Donanımlı olmak

İŞ bulmanın gittikçe zorlaştığı günümüzde artık daha donanımlı olan, yarışa bir adım önde başlıyor.

Bunun için küçük yaşta başlayan telaş, çağın gereklerine göre başkalaşıyor. Özellikle sanayi ve hizmet sektöründeki ara elemanı istihdam gereksinmeleri nedeniyle birçok genç, kısa yoldan iş bulma yoluna bakıyor. Bu noktada sertifikalar önem kazanıyor tabii ki. İşte biz de bu konuda önemli çalışmalara imza atan bir merkezin başındaki Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu ile söyleştik.

Æ BİMER’in kuruluş amacı ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Æ Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEÜBİMER) bir araştırma ve uygulama birimidir. Hedefi; bilimsel çalışmalarla bölgenin öncelikle ihtiyaçlarına cevap veren projeler üretmek, sektörlere yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler düzenleyerek, nitelikli insan gücü yetiştirmek, bölgesel kalkınmada ve eğitimde yüksek kalite sağlamaktır. DEÜBİMER, üniversiteler, çeşitli kurumlarla işbirliği yapar ve programlar önerir. Merkezimiz, çalışma alanlarıyla ilgili konularda uygulama, araştırma ve incelemelerin yanı sıra seminerler, kurslar, konferanslar, sempozyumlar ve benzeri bilimsel toplantılar düzenler. Çalışma konularında kamu ve özel kuruluşlarının, gerçek kişilerin istekleri doğrultusunda etüt ve proje çalışmaları yapar, rapor düzenler, danışmanlık hizmeti sunar ve yayınlar yapar.

SOSYAL AKTİVİTELER DE YOĞUN

Æ Sanayiyle işbirliği ve kent sorunlarına katkı anlamında BİMER hangi noktada ve 2009 hedefleriniz?

Æ Merkezimiz başarılı iş adamları ile öğrencileri buluşturmak için Bahar Konferansları düzenlemektedir. Bu yılki konuşmacılarımızdan ilki EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar. Çoğunluğu iş adamlarından oluşan danışma kurulundan destek alarak öğrencilerimize staj yeri ayarlayabiliyoruz. Özel ve kamu kurumlarına işletme bilimlerine dayalı, farklı alanlarda, çeşitli eğitimler vermekteyiz. Sağlık Müdürlüğü, TEİAŞ, TSE, ETİ Maden, Anemon Otelleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğittiğimiz kurumlardan bazıları. 700 muhtar, 700 ihtiyar heyeti üyesi ve 20 memur eğitildi. EXPO 2015 çerçevesinde "Sağlık Turizmi" sempozyumu düzenleyerek bilinçlenmeyi sağladık, buradan elde edilen gelirle bin fidanlık koru oluşturduk. 2009 hedeflerimiz arasında İZKA çerçevesinde sosyal sorumluluk ve KOBİ projelerinde sürükleyici güç olmak. Japonca sertifika programı düzenlenmesi, müşteri memnuniyetinin korunmasını sayabiliriz.

DİPLOMALAR TÜM DÜNYADA GEÇERLİ

Æ Eğitim programlarınız ve mezunlarınızın iş olanakları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Æ Merkezimiz eğitim programlarını iki kategoriye ayırmaktadır: Diploma Programları, Sertifika Programları. Uluslararası eğitim kurumu BİLSİT ile işbirliği yaparak, lise sonrası gençleri meslek edindirmek için hareket etmekte ve uluslararası geçerliliği olan İşletme Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Yönetimi diplomaları almaları için desteklemektedir. Deneyimli bir kadroyla 15 yıldır farklı sektörlere nitelikli insan gücü yetiştirmektedir. Öğrencilerimiz, yurt dışından gelen, uluslararası geçerliliği olan ve Türkiye’de özel sektörde tanınan diplomalara sahip oluyorlar, ancak üniversite sınavına girmedikleri için YÖK denkliği olmuyor. Ancak öğrencilerin hemen hemen lisans düzeyinde eğitim aldıklarını söyleyebiliriz... İş hacminin büyümesi, firma kavramının globalleşmesi ve işletme biliminin kazandığı yeni boyutlar farklı insan gücü modeline gereksinim doğurmuştur. 1970’den bu yana Türk özel sektörünün büyük gelişim gösterdiği dikkate alındığında; lisan bilen, meslek sahibi, konusunda uzman ara elemanlara ihtiyaç duyulduğu gerçektir. Artık profesyonel başarı için teknik bilgilerin yanında yeni açılımlara uyum sağlayabilen, nitelikli, donanımlı, bilgili; kısacası "Eğitimli" olmak gerekmektedir. Türkiye’de bahsettiğim alanlarda diploma almaya hak kazanan öğrenciler; Princely International University işbirliğiyle projeye dayalı uzaktan eğitimle lisans tamamlama olanağına da kavuşuyor. Merkezimiz üniversite mezunlarına, öğrencilerine ve farklı sektörlerde çalışanlara yönelik sertifika programları da düzenliyor. DEÜBİMER özellikle işletme, bilgisayar teknolojileri ve kalite eğitimleri ile toplumdaki bu ihtiyacı karşılamak üzere yola çıkmıştır. Son dönem düzenlemeye başladığımız üst düzey yönetici asistanlığı programı, NETSİS destekli işletme yönetim programı ve kalite sistemleri yönetici yetiştirme programı da bunlardan birkaçıdır.
Yazarın Tüm Yazıları