Derbinin Kartalı

F.Bahçe-G.Saray maçının hakemi Fırat Aydınus, eski bir futbolcu. Davutpaşa’da yıllarca forma giyen Aydınus’un, Beşiktaşlı olduğu sık sık dile getirilir. Hatta, Süper Lig’e çıkana dek, siyah-beyaz kaşkol ile dolaştığı, Beşiktaş’ın hiçbir maçını kaçırmadığı ve kombine kartı taşıdığı iddia edilir.

Haberin Devamı

YILLARCA Davutpaşaspor’da forma giyen Fırat Aydınus’un, sıkı bir Beşiktaşlı olduğu sık sık dile getirilir. Hatta, Süper Lig’e çıkana dek, siyah-beyaz kaşkol ile dolaştığı, Beşiktaş’ın hiçbir maçını kaçırmadığı ve kombine kartı taşıdığı iddia edilir.

Öyle ki, Beşiktaş Çarşısı’ndaki meşhur Hasbi Meyhanesi’nin duvarında Beşiktaş formalı fotoğrafının yıllarca asılı durduğu öne sürülür.

Popüler olduktan sonra taraftarlığı bir kenara bırakan ve Türkiye’nin en iyi hakemlerinden biri olan Aydınus, babasının teşviki ile hakemliğe adım attı. Süper Lig’e terfi etmesinde ise Merkez Hakem Kurulu eski başkanı Bülent Yavuz önemli rol oynadı. Terfi edip etmemesi ile ilgili tartışmalara son noktayı koyan Yavuz, "Göreceksiniz, bu çocuk ileride çok iyi bir hakem olacak" diye ağırlığını koyunca, Aydınus Süper Lig’e adım attı.

Yakışıklı ve karizmatik

Öyle ki Bülent Yavuz o günleri, "Fırat için bana ’Bundan hakem olmaz, vefasızdır, mahcup eder, ayakları üzerinde durmaz, balık gibidir, hiç tutamazsın’ diyorlardı. Ama şimdi herkes Fırat’la gurur duyuyor. ’Fırat’tan hakem olmaz’ diyenlerin tümü, bugün Fıratçı. Vefasızdır diyenler, bugün Fırat’ın goy goyluğunu yapıyor. Fırat adam gibi adamdır. Onurlu, karakterli, örf ve adetlerini bilen biridir" şeklinde özetliyor.

1.83 boyu ve bebek yüzü ile Süper Lig hakemleri arasında "en yakışıklı ve en karizmatik isim" olan Fırat Aydınus, saha içindeki müthiş diyaloğu ile ön plana çıkıyor. Futbolun içinden gelmesi nedeni ile kuralları çok iyi yorumlayan, çok koşan ve yardımcıları ile iyi diyalog kuran Aydınus, müthiş özgüveni ile de az zamanda çok yol aldı. Sakin görünmesine karşın, özel yaşamında çabuk sinirlenen Aydınus, her maça dua ederek çıkıyor. Ayrıca sahaya sağ adımını atarak giriyor.

Türk hakemler Avrupalı’dan daha iyi

25 Ekim 1973’te İstanbul’da doğan ve tipik bir Akrep burcu olan Aydınus, üç yıl önce FIFA kokartı taktı. Davutpaşa’da forma giydiği dönemde önce sağbek, sonra santrfor, en sonunda da orta sahanın sağında top koşturan Aydınus, hakemliğe de 14 yıl önce başladı. Kendisi gibi hakem olan ağabeyi ile pek çok maça çıktı. Hakemlikte hedefini Şampiyonlar Ligi ya da UEFA Kupası finali olarak belirleyen Aydınus, "Türk hakemleri, Avrupa hakemlerinden daha iyi. Aradaki tek fark, bizde hataların üzerinde çok duruluyor. İngiltere’nin en önemli futbol programını eski ünlü futbolcu Gary Lineeker sunuyor. O programda pozisyonlar veriliyor. Ama hakem üzerinde durulmuyor" diyerek, futbolun içinden gelme yorumculara ufak bir gönderme yapıyor. Kendini geliştirmek için yönettiği maçları televizyondan defalarca izleyen Aydınus, "Duruşumu, pozisyon hatalarımı bu şekilde görüyorum ve ders çıkartıyorum" diyor.

Maç sırasında küfürleri duymam

Tribünden yapılan küfürleri kesinlikle duymadığını vurgulayan Aydınus, "Yönettiğim bir Beşiktaş-Fenerbahçe maçı sonrası eve geldim. Televizyonu açtım, kendi maçımı izlemeye başladım. Bana edilen küfürleri o anda fark ettim. Maça öyle konsantre olmuşum ki, karşılaşma esnasında bir tek küfür bile duymamışım" diye konuşuyor.

Hayattaki en büyük üzüntülerinden birini de yine bir Beşiktaş-Fenerbahçe maçı sonrası yaşayan Aydınus, "Hakkımda çıkan bir haber sonrası sevgili babam, beyin kanaması geçirdi. Hastaneye kaldırdık. İnanılmaz üzüldüm. Beni eleştirsinler, ama aileme dokunmasınlar" diyor.

FIRAT AYDINUS’UN YÖNETTİĞİ DERBİLER

2004-2005 Sezonu:

Beşiktaş-Fenerbahçe: 2-1

Galatasaray-Beşiktaş: 1-0

2005-2006 Sezonu:

Beşiktaş-Fenerbahçe: 1-2

Beşiktaş-Galatasaray: 1-2

2006-2007 Sezonu:

Beşiktaş-Galatasaray: 2-1

Beşiktaş-Fenerbahçe: 1-0 (F.Türkiye Kupası)

Beşiktaş-Fenerbahçe: 0-1

Fenerbahçe-Beşiktaş: 2-1 (Süper Kupa)

Sezen Aksu hayranı

MAÇTAN önce ısınırken cep telefonundan ya da I-Pod’dan soft rock türü müzik dinleyen Aydınus, "Bu şekilde çok rahatlıyorum" diyor. Tam bir Sezen Aksu hastası. Öyle ki, "Maça annem gelsin, babam gelsin, hatta Başbakan gelsin, hiç etkilenmem, heyecan duymam. Ama Sezen Aksu gelirse, işte o zaman ben ne yaparım. Çocukluğum, gençliğim onu dinlemekle geçti. Eros Ramazotti’yi dinlerim, Sting’i severim, ama Sezen Aksu’nun yeri ayrıdır" diye konuşuyor.

Aydınus’un bu sezon yönettiği maçlar

V.Manisa-Trabzon: 1-1

F.Bahçe-Sivasspor: 1-0

Ç.Rize-Bursa: 2-0

G.OFTAŞ-Trabzon: 0-2

Gaziantep-Ank.Spor: 1-0

A.Gücü-Gaziantep: 1-0

G.Birliği-Denizli: 1-2

Bursa-Konya: 1-0


Play-Station tutkunu

İSTANBUL Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik bölümünden mezun olan Aydınus, halen Ar-Ge eğitim merkezinde çalışıyor. Aydınus, çok da sıkı bir Play-Station tutkunu. Öyle ki, yönettiği bazı maçlar sonrası, videodan kendi maçını izlemeden, arkadaşlarıyla Play-Station oynuyor. Özellikle de eşi ile oynamayı çok seviyor. Kendi adına "firataydinus.com" adlı bir sitesi bulunan Fırat Aydınus, bu siteyi yıllar önce kurmasına rağmen bir türlü yenileyemedi.

Yazarın Tüm Yazıları