İstanbul’da ortak matematik sınavı sona erdi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da ortak matematik sınavı sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 10:26

İstanbul genelinde öğrenim gören 7’nci sınıflar için düzenlenen ‘il geneli ortak matematik sınavı’ sona erdi.

Haberin Devamı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü il genelindeki tüm okullarda yaklaşık 220 bin 7’nci sınıf öğrencisine bugün ortak matematik testi uyguladı. Tam gün eğitim yapılan okullarda sınav 11.00’de başlayıp 11.40’ta sonlandı. İkili eğitim yapılan okullarda ise öğlenci grupları için sınavlar 14.30’da başlayıp 15.10’da bitti. Yaklaşık 200 bin öğrencinin katıldığı ortak matematik testinde 20 soru soruldu ve öğrencilere 40 dakika süre verildi. Farklı zaman dilimlerinde girenlere aynı zorluk düzeyinde ayrı sorular hazırlandı.

SINAV NASIL UYGULANDI?
Kilyos’ta eğitim veren bir ilköğretim okulu müdürü sınav uygulamasını şöyle anlattı: “Sınav sorularını 7.30’da internetten indirdik. Çoğalttık. Sınav başlamadan önce öğretmenlerimize işleyişin nasıl olacağıyla ilgili toplantı yaptık. Sınav 11.00’de başladı. Sınav güvenliği için öğretmelerimize, soruları yaymayacakları gibi maddeleri olan etik anlayışı koruyan bir sözleşme imzalattık. Aynı zamanda sınavlarda görevli öğretmenleri başka branşlarda seçtik. Matematik öğretmenleri sınavda görev almadı. Bizim için ilk kez uygulanan ancak sorunsuz geçen bir süreçti. Devlet okulları ve özel okulları ile soruların zorlukları farklıdır. Ancak bu uygulamalarla bundan sonrasında eşitlik olacak. Eğitimde eşitlik için bu uygulamanın çok faydalı olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

ÖRNEK SORULARLA ÖRTÜŞÜYOR
Özer Ataç - Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı
“Ortak birinci matematik sınavındaki sorular müdürlüğün yayınladığı konu-soru dağılım tablosuna uygundu. Sınavda öğrencilere yöneltilen 20 sorunun dağılımı; 7’nci sınıf öğrencilerinin şimdiye kadar işlediği ‘Tam Sayılarla İşlemler’ alt konu başlığındaki toplam 5 kazanımdan 15 soru ve ‘Rasyonel Sayılar’ alt konu başlığından ilk 2 kazanımı içeren 5 soru şeklinde soruldu. Sınav, Bakanlık tarafından yayınlanan örnek sorular ile örtüşüyor. İçerik olarak öğrencilerin önceki yıllardaki sınıf seviyelerinde öğrendikleri kazanımların da ölçüldüğü, okuduğunu anlama ve matematik becerilerini sorgulayan sorulardan oluşan, öğrencilerin matematiksel terim bilgilerinin de soruların çözüm aşamalarında kullanıldığı ve çeldiricilerin de sıkça yer aldığı bir sınav olduğunu gözlemledik."

Haberin Devamı

SINAVA GİREMEYENLER NE YAPACAK?
Sınavlara giremeyen öğrenciler için 8 Kasım’da mazeret sınavları düzenlenecek. Bu sınavların değerlendirmeleri okulda yapılan ortak sınavların yerine geçecek. Okul tarafından öğrencilere ayrıca açık uçlu sınav yapılmayacak. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!