Okul Sütü ikinci dönem başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Okul Sütü ikinci dönem başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 12:15

Okul Sütü programı ikinci dönem pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri dağıtılacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamada bu yıl, okul sütü dağıtımı ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine de yapılacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ikinci dönem dağıtılacak okul sütleri için çalışmalarına başladı. Bakanlık, okul sütü programının kontrol ve değerlendirilmesi ile muhtemel tereddütlere daha hızlı çözüm üretilebilmesi amacıyla hazırlanan Okul Sütü Modülü'ne ilişkin 81 ildeki il ve ilçe müdürleriyle okul sütü komisyonu üyelerine uzaktan eğitim verdi.

MEB, Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen okul sütü programı kapsamında, ikinci dönemin başı itibarıyla haftada pazartesi, çarşamba, cuma günleri okullarda süt dağıtılacak. Programa ilişkin işlemlerin sağlıklı yürütülmesi için MEB tarafından hazırlanan Okul Sütü Modülü'yle, süt dağıtılan okullar anlık takip altına alınarak, süt içen çocuklarda oluşabilecek alerjik reaksiyonlar, okullara dağıtılan süt miktarı, kaç velinin çocuğunun süt içmesi için izin verip vermediği gibi konular izlenecek ve gerekli tedbirler alınacak.

Modüle ilişkin 81 ilde süt dağıtımında görevli olacak il ve ilçe milli eğitim müdürleri, il ve ilçe MEBS görevlileri, il ve ilçe okul sütü komisyon üyelerine Bakanlık tarafından eğitim verildi.

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, eğitimin açılış konuşmasını online yaptı. Kocabıyık, çocuklara süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak, sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla okul sütü programının, 2013 - 2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren, haftada 3 gün olmak üzere yeniden uygulanacağını belirtti.

Tedbirleri içeren yazıların valiliklere gönderildiğini hatırlatan Kocabıyık, okullarda sütlerin güvenli, serin, kuru ve güneş almayan bir ortamda muhafaza edilerek ve gerekli durumlarda yerinde inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

Süt dağıtımından önce "Süt alerjisi veya laktoz intoleransı varlığı tespitine yönelik" velilerin doldurmasını istedikleri izin formunun okul müdürlükleri aracılığıyla e-Okul sistemine işlendiğini hatırlatan Kocabıyık, velisi süt içmesine izin vermeyen öğrencilerin, kapsam dışında tutulacağını anlattı.

Süt içtikten sonra rahatsızlanan öğrenci olursa, okul yönetiminin, öğrencinin en kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmesini sağlayacağını ve ailesini bilgilendireceğini söyleyen Kocabıyık, okul yönetiminin, İl Okul Sütü Komisyonu'na durumu bildireceğini ve analiz sonuçlanıncaya kadar analize konu üretim partisi sütlerin dağıtımı durdurularak, diğer üretim partisi sütlerin dağıtımına devam edileceğini belirtti.

Süt tüketimi günü gününe modüle işlenecek

Okul sütü programında iş ve işlemlerinin sağlıklı bir şekilde takibi, kontrol ve değerlendirilmesi ile muhtemel tereddütlere daha hızlı çözüm üretilebilmesi amacıyla Okul Sütü Modülü'nün hazırlandığını anlatan Kocabıyık, "Modülün temel mantığı, yüklenici firma tarafından okullara yapılan süt teslimatlarının ve sütlerin günlük tüketimlerinin okullarca zamanında sisteme işlenmesi ve okullarımızda bulunan süt stokları ile öğrencilere dağıtımı yapılarak tüketilmiş süt miktarının günü gününe takip edebilme üzerine kuruldu" dedi.

Kocabıyık, okulların her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri yapmış oldukları süt tüketimini günü gününe sisteme işleyeceğini, ilçe milli eğitim müdürlükleri ise bu girişlerin düzenli bir şekilde yapılıp yapılmadığını sistem üzerinden aldıkları raporlarla takip edeceğini ve eksikleri bulunan okulları yönlendirerek, okul müdürlüklerine destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

Dağıtımlar mesajla durdurulacak

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin ise sistem üzerinden aldığı genel raporlarla gerek ilçe gerekse okul müdürlüklerine destek ve koordinasyon hizmeti sağlayacağını ve sisteminin genel takibini yapacağını anlatan Kocabıyık, herhangi bir öğrencide oluşabilecek şikayet vakasında, o parti numaralı sütlerin hangi okullara dağıtıldığının sitemden takip edilerek ve mesaj yolu ile dağıtımların durdurabileceğini belirtti.

Kocabıyık, izleme ve değerlendirme amacı ile istenilen tarihlerde ve dönem sonunda grafik destekli rapor alınabilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, modülün kullanıcı dostu ve ilerde süt dışında dağıtılabilecek farklı ürünlere de uyarlanabilir nitelikte olduğunu belirtti.

Bağımsız anaokullarına da süt dağıtılacak

Bu yıl, okul sütü dağıtımı ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren başlayacak. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl velilerden gelen talep doğrultusunda bağımsız anaokullarında da okul sütü dağıtımı yapılacak. Özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünleri tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin isteği esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda program kapsamı dışında tutulacak.

6 milyon öğrencinin yararlanması bekleniyor

Bakanlık verilerine göre, programdan 6 milyon 425 bin 914 öğrencinin yararlanması bekleniyor. Bu güne kadar 5 milyon 348 bin 792 veli çocuklarına süt verilmesini onayladı. E-Okul üzerinden veli izin formu doldurma işlemleri devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!