Üniversiteniz sizi iş dünyasına hazırlıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteniz sizi iş dünyasına hazırlıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2015 11:08

İstediğiniz üniversiteye girip mezun olmayı da başardıysanız, sırada iş dünyasının basamaklarını çıkmak var. Peki üniversite eğitimi sizi gerçekten buna hazırladı mı? İnsan kaynakları yöneticileri işe alınacak gençlerle ilgili üniversite eğitiminden neler beklediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Akademi ile işbirliği önemli
Asena Yalınız (CarrefourSA İnsan Kaynakları Direktörü, İcra Kurulu Üyesi):
20 yılı aşkın süredir insan kaynakları yöneticiliği yapıyorum. Gerek üniversitelerle, gerekse üniversite öğrencileriyle pek çok proje gerçekleştirme fırsatı buldum. Üniversitelerin, akademi ve iş dünyası arasında çok kritik bir noktada olduğuna inanıyorum. İş dünyası, akademik bilgiyi sektörel uygulamalara yansıtarak işleri/şirketleri geliştirmeye çalışırken, akademik dünya da bu bilgilerini güncel uygulamalar ve sektörlerdeki teknolojik/stratejik değişikliklerle güncellemeyi hedefliyor.

Üniversitelerle iş çevreleri arasındaki bağ yeterince kurulamadığında iki grup da bu hedeflerine ulaşmakta zorluk yaşıyor. Zorunlu staj programları, öğrencilerin iş hayatına daha kolay uyum göstermesini ve güçlü bağlantılar kurmasını sağlıyor. Staj zorunluluğu olmayan bölümlerdeki öğrencilerin iş çevreleri ile tanışması mezuniyet sonrasına kalabiliyor. Bu yüzden zorunlu staj kapsamının genişletilmesi tüm taraflar açısından faydalı olur. Üniversiteler eğitim döneminde öğrencilerin gerçekleştirdiği projeleri ve grup çalışmalarını iş dünyasına dair vakalar üzerine kurgularsa hem öğrenciler iş hayatına ısınmada verimli bir süreç yaşar hem de işverenler potansiyel çalışanlarını tanır, keşfeder.

Haberin Devamı

Uzun süredir içinde bulunduğum perakende sektörü için örnek verirsem, özellikle meslek yüksekokulları perakende, mağazacılık,pazarlama gibi bölümlerinde teorik bilginin yanı sıra sahada deneyim kazandırabilecek projeler ve saha çalışmaları planlayabilirse gelecekte hangi işi, nasıl yapacaklarına dair fikir edinen öğrenciler sağlam adımlarla iş hayatına hazırlanır.

Artık pek çok üniversite, derslere iş dünyasından profesyonelleri de davet ederek öğrencilerinin uygulamalardan haberdar olmasını sağlıyor. Böylece öğrenciler iş dünyası ve beklentileriyle ilgili bilgi sahibi oluyor. İş dünyası da öğrencilerin beklenti ve yetkinliklerini yakından gözlemleyebiliyor. Akademi-iş dünyası işbirliğiyle hazırlanacak ders programları da yine tüm taraflar açısından oldukça faydalı. Bu programların içeriği, ‘en iyi uygulama örnekleri’ veya ‘başarısız uygulama örneklerinden çıkarılacak dersler’ ile zenginleştirilebilir.

Haberin Devamı

Akademik programlara ek olarak okul sonrasında para yönetimi, iş hayatının gereklilikleri konusunda bilgilendirici seminerler düzenlenmesi de öğrencileri iş hayatına hazırlamada önemli katkı sağlar. İletişim, kariyer hedeflerinin belirlenmesi gibi konularda da işbirliği önemli.

Staj programları pusula olacak
Ceren Yıldırım (Çelebi Havacılık Holding A.Ş İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı):
Küçük yaşlarda yaptığımız tercihlerin geleceğimiz üzerindeki etkilerini yadsımak mümkün değil. Seçtiğimiz üniversite ve bölüm mesleğimizde; işimiz ise tüm yaşantımızda belirleyici rol oynuyor.

İşletme eğitimi aldığım için, mezuniyetimden sonra yöneleceğim alanı, tercihlerimle belirleme fırsatım oldu. Hangi alanda gelişebilirim? İşim beni mutlu edecek mi? Başarılı olabilecek miyim? Soruların ardı arkası kesilmiyordu. Danıştığım üniversite hocalarım bir firmada gözlem yaparak, iş süreçlerini tanıyarak, eğilim ve yapmak istediklerimle ilgili fikir edinebileceğim noktasında hemfikirdi. Staj programlarının mesleki tercihlerimiz ve kararlarımızda ne kadar etkili olduğuna dair fikirlerim bu dönemde oluştu.

Haberin Devamı

İnsan kaynakları alanında çalışmaya başladıktan sonra işveren ve yöneticilerin, gençlerle tecrübelerinipaylaşıp, onlardaki potansiyeli ortaya çıkararak, bir tür işbirliği içinde yürümek istediklerini gözlemledim.

Y ve Z kuşağının beklentilerine cevap verebilmek ve kurumlara genç yetenekler kazandırabilmek için üniversitelerle insan kaynaklarının ortak projelerde yer almaları gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda staj programları, söyleşiler, konferanslar, kariyer etkinlikleri ve eğitimler; öğrencilerle temasta, üniversitelerle insan kaynakları arasında köprü oluşturacak.

Üniversitelere düşen görev, öğrencileri staj programlarıyla desteklemek, firmalar ve öğrencilerin temas edebileceği ortamlaroluşturmak. Öğrencilerin katıldıkları staj programları, mezun olduklarında geleceklerine yön vermelerini sağlayan bir pusula olacak.

Haberin Devamı

Eğitimle yaratıcılık ön plana çıkarılmalı
Nurten Kesimci (Biletix İnsan Kaynakları veİdari İşler Direktörü):
İş hayatına atılacak gençlerin özgeçmişinde ilk bakılan bölüm, aldıkları eğitim. Burada, üniversite eğitimini, projeleri, stajı, hepsini bir arada değerlendiriyoruz. Ayrıca yabancı dil bilgisi çok önemli. Son yıllarda ülkemizde çok uluslu şirketler artıyor. Şu anda dijital çağı yaşıyoruz ve e-ticaret şirketleri de çok etkili olduğu için yabancı dili, teknolojiyi iyi kullanabilmek işleri kolaylaştırıyor.

İK yöneticileri olarak üniversitelerden öğrencilere iyi eğitim vermelerini, iş hayatında yabancı dilin önemli olduğunu vurgulamalarını, stajyapmalarının iş hayatlarında kendileri için yararlı olacağı bilgisini aşılamalarını bekliyoruz. Ayrıca iş hayatının önemli sorumlulukları olduğu bilincini kazandırsınlar. Öyle örneklerle karşılaşıyoruz ki, görüşmeye davet ettiğimiz adaylar gelmedikleri gibi haber verme gereği bile duymuyorlar.

Haberin Devamı

Ayrıca üniversiteler, öğrencileri seçtikleri eğitim programı ya da ilgi duydukları alanlarla ilgili sertifika programlarına yönlendirebilirler. Öğrencinin yaptığı staj ve projeleri olumlu değerlendiriyoruz çünkü bu azim ve çabalarını gösteriyor. En önemlisi de üniversiteler gençlerin yaratıcı yanlarını ön plana çıkarsın.

İyi eğitim vermenin yanı sıra sosyal yetkinliklere sahip, motivasyonu yüksek, öğrenmeye, kendini geliştirmeye ve katma değer yaratmaya istekli gençler yetiştirmek en önemli görevler arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!