Erdoğan: Kıbrıs politikası değişmeli

AKP lideri Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesinin ''el zayıflatan bir mesele olmaktan çıkarılması gerektiğini" söyledi. Annan Planı'nın müzakere edilebilir olduğunu ifade eden Erdoğan, "Kıbrıs’ta asla ver - kurtul politikasından yana değiliz ama bu saatten sonra 40 yıllık politika ile de bir yere varılamayacağını söylüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının sona ermesinin ardından, parti il başkanları, Genel Başkan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iç ve dış siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Kıbrıs ile ilgili gelişmelere değinen Erdoğan, Kıbrıs meselesinin ''el zayıflatan bir mesele olmaktan çıkarılması gerektiğini, bunun için de müzakereye açık olduklarını ifade ettiğini'' anımsattı.

Kıbrıs konusunda statükonun yerleşik dilini kullanmaktan yana olmadıklarını ifade eden Erdoğan, bu çerçeveden bakıldığında 40 yıldır devam eden Kıbrıs problemine bir çözüm bulmak gerektiğini söyledi. 

Her iki tarafın da çözümsüzlüğü bir siyaset biçimi olarak benimsememesi gerektiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:     

''Bize göre Annan planı, müzakere edilebilir bir tasarımdır. Kimi çevrelerce iddia edildiği gibi bu plan tartışılmaz ve değiştirilmez bir metin değildir. Kimse Kıbrıs meselesini gözden çıkaramaz ve Kıbrıs'ın önemini küçültemez. Bizim söylediğimiz görüşme, müzakere sürecine katılarak hem Kıbrıs Türk halkının, hem de Türkiye'nin geleceğini düşünerek akılcı davranmaktır. Bu meseleyi çözebiliriz ve çözmeliyiz diyoruz. Kimse bu iyi niyetimizi ve problem çözme irademiziçözümsüzlüğe dayalı, sonuçta bir öneri getirmeyen eski argümanlarına malzeme yapmasın. Bu hiçbir siyasetçiye yakışmaz. Çözümsüzlük siyasetiyle Kıbrıs Türk halkının refahından, mutluluğundan ve uluslararası itibarından taviz veren bu kişiler ne bizim söylemlerimizi, ne de Sayın Denktaş'ı istismar etmeye kalkmasınlar.      Biz, Kıbrıs'ta asla (ver kurtul) politikasından yana değiliz ama bu saatten sonra 40 yıldır sürdürülen politikalarla bir yere varılamayacağını da söylüyoruz.''

IRAK’TA SAVAŞTAN YANA DEĞİLİZ

Haberin Devamı

 

Konuşmasında Irak konusuna da değinen Erdoğan kesinlikle savaştan yana olmadıklarını söyledi ve “biz dünyanın hiç bir bölgesinde ve özellikle kendi bölgemizde savaş, kan ve gözyaşı istemiyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Erdoğan Irak konusunda “Bir tek kişinin bile burnunun kanamasını istemiyoruz. Hiç bir ocak sönmesin istiyouz. Biz BM kararını kendimiz için bağlıyıcı sayıyoruz. BM kararı nasıl şekillenirse biz o yönde hareket ederiz. Halklarına acı çektiren otoriter rejimler istemediğimiz gibi gücün uluslararası ilişkilerde de bir baskı unsuru olmasını da istemiyoruz. Irak sorununa barışçıl bir çözüm bulması açından Başbakan Gül’ün ziyaretlerini son derece olumlu ve yararlı buluyoruz.” diye konuştu.

 

İL BAŞKANLARINA UYARI

 

İl başkanlarına kesinlikle partizanlık yapmamaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Şunu bilin ki biz sadece Türkiye için çalışıyoruz" uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

Erdoğan uyarılarını şöyle sıraladı: “Bizim nihai hedefimiz hükümet kurmak değil, halkımıza hizmet etmek ve taleplerini yerine getirmektir. Kimse iktidar sarhoşluğuna ve gurura kapılmasın. Durduğumuz adalet ve hakkaniyet zeminini kaybetmemiz gerekiyor. Kimse güç bende ve bizde diye büyüklenmesin, tarih bizi 'bir kereliğine iktidara geldiler ve gittiler' diye yazsın istemiyorum. Bizler yaptıklarımızla kalıcı olmalıyız.”

 

Erdoğan MKYK’da acil eylem planının görüşüldüğünü de vurguladı. Erdoğan partisinin önceliğinin yoksullukla mücadele olduğunun altını çizdi.

Yazarın Tüm Yazıları