecek.

BENZİNDE KOMİSYONA SON

Ayrıca, başta benzin istasyonları ve kuyumcular olmak üzere hiç bir işyeri kredi kartıyla yapılan harcamalardan komisyon talep edemeyecek. Edenler hakkında cezai işlem yürütülecek.

Daha önce, Bankalararası Kredi Kartları Merkezi'nin (BKM) aldığı bir karar nedeniyle, benzin istasyonları ile altın satışı yapan kuyumcular, isterlerse kredi kartıyla yapılan alışverişlerde müşteriden komisyon talep etme hakkına sahiptiler. Yasa'da yapılacak bu değişiklikle, benzinci ve kuyumcuların sahip olduğu bu hak, ellerinden alınmış olacak.

Kapıdan dolandırıcılığa son

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tüketici Yasası'nın uygulanması sırasında yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla hazırladığı yasa taslağı, kredi kartlarının yanı sıra kapıdan satışlarla da ilgili olarak da yeni yaptırımlar içeriyor. Değişiklik, kapıdan pazarlamalarda uygulanan 7 günlük cayma süresince satıcının, tüketicilerden senet ya da peşinat almalarını engelliyor. Ayrıca, kapıdan pazarlamalarda sözleşme tarihlerini tüketicinin atma zorunluluğu getiriliyor. Bu yolla pazarlamacılaran, tüketicilerin dalgınlığından yararlanıp, yedi gün öncesinin tarihiyle sözleşme imzalatmalarının engellenmesi amaçlanıyor. Taslakta, ‘‘Tüketici, sahip olduğu haklarının da yazılı bulunduğu sözleşmeyi imzalar ve kendi el yazısı ile tarihini yazar. Satıcı bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür’’ deniliyor.

Digitürk, aboneleri kızdırıyor

HER paket için ayrı ücret talep eden Digiturk, abonelerin tepkisini çekmeye başladı. Aboneler, 8 milyon lirayla başlayan aylık abone ücretinin NBA, ekstra paket ve vizyon filmleriyle ayda 30 milyon liraya kadar çıkabildiğinden yakınıyor. Okuyucularımızdan Uğur Erkan'ın başvurusuyla ilgili olarak görüştüğümüz Digitürk yetkilileri, ilk üyelik kampanyası kapsamında standart pakete üye olan tüm abonelerin Moviemax, Romantica, SinemaTürk ile 20 digital radyo kanalının tanıtım amacıyla ücretsiz verildiğini söylediler. Yetkililer, ‘‘Bu bilgiyi üyelerimize mektupla, tanıtım broşürleriyle, dergimizde ve internetteki sitemizde verdik. Standart paket ve ekstra pakete dahil olan kanalları açıkça belirtip, ekstra paketin bir süre için ücretsiz olduğuna dikkat çektik. Kasım ayından itibaren de bu kanalları ekstra paket kapsamına alarak 9 milyon lira aylık abonelik karşılığı sunmaya başladık’’ dediler.

Sony, TV sehpalarını geri çağırıyor

SONY hatalı üretim tesbit ettiği televizyon sehpalarını geri çağırmaya başladı. Sony Eurasia, geri çağırma kararına gerekçe olarak geçtiğimiz yıl satışına başlanan bazı sehpaların yetersiz lehimleme sonucu televizyonun ağırlığını taşıyamayabileceğini gösterdi. Televizyonlarda herhangi bir sorunun bulunmadığına da dikkat çekilen açıklamada, SU-36FS70 model sehpa sahiplerinin Sony servislerine başvurmaları da istendi. Model numarasının sehpaların üzerinde değil kullanma klavuzlarında yer aldığına da dikkat çekilen açıklamada, ‘‘Eğer söz konusu belgeleri bulamıyorsanız, model ismini temin etmek için sehpayı yerinden oynatmayın. Bunun yerine televizyonununzun KV-36FS70 model olup olmadığını ekranı ölçerek temin edin. Eğer ekran cam ölçüleri 76,5x43,5 cm ise televizyonunuz KV-36FS70 modeldir ve sehpanızın arızalı olma ihtimali olabilir. Sehpanın arızalı partiden olup olmadığının tespit edilmesi için yetkili servis tarafından ücretsiz olarak inceleme yaptırılması gerekiyor’’denildi.

ÜNAL SAVAŞAN'ın bilet ücreti Nila Turizm tarafından iade edildi.

CEVDET YILDIRIM'ın yanlış bedende paketlenen elbisesi Damat Tween tarafından değiştirildi.

MEHMET BAYRAM'ın mükerrer olarak ödediği 40 milyon 800 bin lira, Turkcell tarafından diğer faturalarından düşüldü.

GÜNAY ELYORGUN'un televizyonunun arızalanan entegresi değiştirilerek sorunu giderildi.

ARZU ARICANLI'nın yırtılan kabanı Çarşı Mağazası tarafından başka ürünle değiştirildi.

MEHMET KOTİL'in arızalanan T28 model cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

ALAATTİN ÖZTÜRK'ün bozuk çıkan çikolataları Ülker tarafından değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları