TEOG’da bir soru iptal, sonuçlar pazartesi

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da bir soru iptal, sonuçlar pazartesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2015 09:00

TEOG’da İngilizce testinde bir soru iptal edilirken, sonuçlar pazartesi gününe kaldı.

Haberin Devamı

TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavlarda İngilizce testi A kitapçığı 10’uncu soru (Mary Sanders) iptal edildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığını kabul ederek İngilizce ders puanlarının yeniden hesaplanacağını açıkladı. Bakanlık, 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) yeniden hesaplayarak, yeni puanları ise 29 Haziran Pazartesi günü saat 09.00’da e-okul üzerinden açıklayacak.

TEOG’da bir soru iptal, sonuçlar pazartesi

20’NCİYE DAVA, 10’UNCU İPTAL

İngilizce testi 10’uncu sorunun iptal edilmesine yönelik süreç şöyle işledi:
Bir veli İngilizce testinde 20’nci soruda hata olduğuna yönelik dava açtı. Bilirkişi heyeti bu sorunun iptaline karar verdi. Ancak, MEB heyetten bir kişinin çocuğunun da TEOG’a girdiğini öğrenince bilirkişiyi reddetti. Yeni bilirkişi heyeti ise İngilizce sorularının tamamının yeniden incelenmesini istedi. Kamuoyunda tartışılan 10’uncu sorunun üzerinde de duran bilirkişi bu kez bu soruyu iptal ederek, 20’nci sorunun doğru olduğuna karar verdi. Mahkeme kararı dün açıklandı.

Haberin Devamı

TEOG’da bir soru iptal, sonuçlar pazartesi

TÜRKÇE DAVASI SÜRÜYOR

Öte yandan ikinci sınavda yer alan Türkçe testindeki ‘derin’ sorusu ile ilgili dava da sürüyor. Kayıt takviminin aksamaması için Bakanlığın sonuçları 29 Haziran günü açıklayacağını, bu konuyla ilgili davanın sonuçlanmasını beklemeyeceği öğrenildi. Eğer, bu soru da iptal edilirse birçok öğrencinin puanları bu kez yeniden hesaplanabilir.

ÖZELLER EK SÜRE İSTEDİ

Öte yandan özel okulların ön kayıt takviminin uzatılması için Bakanlıktan ek süre istediği öğrenildi. Uzmanlar, iptal edilen soruyu yanlış yapan öğrencilerin 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının yükselebileceğini söylediler.

2 davalık soruya 2 değerlendirme

Dava açılan 2 soru ile ilgili akademisyenlerin değerlendirmeleri ise şöyle:

Haberin Devamı

İNGİLİZCE SORUSU

- MEF Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı: Bu sorunun doğru cevabı dilbilgisi açısından D’dir. Ancak bu cevapta yer alan cümle sorudaki cümlelerle anlamsal bir bütünlük taşımamıyor. Soruda biraz daha fazla bilgi yer alsaydı, öğrencilerin doğru cevabı seçmeleri daha mümkün olabilirdi.

- Talha Ağyar Altunay ve Onur Uludağ (Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı): Anlamsal açıdan C daha doğru, dil bilgisi açısından ise D şıkkı doğru. Soruda yanlışlık yok iptal edilmeyebilir ama üniversite düzeyinde bir soru.

TÜRKÇE SORUSU

- Doç. Dr. Bayram Baş (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi): “Derin” sözcüğünün sorudaki cümlede “yüzeyden içeri inen” anlamını göstermesi için okuyucunun soru sınırları dışında bir yorum yapması gerekiyor. Böyle bir anlamın oluşabilmesi için bu ifadenin dışında başka cümleler de verilmeli. Soruda tek bir cümle verildiği için “ayrıntılı” anlamı dışında çıkabilecek bir şey söz konusu değil. Sonuç olarak C seçeneğinde “derin” sözcüğü karşısında verilen anlamda kullanılmamış. Soruda hata yok.

Haberin Devamı

- Güllüzar Uysal (ODTÜ Türk Dili Bölüm Başkanı): Soru kökü olumsuz. Doğru seçenek olarak verilen C şıkkı karşısında verilen anlama uygun. Soru kökünde yanlış şık isteniyor, ancak yanlış olarak gösterilen seçenek aslında doğru. Yani soru kökünden kaynaklı bir problem olduğunu düşünüyorum. Yanlış şık testte yok. Sorunun kökü olumsuz olduğu için doğru şık yanıtlarda yok. Soruda çelişki var.

- Prof. Dr. Sedat Sever (Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi): “Derin” sözcüğü; A,B, D seçeneklerinde, karşısında verilen anlama uygun kullanılmış.C seçeneğinde, derin sözcüğü ayrıntılı, kapsamlı anlamda yer alıyor. Karşısındaki anlamı ise “yüzeyden içeriye inen” biçiminde verilmiş. Türkçe sözlüklerdeki madde başları incelendiğinde, derin sözcüğünün, “yüzeyden içeri inen” anlamıyla da karşılaşılıyor. Bu seçenekteki derin sözcüğü gerçek anlamda “derin”, mecaz anlamda da “ayrıntılı” anlamını taşıyor. C seçeneğindeki cümlede “derin sözcüğü” mecaz anlamında kullanılmış. Karşısındaki ise, sözcüğün gerçek anlamına ilişkin. Soruda sınanmak istenen kazanım açık olmamakla birlikte MEB’in verdiği yanıt doğru.

Bazı okullarda ön kayıtlar geçersiz

* Alman Lisesi: Ön kayıtlar geçersiz. Yeni kayıtlar puanlar açıklandıktan sonra alınacak.
* Notre Dame Sion Fransız Lisesi: Kontrol edilmek kaydıyla ön kayıtlar geçerli. Ancak, o soruyu yanlış yapan öğrencilerin lehine bir durum var. Bu öğrencilerin yıl sonu başarı puanları arttı. YEP açıklanınca kayıtlar devam edecek.
* Üsküdar Amerikan Lisesi: YEP’ler açıklandıktan sonra yeni bir kayıt takvimi planlayacağız. Sorun sadece İngilizce sorusunda ise bizi etkilemeyecek. Bizim puan hesaplamamızda İngilizce testi yoktu. Aldığımız ön kayıtlar geçerli olacak.
* İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi: Pazartesi, salı günleri puan kontrolü ve aynı zamanda ön kayıt işlemi yapılacak.
* Saint Michel Fransız Lisesi: 29 Haziran’da YEP sonuçlarının açıklanmasından sonra o gün ve salı ön kayıtlar devam edecek. 1 Temmuz’dan itibaren ise ana kayıtlara başlanacak. Daha önce yapılan ön kayıtlarda herhangi bir iptal söz konusu değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!