Düşük fobisini de kırıyor sınav stresini de yeniyor

Geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız düzenlenen Hipnoz Kongeresi’nin ardından Türkiye Bilinçli Hipnoz Derneği başkanı Dr. Ali Eşref Müezzinoğlu ile konuştum.

İki hafta boyunca beş duyunun ötesi olarak nitelenen hipnozun ne anlama geldiğini, nerelerde kullanılabildiğini, hipnozla neler başarmanın mümkün olduğunu yazacağım.

Hipnozun yaygın olarak doğru eller tarafından (yani doktorlar) kullanılmasını teşvik etmek için çalışan bir diş hekimi Dr.Ali Eşref Müezzinoğlu.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde dersler veren ve aynı zamanda Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı olan Müezzinoğlu, kendi hocasının ekolü olan ‘bilinçli hipnoz’un güvenliğini vurguluyor.

Çünkü en modern, yeniliklere açık ve eğitimli kişiler bile hipnozdan çekiniyor, bunu bir uyku ve beyin yıkaması halinde değerlendiriyormuş. Ayrıca doktorların büyük bölümü de hipnozu reddediyormuş.

DİŞÇİ STRESİNİ MİNİMALİZE EDİYOR

- Hipnoz nedir?

Bilinçli hipnoz, Dr.Hüsnü İsmet Öztürk ekolünü içerir. Kesinlikle uyku hali olmadan, bireyin özgür istemi doğrultusunda, güvendiği bir aracıyla bir psikolojik konsantrasyon anını yakalaması halidir. Kişinin bilincinin açık olduğu, yani beyinsel verilerinin tam çalıştığı, verilen komutları seçebildiği, bu nedenle empoze edilmeyen bir yöntem olarak kabul edilmesi gerekir.

- Ancak pek öyle bilinmiyor...

Haklısınız. Burada hipnozun oluşmasındaki temel mekanizma, hipnoza girmeyi arzu edenin özgür iradesidir. Kişilerin çözülebilir problemlerinin giderilmesinde, psikolojik dünyanın getirdiği stresin minimalize edilmesinde, bireysel yeteneklerin gelişmesinde hipnoz emin ellerde risksiz bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Dünyada tıbbi amaçla hipnozu uygulayan en büyük grup ise diş hekimleridir.

- Neden?

Hipnoz sayesinde diş hekiminin çalışma ortamı çok rahatlıyor. Hastanın yüz kasları gevşiyor, tükürük ve kanama miktarı kontrolü yapılabilmekte, çok az dozla maksimum etki sağlanmakta. Ayrıca uzun süre takılan ve sorun yaratan ağız içi aparatı rahatça kullanılabilmekte.

- Hipnoz, tıbbın başka hangi alanlarında kullanılıyor?

Dünyada hipnozu yapanların yüzde 25’i kadın doğum hekimleridir. Bunun sebebi, genç kızlık döneminde başlayan sancılı ve düzensiz periyodun regüle edilmesi. Ayrıca toplum içinde ‘ilk gece korkusu’ olarak bilinen ‘vaginismus’ , hamilelikte ise aşerme, bulantı refleksinin yok edilmesi ve bu devrenin rahatça atlatılabilmesi, sık sık düşük yapan hanımlarda düşük fobisinin kırılabilmesi, ağrısız doğum yapabilmesi, doğum nedeniyle aldığı kiloları daha çabuk verebilmesi anneye hipnoz sayesinde destek vermektedir. Aradan yıllar geçip de annemiz menopoza girdiğinde de ter ve ateş basması sıkıntıları hipnozla çözülebilir.

YATAK ISLATMASINI ENGELLİYOR

- Bilinçli hipnoz başka hangi alanlarda çözüm sunuyor?

Bir başka sık uygulama alanı ise çocuk doktorları. Çocuklara hangi durumlarda hipnoz uygulanabileceğini sıralayayım: Derse konsantrasyon, iyi insan ve vatandaş olma, sınav stresini yenme, parmak emme, tırnak yeme tikleri, gece yatak ıslatması. Gece yatağını ıslatan çocuğun gündüz de bunu yapıp yapmadığı kontrol edilir; yapmıyorsa sisteminde bir bozukluk yok demektir. Çocuk, o problemi çözmesi gerektiğine inanıyorsa birkaç çalışmada otokontrolü sağlanır.

- Nasıl?

Hipnotik konsantrasyondayken çocuğa, gündüz olduğu gibi geceleyin de idrarının geldiğini fark etmesi ve tuvalete gitmesi kavramı veriliyor.

DEVAMI HAFTAYA!

Hipnoz öğrenmek isteyenlere...

Tam hipnozla ilgili yazı yazarken sevgili Dr. Neslihan İskit aradı ve Memorial’da düzenleyecekleri hipnoz eğitiminin haberini verdi.

New York NLP Merkezi 6 günlük Eriksonian Hipnoz pratisyen sertifika eğitim programını 25-30 Kasım 2005 tarihlerinde, Cevahir Otel’de, Memorial Hastanesi Tamamlayıcı Tıp sponsorluğunda verecek.

Amerikalı psikiyatrist ve psikoterapist MILTON ERICKSON, tedavi amaçlı hipnoz ve telkini ilk kullanan doktor.

Eriksonian Hipnoz’un vaatleri şunlar: Bilinçaltınızla derin ilişki kurarak kendinizde var olan sonsuz kaynaklarınızı kullanacak, ruhsal çatışmaları keşfedeceksiniz.

Öğrenecekleriniz:

Kendi kendine hipnoz; müşterek hipnoz; trans yöntemleri.

Şaşırtma teknikleri, ruhsal çatışmaları çözme; hipnotik lisan kalpları

Derin trans olayı; çocukluğumuza gitme (age regression)

Zaman / yerden uzaklaşma-kopma- şuuraltı semboller, telkinler...

Uygulamalı eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara Amerikan Sertifikası verilecek. Daha sonra ikinci seviye eğitim programını tamamlayan katılımcılar, aldıkları sertifikalarla Amerika’nın en büyük hipnoz derneklerine üye olabilecekler.

Ücretsiz bilgi hattı: 444 7 888

Ayrıntılı bilgi için www.bilinclihipnoz.com adresine bakmanızı tavsiye ederim.
Yazarın Tüm Yazıları