Elimde olsa Türkiye’yi şu an AB’ye alırdım

Adı: Socrates P. Kokkalis. Doğum tarihi ve yeri: 1939 Atina. Eğitimi: Berlin Humbolt Üniversitesi Fizik ve Elektronik. Yatırımları: Şans oyunları, telecom, elektronik savunma sanayii sistemleri. Görevleri: Intracom (Yunanistan’ın uluslararası telekomünikasyon devi) Holding’in kurucusu, CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı; Intralot (Gelir olarak dünyanın 3. büyük şans oyunları operatörü) Yönetim Kurulu Başkanı; Pire Oliympiyakos Futbol ve Basketbol Kulübü Başkanı.

Serveti: 2 milyar dolar. Bildiği yabancı diller: İngilizce, Almanca, Rusça, Rumence, İtalyanca ve Fransızca. Türkçe’yi anlıyor ama, konuşmuyor. Medeni hali: Eleni Kokkalis ile evli ve 3 çocuk sahibi. Bay Kokkalis’le, Süzer Plaza Rezidans’ın en üst katlarından birindeki muhteşem rezidansında buluştuk. Kalın kaşlı, güler yüzlü, tonton görünüşlü bir komşumuz Bay Kokkalis. Futboldan iş dünyasına, Kıbrıs’tan AB’ye kadar uzun uzun sohbet ettik. Birlikte Türk kahvesi içtik, antepfıstığı yedik. Yanarım ki masadaki enfes yaprak sarmadan birini ona kendi ellerimle yediremedim. Her neyse, belki gelecek sefere. Ne demişti Socrates; "Galip asker, hiçbir zaman mağlup askerin üzerine eğildiği zamanki kadar yüksek değildir."

Yunanlı işadamları son zamanlarda Türkiye’ye pek merak sardı. Bizi salam gibi doğrama niyetiniz yok değil mi?

- Yok canım. Yunanistan küçük bir ülke. Türkiye çok büyük ve önemli bir ülke. Biz bir Yunan şirketi olarak /images/100/0x0/55ead092f018fbb8f8986f63Türkiye’deki en büyük yatırımı yaptık. Şu ana kadarki yatırımlarımız 100 milyon doları buldu. Şimdi Milli Piyango’nun özelleştirilmesini bekliyoruz. Yüzde 45’ne sahip olduğumuz İddaa oyununun fonunu artıracağız. Ayrıca Türkiye’de Telekom özelleştirmelerini takip ediyoruz. Özellikle Broadband (geniş bant internet hizmeti) var gündemimizde. Buna Wi-Max de dahil. Benim için İstanbul’a gelmek ile Selanik’e gitmek arasında hiçbir bir fark yok. Ama Selanik’te hiç iş yok, İstanbul’da çok iş var. Türkiye özel bir ülke. Hem İslam ülkesi, hem de demokratik. Bu açıdan eşsiz bir ülke. Bu da Kemal Atatürk zamanında gerçekleşti. Türkiye bölgede çok önemli bir rol oynuyor, çok büyük kalkınma potansiyeli var. Bence Türkiye’ye yakın zamanda birçok yabancı yatırımcı gelecek.

ERDOĞAN TAM BİR LİDER

İstanbul’da yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşmacıydınız. Bu arada Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan’la özel görüşmeleriniz oldu. İkisiyle de aranız pek çok iyi, gördüğüm kadarıyla.

-Sayın Erdoğan’ı ve Gül’ü dinledim. Erdoğan, bence şu anda hem Avrupa, hem de dünya genelinde en önemli liderlerden biri. Tam bir lider. Geçmişine bir bakın, nereden başlamış, şu anda nerede? Türk insanının nasıl düşündüğünü bence çok iyi biliyor. Ve Türkiye’nin geleceği için bir görüşe sahip. Onu iyi bir lider yapan da bu özellikleri zaten. Ayrıca bir liderin duruşu da çok önemlidir. Erdoğan’da bu da var. Yanlış bilmiyorsam, Türkiye’de yıllardır ilk kez bir parti tek başına iktidarda. Bu da gösteriyor ki, Türk halkı Erdoğan’ı takdir ediyor. Erdoğan bence güçlü bir kişilik. Türkiye’yi ekonomik açıdan çok açık bir ülke haline getirdi.

KIBRIS KÜÇÜK BİR SORUN

AB’ye girmemize hep karşı çıkıyorsunuz, hani dosttuk? Güney Kıbrıs’a sözünüz geçmiyor mu? Bu nasıl komşuluk beyefendi?

- Başlangıçtan beri ben hep "Türkiye AB’ye üye olmalıdır" diyorum. Türk-Yunan İş Konseyi toplantılarda da bu görüşümü hep anlattım. Benim elimde olsa Türkiye’yi hemen bugün AB’ye alırım, neden almayayım ki? Kıbrıs, AB ve Türkiye birlikteliğini stratejik açıdan ele alırsak çok küçük bir sorun. Politikacı olsaydım ve o gücüm olsaydı, iki tarafa da "Annan ya da her kimin ne teklifi varsa hepsini unutun, birleşin" derdim. AB daha çok bir ekonomik birlik. Siyasi olarak AB’nin çok güçlü bir geleceği olduğundan da emin değilim. Her ülkenin başbakanı, ülkesinin patronu olmak istiyor. AB de Brüksel’den onları kontrol etmek istiyor. İşte burada bir çatışma var. Bugün, herkesin kendi ülkesini yönetmesi bir anlam taşımıyor. 

BALKAN DOSTLUĞU BURSU

Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Okulu’nda Kokkalis Vakfı programı var. Sadece Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Makedonya ve Türkiye ile sınırlı. Bu programdan amacınız ne?

- Balkanlar sorunlu bir bölge ve modern vizyon eksikliği var. Bu programlarla; sadece kendi ülkesini değil, tüm bölgeyi görebilen insanlar yaratmayı amaçlıyoruz. Bence ABD, modern toplumların nasıl olduğunu, nelere önem verdiğini görmek için iyi bir yer. Bu programın herhangi bir ara amacı yok, sadece bir hizmet. Öğrenciler ABD’de iyi bir eğitim aldıktan sonra kendi ülkelerine dönüyor. Birbirini tanıyan bu insanlar sayesinde belki daha iyi ilişkiler kurabiliriz. Birbirleriyle konuşarak anlaşırlar, böylece kavga olmaz. Birlikte daha güçlü bir bölge yaratabiliriz. Bir projem vardı, futbolda olduğu gibi, basketbolde de bir Avrupa ligi yaratmak. Böylece 500 milyon insan için çok iyi bir rekabet imkanı oluşacaktı. AB buna izin vermedi, o zamanki FIBA Başkanı Stankowitz "Bu projeyi unutun" dedi.

Emre ve Hasan Şaş hayranı

Gelelim Olympiyakos futbol ve basketbol kulüpleri başkanlığınıza. Bunca işiniz arasında onlara nasıl zaman ayırabiliyorsunuz?

- Ben çocukluğumdan beri Olympiyakos fanatiğiyim. Küçük bir çocukken tribünlere çıkar, sesim kısılana kadar takımım için bağırırdım. Olympiyakos’un amansız bir taraftarıyım, kulüp başkanlığını ticaret için yapmıyorum. Televizyonda her gece ya futbol, ya basket maçı izlerim, dizi falan bilmem. Evimde kulübümüzün kocaman bir bayrağı asılı, kırmızı-beyaz. Karamanlis dışında tüm başbakanlarımız bizim kulübün taraftarıdır. Atina’da "Georgios Karaiskakis" adlı 33 bin kişilik çok güzel bir stadyum yaptık. Olympiyakos, Yunan tarihinde üst üste 7 yıl şampiyon olan tek takım. Bundan dolayı 7 benim uğurlu rakamımdı. Ama Juventus’e 7-0 yenildikten sonra bundan vazgeçtim. Kulübümüzde bir de Türk oyuncu var, Alman vatandaşı Erol Bulut. 22 sırt numaralı başarılı bir genç savunma oyuncusu. Sizin ülke içinde ve dışında oynayan birinci sınıf çok futbolcunuz var. Mesela Emre ve Hasan Şaş benim favorilerim. Aynı şekilde, basketbolde de son yıllarda müthiş bir çıkış yaptınız.
Yazarın Tüm Yazıları