Tam 'kabus bitti' derken yeni karantina... Şangay'da panik dalgası!

Güncelleme Tarihi:

Tam kabus bitti derken yeni karantina... Şangayda panik dalgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 12:52

2 ay boyunca süren ve insanları çıldırtma noktasına getiren sıkı karantinanın kaldırılacağını duyuran Çin hükümeti kararın üzerinden bir hafta geçmeden Şangay'da yeni bir karantina duyurdu. 2,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan güneybatı Minhang bölgesinde başlayacak karantinanın ne kadar süreceği açıklanmadı. Yerel halk hem karantinadan hem de çıkacak sonuçlardan endişeli.

Haberin Devamı

'Sıfır-Kovid' politikası kapsamında aldığı katı kararlarla gündemden düşmeyen Çin daha geçtiğimiz hafta Şangay'da uzun süredir devam eden karantinanın kaldırılacağını açıklamıştı.

YENİ KARANTİNA KARARI

Yaklaşık 25 milyon kişinin evlerine kapandığı ve yiyecek bile bulamadığı bunaltıcı karantinanın hafifletilmesinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra hükümet Şangay'ın Minhang bölgesinde yeni bir kısıtlama kararı duyurdu.

2.7 MİLYON KİŞİ EVLERİNE KAPANACAK, TEST YAPILACAK

Bölge yetkilileri 2,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan güneybatı Minhang bölgesinin Cumartesi sabahı "kapalı yönetim" altına alınacağını ve tüm sakinlerin test edileceğini açıkladı.

PANİK DALGASI: POZİTİF ÇIKARSA NE OLACAK?

Şanghay'da bugün semptom göstermeyen 9 yeni vaka bildirildi. Ancak vakaların hiçbirisi toplu test ve karantina kararı verilen Minhang bölgesinden değil.

Açıklamada karantina için belli bir süre verilmemesi bu karantinanın da diğerleri gibi uzun süreceği yönünde endişelere neden oldu. Yetkililer ayrıca test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda ne tür önlemler alınacağını da belirtmedi.

Haberin Devamı

Kararın açıklanmasının ardından Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da büyük bir panik dalgası gözlemlendi. Kullanıcılar yetkililere karantinanın ne kadar süreceğini ve sonuçların kötü çıkması durumunda ne yapılacağını sordu.

Tam kabus bitti derken yeni karantina... Şangayda panik dalgası

MASKE ZORUNLULUĞU SÜRÜYOR

Yeniden karantina ile karşı karşıya kalan Şanghay'da geçen hafta tüm kenti kapsayan ve iki ay süren tecrit uygulaması sonlandırılmıştı. Kararın açıklanmasının ardından maske zorunluluğunun devam edeceği belirtilerek halka toplanmaktan uzak durmaları ve aşı yaptırmaları yönünde uyarılar yapıldı.

Çin'in finans merkezi Şanghay'daki kilitlenme, zaten gergin olan uluslararası tedarik zincirleri üzerinde daha fazla baskı oluşturmuştu. Hükümetin karantina kurallarını gevşetme kararında bu baskının da etkili olduğu düşünülüyor.

Tam kabus bitti derken yeni karantina... Şangayda panik dalgası

UMUTLAR SUYA DÜŞTÜ

1 Nisan'da başlayan katı kısıtlamaların kaldırılması ile şehir son günlerde yavaş yavaş normal hayata döndü. İnsanlar ofislerinde çalışmaya dönerken, kent sakinlerinin metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullandığı görüldü.

Haberin Devamı

Kentte restoranların açılması gibi aktivitelere izin verilip verilmeyeceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak yeni gelen karantina kararı bu yöndeki umutları şimdilik suya düşürdü.

İNSANLARI ÇILDIRTAN KARANTİNA

Yaz aylarının gelmesi ile dünya genelinde vaka sayıları düşüşe geçerken Çin'in uyguladığı sıkı karantinalar kent sakinlerini adeta çıldırttı.

İki ay boyunca insanların evlerine kapandığı Şangay'da binaların önüne metal bariyerler çekilip Kovid hastalarının kapılarına elektronik alarmlar yerleştirilmişti.

Tam kabus bitti derken yeni karantina... Şangayda panik dalgası

İlk başta sakin olan insanların zamanla sabırlarının tükenmesi ile büyük bir isyan dalgası başlamış, yerel halk kendilerini karantina merkezlerine götürmek isten güvenlik güçleri ile çatışmış, buna cesaret edemeyenlerse balkonlarından çığlık atarak hükümete tepkisini göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!