Ercan Kumcu: Ders almak

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Doğa kurallarına karşı gelinemiyor. Olsa olsa, doğa kurallarına direnilebiliyor. Bizler, doğa kurallarına direnmeyi de yarım yamalak yaptığımızdan bazen olabileceğinden fazla zarar görüyoruz. İki gün önceki deprem felaketi böyle bir şeydi. Hepimize geçmiş olsun.

Bu deprem felaketi başımıza gelen ilk felaket de değil. Yeterince ders almamız gerekirken vurdumduymazlığımız devam ediyor. Her felaketten sonra suçladığımız kesim hep aynı: Yıkılan yapıların müteahhitleri.

Yıkılan yapıların müteahhitlerinin bu felaketlerde rolü olduğu muhakkak. Bu müteahhitleri ve yapıları denetlemesi gereken kamu otoritesinin ihmali ise daha da önemli.

SORULAR

Yıkılan evlerin acaba kaçının ‘‘imar izni’’ vardı?

Evleri yerle bir olan vatandaşlarımızın oturduğu evlerin kaçının iskán izni vardı?

İmar izni olmayan evler neden belediyelerce durdurulmamıştı?

İskán izni olmayan evlerde insanların oturtulmasına neden göz yumulmuştu?

Arada bir gösteriş için bile olsa, kaçak olarak yapılmış evleri belediye yıkmaya çalıştığında, neden gazetelerimiz ve televizyonlarımız bu olayları vahşet diye nitelendiriyorlar?

Belediyelerimiz kendi koydukları kuralların uyulup uyulmadığına neden tek gözlerini kapatarak bakarlar?

Bu kadar sık deprem felaketi yaşadığımız halde neden hálá arama ve kurtarma ekipleri yetiştirmeyiz?

HAYAT TARZI

Bu sorular daha çok uzatılabilir. İşin aslı galiba hep aynı yere çıkıyor. Felaket başımıza gelmeden önce ‘‘bize bir şey olmaz’’ mantığı ile almamız gereken önlemleri hafife alıyoruz, savsaklıyoruz. Bugünkü rahatımız yarınki riskleri ciddiye almamıza engel oluyor. Günübirlik yaşamayı bir hayat tarzı haline getirmişiz.

Bu vurdumduymazlık iktisadi konularda da aynı. ‘‘Bize bir şey olmaz’’ mantığı ile yapmamız gereken iktisadi reformları sulandırıyoruz. Yarın başımıza gelecek şeyleri önleyebilmek için bugünkü rahatımızı bozmak istemiyoruz.

Kaçak yapı yaptıkları için evler yıkıldığında, ‘‘devlet vatandaşları sokakta bırakıyor’’ diye feryat ediyoruz. Daha sonra, doğanın kuralları aynı vatandaşları sokakta bırakmak bir yana enkazın altında dahi bırakabiliyor.

İktisadi gerçekler de doğa kurallarının bir parçasıdır. Aklımızı başımıza alıp başımıza gelen bu felaketten her alanda dersler çıkarmaya çalışalım.

Doğanın kuralları ne kadar acımasız olursa olsun, bu kurallara direnmek her alanda hayat tarzımız olmalıdır.



Yazarın Tüm Yazıları