Emniyet şeridini kapatın

Tekerleğin icadıyla başladı serüven, ahşap araçlara takılan buharlı makinelerle hız kazandı ve motorlu taşıtların seri olarak imalatı ile de uzay teknolojisine ulaştı.

İşte bu kadar kısa bir zamanda gerçekleşti bütün bunlar. Teknolojinin gelişimine paralel üretilen her yeni modelle birlikte daha da gelişen otomobiller; bir çoğumuzun hayallerini süslemeye devam etmektedir. Otomobil sahibi olmak, hayatımızdaki önemli amaçlardan biri oldu, hatta hepimiz birer otomobil tutkunu olduk. Son dönem sağlanan kolay mal sahibi olma imkanları, ilk önce otomobile yönlenmemize neden oldu. Amaç, hayatımızı kolaylaştırmak ve hız kazanarak zamanı değerlendirmek, evet amaç buydu. Bu amacımıza her gün, her saat, her dakika ulaşıyoruz, trafik kurallarını hiçe sayarak da olsa.

CİDDİ BİR EĞİTİMDEN GEÇERLER

Trafik kuralları uluslararasıdır. Bu kurallar sürücülere çeşitli şekillerde öğretilir. İleri ülkelerde sürücü belgesi alacak olan adaylar ciddi bir eğitim ve staj döneminden sonra, başarılı olmuşlarsa bu belgeyi almaya hak kazanırlar. Özellikle ağır vasıta sürücüleri, akaryakıt ve yolcu taşıyan sürücüler birer pilot gibi yetiştirilir. Yaptığı işin önemini ve sorumluluğunu hisseden kişilerdir bunlar. Bu sürücüler periyodik kontrollerden geçerler ve hatırlatma eğitimine tabi tutulurlar. Taksi sürücülerinin mesleki yeterlilik eğitimi alması zorunludur, diğer mesleklerde olduğu gibi. Bu eğitimler, mesleğinizin gereğini hakkı ile ve güvenli bir şekilde yapmanızı öğretir. Daha sonra iş yapıp para kazanabilirsiniz. Hem kendinize, hem de başkalarına zarar vermeden.

Bu kültürün temelinde demokrasi anlayışı vardır; kişilerin sosyal haklarına saygı duymak ve kurallara uymak. Aksini yaparsan cezası vardır ve ödersin, kurtuluşun yoktur. Bunu da herkes bilir ve hakkını arar. Trafik kuralları yol, yolcu ve yaya güvenliğini sağlamak amacı ile düzenlenir ve uygulanır. Yasalar gereği, trafik kuralını ihlal etmenin bir cezası olduğunu sürücülerimiz de bilir, trafik polisimiz de.

Sözüm, yeterince denetlenemediği için sürücüleri ve yayaları çıldırtan trafik cambazlarına, "sürü" psikolojisini tetikleyenlere. "O yaptıysa, ben de yaparım" diyenlere. Hız limitlerinin ihlal edilmesini bir suç olarak görmeyen ve limitlerin üzerinde seyreden biri, arka tamponunuza dayandığında hiç dert etmeyin, yol verin gitsin.

Sıkça ve tehlikeli şerit değiştiren, yayalara yol vermeyen bu cambazlardan uzak durun, hatta," göz teması" bile kurmayın, sakin olun. O kadar çoklar ki mücadele etmeye kalkarsanız siz zarar görürsünüz. Hiç dert etmeyin.

EMNİYET ŞERİDİ PSİKOLOJİMİZİ BOZUYOR

Çevre yollarındaki emniyet şeridi geçiş üstünlüğü olan veya arıza yapan araçlara ayrılmıştır. Ancak bu yollar sabah ve akşam trafiğinde tıkalıdır. Herkes sıkıntıdan bunalmış beklerken, kendince kurnaz biri emniyet şeridine girmiş ve diğerlerini de tetiklemişse, haklı olarak içimize dert oluyor.

Mademki ilgili, ilgisiz herkes tarafından kullanılıyor ve emniyet şeridi ihlaline çoğu zaman bir ceza uygulanmıyor, o zaman geçiş üstünlüğü olan araçlar yol şeritlerinin üzerinden gitsin, diğer araçlar da hafifçe sağa ve sola çekilerek yol versin. Şehir içinde emniyet şeridi olmadığından bu araçlar sol şeritte yol açmakta zorlanıyorlar. Aynı uygulama buralarda da yapılsın, ambulansın arkasına takılma uyanıklığı da bitsin.

Bizi çıldırtan ve aynı hatayı yapmaya yönlendiren, neticesinde cezalandırılmayan bir ihlal varsa, bunun yasak olmaktan çıkarılması gerekir. Uygulanmayan, cezası kesilmeyen kural ihlalleri, diğer ihlalleri de yapmamızda bir sakınca görmememize neden olur ve suç işlemeye yönlendirir.

Kapatın emniyet şeridini, sinir harbi de bitsin kural ihlali de. Emniyet şeridini kullanmakta bir sakınca görmüyorsanız, unutmayın ki "Sirenler Sizin İçin de Çalabilir."
Yazarın Tüm Yazıları