ABD ve Meksika'da panik! Maymun çiçeği teşhisi aldı, hastaneden kaçtı

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Meksikada panik Maymun çiçeği teşhisi aldı, hastaneden kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 11:58

Dünya tam koronavirüs salgınını yendikten sonra ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü vakaları korku yaratmaya devam ediyor. Birçok ülkede virüse bağlı vaka sayılarında artış görülürken Meksikalı yetkililer, maymun çiçeği teşhisi konulan ABD vatandaşı hastanın hastaneden kaçtığını açıkladı.

Haberin Devamı

Meksika’daki yerel sağlık yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada, maymun çiçeği olan bir ABD vatandaşının Meksika'daki bir tatil beldesindeki bir hastaneden kaçtığını ve ülkeden ayrıldığını söyledi.

Eyalet sağlık departmanı tarafından yapılan açıklamada, aslen Teksaslı olan 48 yaşındaki adamın, sağlık personeli tarafından maymun çiçeği için test edilmesi ve tecritte tutulması gerektiği söylenmesine rağmen geçen hafta sonu Meksika'nın Pasifik kıyısındaki Puerto Vallarta'daki hastaneden kaçtığı belirtildi.

Haber ajansları, hastaneye geldiğinde hastanın "öksürük, titreme, kas ağrısı ve yüzünde, boynunda ve gövdesinde püstül benzeri lezyonlar" semptomları olduğunu söyledi.

ABD ve Meksikada panik Maymun çiçeği teşhisi aldı, hastaneden kaçtı
Maymun çiçeği hastalığı endemik olarak Afrika'da görülse de son haftalarda tüm dünyaya yayılmış durumda

Haberin Devamı

Hasta, tıbbi tesisten kaçtıktan sonra, Teksaslı ortağıyla birlikte kaldığı otele gitti ve yetkililer onu bulmadan önce 4 Haziran'da Puerto Vallarta'dan bir uçağa bindi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) pazartesi günü Meksikalı yetkililere, hastanın ABD'ye döndüğünü ve yapılan testin maymun çiçeği olduğunu doğruladığını bildirdi.

AVRUPA'DA BULUNMUŞ, PARTİLERE KATILMIŞ

Adamın 27 Mayıs'ta Puerto Vallarta'ya varmadan önce, 12 ve 16 Mayıs arasında Berlin, Almanya'da ve ardından Dallas, Teksas'ta olduğu açıklandı.

48 yaşındaki ABD’linin Meksika'da kaldığı süre boyunca tatil beldesi Jalisco'daki Mantamar Beach Club'daki partilere katıldığının altı çizildi.

Sağlık yetkilileri, 27 Mayıs-4 Haziran tarihleri ​​arasında kulübe katılan herkesi sağlık durumlarını izlemeye çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı açıklamada, hastalığın endemik olmadığı ülkelerde 1000'den fazla maymun çiçeği vakasının görüldüğünü söylemişti.

ABD ve Meksikada panik Maymun çiçeği teşhisi aldı, hastaneden kaçtı
Hastalığa yol açan virüs mikroskop altında böyle gürünüyor

Haberin Devamı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VAKALARIN ARTACAĞI UYARISI YAPTI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeğinin endemik olmayan bu ülkelerde yerleşme riskinin gerçek olduğunu, ama bu aşamada önlenebilir olduğunu söyledi.

Mayıs ayında başlayan mevcut salgında Afrika dışında 29 ülkeden vaka bildirimi yapıldı, ancak henüz ölümle ilgili bildirim olmadı.

Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde Ghebreyesus, bu yıl Afrika'da ayrıca 1.400'den fazla şüpheli maymun çiçeği vakası görüldüğünü ve 66 kişinin öldüğünü söyledi.

DSÖ, kadınlarda da vakalar bildirilmesine rağmen, çoğu vakanın hala ağırlıklı olarak erkeklerle seks yapan erkekler arasında görüldüğünü ekledi.

Haberin Devamı

ABD ve Meksikada panik Maymun çiçeği teşhisi aldı, hastaneden kaçtı
Virüs vücuda yayılıp su çiçeğinde görülene benzer yaralara neden oluyor

YAZ MEVSİMİ ENDİŞE YARATTI

Dünya Sağlık Örgütü, 21 Mayıs tarihli daha önceki açıklamasında semptomların 2-4 hafta arası sürdüğünü, ölüm oranının ise yüzde 3-6 arasında olduğunu aktardı.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge de "Yaz mevsimi yaklaşırken büyük buluşmalar, festivaller ve partiler nedeniyle yayılımın hızlanmasından endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!