Üç ülke, üç eğitim gündemi

Güncelleme Tarihi:

Üç ülke, üç eğitim gündemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 09:36

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, zengin çocukları devlet okullarında eğitim alıyor. Fransa’da 26 bin üniversite öğrencisiyle yapılan bir anket ise, öğrencilerin yurtdışında eğitime sıcak bakmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Finlandiya’dan, AB üyesi olmayan ülkelerin öğrencilerine kötü bir haber var, eğitim artık ücretli olacak. İşte dünyanın üç önemli ülkesinin eğitim gündeminde bugünlerde konuşulan konular. 

ZENGİN ÇOCUKLARI DEVLET OKULLARINDA

İNGİLTERE: Eğitim üzerine çalışmalar yürüten yardım derneği Teach First’ün yaptığı araştırmaya göre İngiltere ve Galler’de en iyi devlet okullarında büyük oranda varlıklı ailelerin çocukları eğitim alıyor. Buna göre başarılı ortaokullardaki öğrencilerin yüzde 43’ü ülkenin en varlıklı ailelerinden geliyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ülkedeki sosyoekonomik açından dezavantajlı öğrencilerinin akademik performanslarının geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Ayrıca düşük gelir grubundaki öğrencilerin genellikle daha başarısız okullara gittiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ YÜKSEKÖĞRETİM SONA ERİYOR

FİNLANDİYA: İskandinav ülkesinde Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinin dışından gelen öğrenciler için ücretsiz yükseköğretim 2017’den itibaren rafa kalkıyor. Önümüzdeki sonbahardan itibaren Türkiye de dahil olmak üzere lisans ve yüksek lisans programlarında eğitim alan öğrenciler yıllık 5 ila 20 bin Euro arası değişen öğrenim ücretleri ödeyecek. Finlandiya bu kararla, üniversitelerin kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor.

FRANSIZ ÖĞRENCİLER YURTDIŞI İSTEMİYOR

FRANSA: Fransız Yüksek Öğretimini Yurtdışında Tanıtma Ulusal Ajansı Campus France’in 26 bin üniversite öğrencisiyle yaptığı anket, Fransızların yurtdışında eğitime sıcak bakmadığını ortaya koydu. Buna göre araştırmaya katılan her 3 öğrencide 2’si daha önce yurtdışında eğitim deneyimine sahip değil. Bunun nedeniyse dil bariyeri ve maddi kaygılar. Öğrencilerin yüzde 38’i yabancı dil konusunda duyduğu endişe nedeniyle yurtdışında eğitim almayı tercih etmiyor. Yüzde 32’si ev ortamını terk etmek istediğini belirtirken, aynı oranda öğrenci maddi nedenlerden dolayı yurtdışında eğitim alamadığını söylüyor. Fransa’da 2013 verilerine göre yükseköğretim düzeyinde giden uluslararası öğrenci oranı sadece yüzde 3.5.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!